Interventie

Is  een naaste nog niet klaar is om zelf de stap te zetten naar hulp, maar merk jij wel dat dit nodig is? Dan zou een interventie oplossing kunnen bieden. Bij een interventie is het nooit de verslaafde die zelf om hulp vraagt, maar juist een naaste die de hulp van een specialist inschakelt. Een verslaafde wil zich in het algemeen alleen laten helpen wanneer hij geen enkele uitweg meer ziet en echt geheel aan de grond zit. Een interventietraject kunnen we gelukkig al starten voordat diegene dit dieptepunt heeft bereikt.

Wat is een interventie?

In het interventietraject confronteren we jouw dierbare met de gevolgen van zijn verslaving. Zo’n confrontatie is altijd vanuit liefde, om te laten zien dat het ook op een andere manier kan. Door het tv-programma Verslaafd!, zullen veel mensen een interventie kennen. Peter heeft in de eerste twee seizoenen meegewerkt aan het programma Verslaafd!. Het verloop van een interventie hangt van verschillende dingen af. Het kan namelijk zijn dat de verslaafde niet inziet dat het zo niet langer kan of dat hij de hoop op herstel al heeft opgegeven. Of dat je nu een interventietraject overweegt voor je kind, partner, werknemer of ouder; een interventie is geschikt voor iedereen. Met een interventietraject worden veel zaken al geregeld voorafgaand aan de interventie. Hierdoor is bijvoorbeeld een versnelde opname mogelijk.

Hoe weet je of een interventie nodig is?

Voordat je een interventietraject in gaat, wil je zeker weten dat diegene verslaafd is. Of dat iemand verslaafd is, is lastig in te schatten omdat iemand met verslavingsproblematiek bagatelliseert of ontkent. Voordat iemand herkent dat hij een verslavingsprobleem heeft, gaat er gemiddeld zo’n acht tot tien jaar aan vooraf. De naaste omgeving weet dan vaak al langere tijd dat het niet goed gaat met diegene. Als directe omgeving kun je dan het beste kiezen voor een interventietraject en niet wachten tot dat diegene zelf inziet dat het niet goed gaat. Door middel van een intakegesprek bij ons op kantoor zal duidelijk worden of een interventietraject daadwerkelijk het traject is wat nodig is.

Hoe werkt een interventietraject?

Voor een interventietraject maken wij gebruik van diverse methodieken. Wat de beste passende methodiek is, bekijken we per situatie. Naast dat we methodieken los toepassen, maken we ook gebruik van een combinatie van methodieken.

Arise® model Interventie

In dit model worden directe naasten zoals familieleden onderdeel van een gezamenlijke aanpak. Jouw dierbare wordt uitgenodigd om vanaf het begin deel te nemen aan het geleidelijke proces van respectvolle en zachte familievergaderingen. Dit alles gebeurt vanuit liefde en respect. Deze interventiemethode is een langer traject en zal verspreid zijn over een aantal weken of maanden.

Johnson model Interventie

Dit model wordt ook wel “Tough Love” genoemd en heeft centraal staan dat een verslaafd persoon niet eerst alles kwijt hoeft te raken of een dieptepunt moet bereiken om hulp te accepteren. Juist door de liefdevolle confrontatie en het aangeven van een duidelijke grens, zorg je ervoor dat hij de kans heeft om de hulp eerder te accepteren. Gedurende dit traject worden naasten en familie intensief ondersteund door 1 van onze familiecounselors, een interventionist en een casemanager.

Wat kan jij als naaste van een verslaafd persoon doen?

Heb je behoefte aan meer informatie of wil je kennis maken? Je kunt contact met ons opnemen via telefoon of e-mail. Dagelijks zijn wij van 9:00 uur tot 20:00 uur bereikbaar via 085 – 004 18 58 of info@peterterhorst.com. Wanneer je ons contactformulier invult nemen wij contact met jou op.