Interventie

Is iemand nog niet zo ver om zelf de stap naar hulp te zetten, maar is het wel nodig? Dan is een interventietraject een goede optie. Een interventietraject start de verslaafde dus nooit zelf. Het is de familie of een zakelijke relatie die hiervoor een specialist inschakelt. Eigenlijk wil een verslaafde zich alleen laten helpen als hij of zij geheel aan de grond zit en geen enkele uitweg meer ziet. Is hij of zij het huis, het werk en de partner kwijt? Dan is het dieptepunt, ‘hitting rock bottom’ genoemd, bereikt. Toch hoef je niet te wachten tot het zover is. Een interventietraject kunnen we al eerder starten.
Neem contact op

Wat is een interventie?

Bij een interventie confronteren we jouw dierbare met de gevolgen van zijn verslaving. Dit gebeurt altijd vanuit liefde en mededogen; om te laten zien dat het ook anders kan. Veel mensen kennen de interventies van het tv-programma Verslaafd. Aan dit programma werkte Peter de eerste twee seizoenen mee. Hoe een interventie precies verloopt, hangt af van verschillende dingen. Zo kan het zijn dat de verslaafde helemaal niet inziet dat het zo niet langer kan. Of dat hij de hoop op herstel – het vrij zijn van drugs, alcohol of problematisch gedrag – allang heeft opgegeven. Een interventie is geschikt voor iedereen, of het nu je kind, partner, ouder of werknemer is. Een onderdeel hiervan is dat er al veel zaken voorafgaand aan de interventie op de achtergrond geregeld zijn, waardoor bijvoorbeeld versnelde opname mogelijk is.

Familie-interventie

Bij familie-interventie is het doel om zowel de verslaafde persoon te helpen een behandeling aan te gaan als om de familie meer over de ziekte verslaving te leren. De familiebegeleiding is belangrijk. Verslaving is een familieziekte. In sommige gevallen is het erfelijk, soms liggen de oorzaken in de omgeving en soms komt het door omstandigheden waarin iemand is opgegroeid. Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk.

Zakelijke interventie

Heb je als iemand van personeelszaken of manager het vermoeden dat iemand op het werk verslaafd is? Bijvoorbeeld doordat je het idee hebt dat het ziekteverzuim door verslavingsproblemen komt? We kunnen stapsgewijs naar een interventie toewerken. Wil je de naasten niet passeren? In goed overleg kunnen we natuurlijk de naasten in het interventietraject betrekken.

Hoe weet je of een interventie nodig is?

We snappen dat je geen interventietraject in wilt gaan als je niet zeker weet of degene waar het om gaat verslaafd is. Het is lastig in te schatten, want iemand met een verslavingsprobleem ontkent of bagatelliseert. Gemiddeld duurt het acht tot tien jaar voordat iemand herkent dat hij een verslavingsprobleem heeft. Vaak weet de directe omgeving van iemand met verslavingsproblemen al langere tijd dat het niet goed gaat. Dan kan je het beste kiezen voor een interventie in plaats van wachten tot degene met verslavingsproblemen zelf aan de bel trekt. Middels een intakegesprek bij ons op kantoor zal er geleidelijk aan duidelijk worden of een interventietraject het traject is wat nodig zal zijn.

Zo herken je verslavingsproblemen

Verslavingsproblemen herken je aan de volgende dingen:

  • iemand drinkt of gebruikt dagelijks of periodiek (binge-gebruik)
  • drinkt of gebruikt men niet, dan treden er onthoudingsverschijnselen op als onrust, sterke stemmingswisselingen en mogelijk depressieve gevoelens
  • sommige mensen drinken of gebruiken niet dagelijks, maar als ze drinken of gebruiken, kost het heel veel moeite om maat te houden
  • sociale contacten staan vaak in het teken van een legitieme reden om te drinken of te gebruiken en in een fase verder vereenzamen mensen juist, drinken en gebruiken ze stiekem en verstoppen ze de alcohol of drugs
  • onverklaarbare ongelukjes, lichamelijke klachten, ziekteverzuim en gênante momenten komen steeds vaker voor

Als familie heb je direct baat bij een interventietraject. Jij krijgt handvatten aangereikt en je komt weer sterker in je schoenen te staan. Je wordt hierin intensief begeleid door 1 van onze familiecounselors, de interventionist en een casemanager.

Hoe werkt een interventietraject?

We maken voor een interventie bij verslaving gebruik van diverse methodieken. Per situatie bekijken wij, als team, wat de best passende methodiek is. Een combinatie van onderstaande methodieken wordt ook toegepast.

Arise® model Interventie

In dit model worden familieleden en overige direct betrokkenen onderdeel van een gezamenlijke aanpak. De interventie is een geleidelijk proces van respectvolle, zachte familievergaderingen, die jouw dierbare naar een passende behandeling en herstel leidt. Jouw dierbare wordt uitgenodigd om vanaf het begin deel te nemen aan het proces zonder verrassingen. Dit allemaal vanuit liefde en respect. Deze interventiemethode betreft een langer traject en zal verspreid zijn over een aantal weken of maanden.

Johnson model Interventie

Ook wel “Tough Love” genoemd. Bij dit interventietraject staat centraal dat de verslaafde persoon niet alles kwijt hoeft te raken of een dieptepunt moet bereiken om hulp te accepteren. Door de verslaafde persoon liefdevol te confronteren met zijn verslavingsgedrag en een duidelijke grens aan te geven, zorg je ervoor dat hij de kans heeft om eerder hulp te aanvaarden. In dit traject worden de naasten en familie intensief ondersteund door 1 van onze familiecounselors, een interventionist en een casemanager.

Wat kan jij als naaste van een verslaafd persoon doen?

Overweeg jij een interventietraject te starten voor een verslaafd persoon in je directe omgeving? Dat is bewonderenswaardig en te prijzen. Maar liefst 85% van de verslaafde personen accepteert direct hulp. In sommige gevallen duurt het wat langer voordat hij de hulp accepteert. Als familie heb je direct baat bij een interventie bij verslaving. Jij krijgt handvatten aangereikt en je komt weer sterker in je schoenen te staan. Je wordt hierin intensief begeleid door 1 van onze familiecounselors, de interventionist en een casemanager.

Heb je behoefte aan meer informatie of wil je kennis maken? Je kan direct een afspraak maken of vragen stellen via telefoon of e-mail. Liever onderstaand contactformulier invullen? Dat kan natuurlijk ook. Wij zijn dagelijks bereikbaar van 9:00 uur tot 20:00 uur. Via 085 – 004 18 58 of info@peterterhorst.com.

Contactformulier

Lees eerdere ervaringen:

“Er werd niet geoordeeld en er werd echt geluisterd”

In 2021 heb ik na lang overwegen het bureau van Peter ter Horst ingeschakeld om een interventie te organiseren voor mijn vader. Diezelfde dag nog werd ik …. Lees verder

“Ook na de interventie is er nazorg geweest wat als prettig werd ervaren”

Op 21 oktober 2021 hebben wij samen met het interventieteam van Peter ter Horst een interventie gedaan bij onze jongste zoon die al jaren verslaafd is aan …. Lees verder

“Mijn redding”

17 november 2021 werd ik wakker gemaakt door mijn neef. We moeten even praten zei hij…. Volledig in paniek trok ik snel een joggingbroek aan en dacht dat er iets ergs was …. Lees verder