Wanneer ben je alcoholist?

In Nederland is 0,7% van de bevolking tussen de 18 en 64 jaar alcoholist. Wanneer je regelmatig een glas wijn of bier drinkt, dan kijkt niemand er van op. Daarentegen brengt het drinken van alcohol zowel op de korte als op de lange termijn risico’s met zich mee. Maar wanneer ben je nu alcoholist?

Wanneer ben je alcoholverslaafd?

Als iemand verslaafd is aan alcohol, dan wordt de term alcoholist gebruikt. Er is sprake van alcoholisme wanneer alcohol invloed heeft op je functioneren, het je niet lukt om niet te drinken en als je steeds meer alcohol nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Als je ook nog dagelijks of periodiek heel veel alcoholische dranken nuttigt, dan is er sprake van alcoholisme.
Neem contact op

Symptomen alcoholisme

Alcoholisme uit zich in verschillende fysieke, gedrags- en psychologische symptomen. Fysieke tekenen kunnen onder meer toenemende tolerantie voor alcohol en ontwenningsverschijnselen bij het verminderen van alcoholgebruik omvatten. Gedragsmatige symptomen kunnen variëren van het verwaarlozen van verantwoordelijkheden en sociale isolatie tot verlies van interesse in activiteiten die je voorheen graag deed. Psychologisch gezien kunnen stemmingswisselingen, depressie, angst en het verlies van controle over het drankgedrag duidelijke signalen zijn van een alcoholist. Het continu verlangen naar alcohol, zelfs ondanks de negatieve gevolgen, vormt een kenmerk symptoom. Het (h)erkennen van deze symptomen is belangrijk voor een tijdige interventie en behandeling om verdere schade te voorkomen. Als je jezelf of iemand anders in deze symptomen herkent, is het van groot belang om professionele hulp te zoeken om de weg naar herstel in te slaan.

wanneer ben je alcoholist ben ik alcoholist

Waarom is alcoholisme de meest voorkomende verslaving?

Het drinken van alcohol is erg ingeburgerd in onze maatschappij. Een wijntje tijdens het eten of een biertje tijdens een gezellige avond met vrienden; veel gelegenheden gaan gepaard met een glaasje alcohol. Omdat het drinken van alcohol zo genormaliseerd is, vinden we het heel normaal dat iemand drinkt en valt het eerder op wanneer iemand niet drinkt. Door deze gewenning, is de grens tussen wel en niet verslaafd zijn vaag. Daarnaast heb je een grotere kans op verslaving als je familie verslavingsgevoelig is. Je directe omgeving heeft een grote invloed op het ontstaan van een alcoholverslaving.

Hulp bij alcoholisme

Zit je nu met de vraag: ben ik alcoholist? Als je vroegtijdig ingrijpt bij een alcoholverslaving, dan kan verdere schade worden voorkomen. Wanneer je zelf verslaafd bent of als er een dierbare naaste van jou verslaafd is, staat Team Peter ter Horst voor je klaar. Door een interventietraject kunnen we de verslaafde het probleem en de consequenties onder ogen laten zien. Bovendien bieden wij goede nazorg zodat de verslaafde blijvend in herstel komt en een kans op terugval zo klein mogelijk is. Wil jij graag hulp voor jouw alcoholverslaving of voor de verslaving van een naaste? Dat is moedig te prijzen. Wij zijn dagelijks bereikbaar van 9:00 tot 20:00 via 085 – 004 18 58 en info@peterterhorst.com. Ook kun je ons contactformulier invullen. Je ontvangt dan spoedig en discreet een reactie van ons.

Contactformulier