Veelgestelde vragen

  • Wat moeten wij of wat moet ik doen als ik een traject inga?

    Wij verwachten van een ieder die een traject aangaat 100% bereidwilligheid. Bereidwilligheid tot verandering. Wees eerlijk, laat zien dat je wilt herstellen (ook als naaste van) en neem je verantwoordelijkheden. Elk traject is anders, doordat de begeleiding op de persoon/het systeem wordt afgestemd. Er wordt op maat gewerkt. Vertrouw erop dat je aan de hand meegenomen wordt en dat het een proces is welke stap voor stap doorlopen zal worden.

  • Wat is het nut van een interventie?

    Vaak is een verslaafd iemand nog niet zo ver de stap naar hulp te zetten, maar is het wel nodig om erge(re) schade te voorkomen. Je voorkomt met een interventie dat iemand helemaal aan de grond zit en geen enkele uitweg meer ziet. Bij een interventie confronteren we de verslaafde met de gevolgen van zijn verslaving en streven we ernaar dat hij een vorm van zorg zal gaan accepteren welke passend is bij zijn problematiek.

  • Is een interventie altijd succesvol?

    In bijna alle gevallen accepteert de verslaafde hulp, vroeger of later. In 85% van de gevallen is het direct na de interventie, soms duurt het wat langer. Onthoud dat de interventie niet alleen voor de verslaafde is, maar ook voor het systeem, de directbetrokkenen. Als systeem heb je direct baat bij een interventietraject. Jij krijgt handvatten aangereikt en je komt weer sterker in je schoenen te staan. Je wordt hierin intensief begeleid door 1 van onze familiecounselors/interventionist en een casemanager.

  • Mislukken interventies weleens?

    Niet alle interventies resulteren direct na een interventie in hulp, maar 85% wel! In de andere gevallen duurt het nog een aantal dagen, weken en soms maanden. Eigenlijk mislukken interventies nooit, omdat je als familie direct baat hebt bij een interventietraject. Je krijgt handvatten aangereikt en je komt weer sterker in je schoenen te staan. Accepteert de verslaafde dierbare ook na een x-aantal weken geen hulp? Dan weet je dat je echt álles geprobeerd hebt en maak je alsnog een (positieve) verandering door.

  • Hoe weet je zeker of het echt om een verslaving gaat?

    Zeker weten dat iemand verslaafd is, is lastig. Ook omdat de verslaafde vaak ontkent en het gebruik afzwakt. Als iemand dagelijks drinkt of gebruikt of juist periodiek heel veel, zich niet aan afgesproken hoeveelheden kan houden, er onthoudingsverschijnselen optreden als onrust, stemmingswisselingen en depressieve gevoelens, er onverklaarbare ongelukjes gebeuren en iemand vaak ziek is, kan je er meestal vanuit gaan dat er een vorm van verslaving in het spel is.

  • Brengen jullie familie, huisartsen en/of andere specialisten op de hoogte van dit traject?

    Huisartsen zijn op de hoogte als een opname betaald wordt door de zorgverzekeraar. Is het een privékliniek of -behandeling, dan is dit niet zo. Je bepaalt zelf wie er op de hoogte zijn van het herstel. Natuurlijk geven we je advies en dat luidt eigenlijk altijd dat je het beste open kaart speelt. Geen leugens meer. Je maakt het jezelf uiteindelijk makkelijker als zo veel mogelijk mensen uit je directe omgeving op de hoogte zijn, omdat ze dan rekening met je kunnen houden. Je krijgt soms steun uit heel onverwachte hoeken!

  • Wat als ik jullie ’s nachts nodig heb?

    In principe is Team Peter ter Horst elke dag van 09:00 uur tot 20:00 uur bereikbaar voor vragen of het maken van een afspraak (085 - 004 18 58 of info@peterterhorst.com). ’s Nachts is in échte noodgevallen de crisisdienst beschikbaar, waarvoor je wel eerst de huisartsenpost moet bellen.

  • Kan de behandeling (opname) vandaag al beginnen?

    Het ligt eraan welk traject er ingegaan wordt. Wat voorop staat is dat wij altijd proberen zo snel mogelijk te handelen. Kies je bijvoorbeeld voor private zorg, dan kan er heel snel geschakeld worden. Wordt er gekozen voor zorg welke loopt via de zorgverzekering, dan zit hier een wachttijd aan vast, omdat een kliniek/instelling eerst een goedkeuring moet krijgen van jouw zorgverzekering middels een machtiging. Wij zullen te alle tijde zo snel mogelijk schakelen, zodat er zo snel mogelijk gestart kan worden met het behandeltraject. Als er trajecten (herstelcoaching/interventietraject/familiebegeleiding) bij ons worden ingegaan starten wij direct.

  • Wat is de betekenis van interventies?

    Een interventie betekent letterlijk 'tussenkomst'. Je springt er bij een interventie immers tussen. Om precies te zijn, spring je tussen de verslaafde met zijn gebruik en zijn onafwendbare lot welke zal leiden tot: een gevangenis, een inrichting of de dood. Maar ook tussen de naasten en de verslaafde in actief gebruik. Zij zijn ook in bepaalde patronen verwikkeld geraakt. Een interventie is een proces vanuit liefde. Met een interventie doorbreek je de neerwaartse spiraal van de ziekte verslaving en zullen veel verslaafden hun pad in herstel vinden.