Familiebegeleiding

Familiebegeleiding is intensieve ondersteuning voor families waarin verslaving voorkomt. Verslaving is een destructieve familieziekte. Dit houdt in dat niet alleen de verslaafde persoon eronder doorgaat, maar de gehele omgeving. De aanwezigheid van verslaving maakt hele families kapot. Het is verschrikkelijk om je dierbare te zien vechten tegen zijn verslaving. Je doet er alles, maar dan ook echt alles aan om hem te redden. Je voelt je machteloos, ontzettend verdrietig en boos. Er wordt regelmatig beterschap beloofd, waardoor je hoop houdt. Tegelijkertijd moet je ervoor waken dat je niet in zijn problemen meegaat. Dit is waarom wij het belangrijk vinden dat er naar het hele systeem wordt gekeken.

Herken jij het gevoel van machteloosheid? Heb je er alles aan gedaan om hem proberen te redden? Onderschat het leven met een verslaafde dierbare niet! Je voelt je lichamelijk en geestelijk opgebrand. Het is belangrijk dat je dit onthoudt; het is niet jouw schuld:

  • jij hebt de verslaving niet veroorzaakt
  • jij kan de verslaving niet controleren
  • jij kan de verslaving niet beheersen

Jij kan, voor een ander, het gebruik niet stoppen. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die wel binnen jouw macht liggen, wij kunnen jou hierin ondersteunen. Wij als (ervaringsdeskundige) professionals kunnen jou handvatten en tips geven die jou kunnen ondersteunen in dit moeilijke proces. Meer informatie? Bel gerust naar 085-0041858 of stuur een mail naar: info@peterterhorst.com.

Wat kan jij doen voor een dierbare die verslaafd is?

Het leven met een verslaafde dierbare is verschrikkelijk moeilijk. Wij raden je aan je aan om jezelf in te lezen over verslaving en herstel. Het is belangrijk dat je duidelijke grenzen stelt. Dit is niet om iemand te straffen, maar om duidelijkheid te creëren.

Meer handvatten:

  • geef de verslaafde tijd om naar meetings te gaan
  • probeer niet te beschuldigen of te veroordelen (geen verwijten)
  • maak geen excuses voor de verslaafde en verdoezel zijn gedrag niet
  • wil je materiële hulp bieden, koop dan alleen spullen die hij dringend nodig heeft in plaats van contant geld te geven dat mogelijk opgaat aan drugs of alcohol
  • stop met faciliteren, start met grenzen aangeven

Wat kan jij voor jezelf doen?

Allereerst: zorg goed voor jezelf. Het wonen met een verslaafde is complex en erg vermoeiend. Je hebt het volste recht te herstellen en te ontspannen. Geef jezelf niet de schuld, want jij hebt geen controle over beslissingen die de ander neemt. Ga niet in discussie als de verslaafde onder invloed is, want dat werkt averechts. Uiteindelijk doe je alleen jezelf hiermee pijn.

Meer dingen die je voor jezelf kan doen:

  • praat met je dierbare, uit je zorgen en vertel dat je ervoor iemand bent wanneer diegene open staat voor hulp
  • oordeel en veroordeel niet
  • onthoudt, mensen die kampen verslavingsproblematiek kunnen herstellen, familiebegeleiding hierin is essentieel
  • zorg goed voor jezelf, je zit in een stressvolle en emotioneel uitputtende situatie
  • zoek steun, denk hierbij aan professionals, maar ook zelfhulpgroepen

Heb je behoefte aan een luisterend oor? Of wil je meer informatie over de familiebegeleiding? Neem contact op via telefoonnummer: 085-004 18 58 of stuur een mail naar: info@peterterhorst.com. Wij zijn dagelijks bereikbaar van 9:00 uur tot 20:00 uur.