Wat is een verslaving?

Ongeveer 2 miljoen Nederlanders lijden aan de ziekte verslaving. Hierbij kun je denken aan verslaafd zijn aan middelen zoals alcohol, drugs en medicijnen, maar ook aan gedragsverslavingen. Hieronder vallen bijvoorbeeld game- en gokverslavingen. Er zijn dus veel verschillende vormen van verslaafd zijn, maar wat is een verslaving nu precies?

De definitie van een verslaving

Als je verslaafd bent, kun je niet meer zonder een bepaald middel. Dit kan geestelijk of lichamelijk zijn. Bij een verslaving heb je een onverstaanbare behoefte naar bepaalde middelen of gedragingen. Op een gegeven moment word je er afhankelijk van en het verlangen ernaar wordt een noodzaak. Een verslaving is een hersenziekte en de ene persoon is daar gevoeliger voor dan de ander. Elke soort verslaving is anders en ieder persoon heeft een andere uiting van de verslaving.

Wij spreken van een verslaving als:

  • je ontwenningsverschijnselen krijgt wanneer je het middel niet meer gebruikt
  • de drang naar het middel zo groot is, dat je het niet meer kunt weerstaan
  • je dagen in beslag worden genomen door het denken aan, het verkrijgen van of het daadwerkelijk gebruiken van een middel

Hulp bij verslaving

Zoek jij hulp voor een verslaafde dierbare of misschien wel voor jezelf? Team Peter ter Horst biedt jou altijd een luisterend oor en heeft aandacht voor de verslaafde persoon en zijn naaste omgeving. Wij bieden interventies en herstel-coaching en weten als geen ander dat een persoonlijk traject nodig is. Onze (ervaringsdeskundige) professionals bieden je graag handvatten om weer sterker in je schoenen te komen staan. Wil je meer informatie over wat wij voor jou kunnen betekenen of kennis maken? Neem dan contact met ons op. Wij zijn dagelijks van 9:00 tot 20:00 uur bereikbaar via telefoon en e-mail op 085 – 004 18 58 en info@peterterhorst.com. Leer jij weer verantwoordelijk te zijn voor je eigen leven?