Veelgestelde vragen

 • Wat moeten wij of wat moet ik doen als ik een traject inga?

  Je moet bereid zijn om te veranderen. Wees eerlijk, laat zien dat je wilt herstellen en pak je verantwoordelijkheden. Elk traject is anders, doordat de begeleiding/behandeling op de persoon wordt afgestemd. Daarom is een kant-en-klaar antwoord met wat je moet doen hier niet passend. Vertrouw erop dat je aan de hand meegenomen wordt en dat het goed komt.

 • Wat is het nut van een interventie?

  Vaak is een verslaafd iemand nog niet zo ver de stap naar hulp te zetten, maar is het wel nodig om erge(re) schade te voorkomen. Je voorkomt met een interventie dat iemand helemaal aan de grond zit en geen enkele uitweg meer ziet. Bij een interventie confronteren we de verslaafde met de gevolgen van zijn of haar verslaving en streven we ernaar dat hij of zij direct hulp accepteert.

 • Is een interventie altijd succesvol?

  In bijna alle gevallen accepteert de verslaafde hulp, vroeger of later. In 85% van de gevallen is het direct na de interventie, soms duurt het wat langer. Onthoud dat de interventie niet alleen voor de verslaafde is, maar ook voor de directbetrokkenen. Voor hen is een interventie eigenlijk áltijd succesvol, omdat je goed leert omgaan met verslaving van de ander en beter voor jezelf leert kiezen.

 • Mislukken interventies weleens?

  Niet alle interventies resulteren direct na een interventie in hulp, maar 85% wel! In de andere gevallen duurt het nog een paar dagen of weken. Eigenlijk mislukken interventies nooit écht, omdat je als familie direct baat hebt bij een interventietraject. Je leert beter omgaan met de verslaving van je dierbare. Accepteert de verslaafde dierbare ook na een x-aantal weken geen hulp? Dan weet je dat je echt álles geprobeerd hebt en maak je alsnog een (positieve) verandering door.

 • Hoe weet je zeker of het echt om een verslaving gaat?

  Zeker weten dat iemand verslaafd is, is lastig. Ook omdat de verslaafde vaak ontkent en het gebruik afzwakt. Maar als iemand dagelijks drinkt of gebruikt of juist periodiek heel veel, zich niet aan afgesproken hoeveelheden kan houden, er onthoudingsverschijnselen optreden als onrust, stemmingswisselingen en depressieve gevoelens en er onverklaarbare ongelukjes gebeuren en iemand vaak ziek is, kan je er meestal vanuit gaan dat er verslaving in het spel is.

 • Brengen jullie familie, huisartsen en/of andere specialisten op de hoogte van dit traject?

  Huisartsen zijn op de hoogte als een opname betaald wordt door de zorgverzekeraar. Is het een privékliniek of -behandeling, dan niet. Je bepaalt zelf wie er op de hoogte zijn van het herstel. Natuurlijk geven we je advies en dat luidt eigenlijk altijd dat je het beste open kaart speelt. Je maakt het jezelf uiteindelijk makkelijker als zo veel mogelijk mensen uit je directe omgeving op de hoogte zijn, omdat ze dan rekening met je kunnen houden. Je krijgt soms steun uit heel onverwachte hoeken!

 • Wat als ik jullie ’s nachts nodig heb?

  In principe is Team Peter ter Horst elke dag van 09:00 uur tot 20:00 uur bereikbaar voor vragen of het maken van een afspraak (085 - 004 18 58 of info@peterterhorst.com). ’s Nachts is in échte noodgevallen de crisisdienst beschikbaar, waarvoor je wel eerst de huisartsenpost moet bellen.

 • Kan de behandeling vandaag al beginnen?

  We proberen natuurlijk altijd zo snel mogelijk te handelen. Eén van de voordelen van een interventietraject is dat er al dingen in gang kunnen worden gezet, zodat bijvoorbeeld opname in een kliniek dezelfde dag nog kan plaatsvinden.