Interventies

Wanneer een naaste nog niet klaar is om de stap te zetten naar hulp, maar heb jij wel het idee hebt dat hulp nodig is, zou een interventie oplossing kunnen bieden. Bij interventies is het nooit de verslaafde die zelf om hulp vraagt, maar juist een naaste die de hulp van een specialist inschakelt. In het algemeen laat iemand die verslaafd is, zich alleen helpen als hij geen enkele uitweg meer ziet en echt geheel aan de grond zit. Gelukkig kunnen wij een interventietraject al starten voordat iemand dit dieptepunt heeft bereikt.

Wat is een interventie?

Door middel van een interventie confronteren wij jouw dierbare met de gevolgen van zijn verslaving. Zo’n confrontatie is altijd vanuit liefde en om te laten zien dat het ook op een andere manier kan. Je kunt interventies kennen door het tv-programma Verslaafd!. Aan de eerste twee seizoenen van het programma heeft Peter meegewerkt. Hoe interventies precies verlopen, hangt van verschillende dingen af. Het kan namelijk dat de verslaafde de hoop op herstel al heeft opgegeven of niet inziet dat het zo niet langer kan. Een interventie is voor vrijwel iedereen in je omgeving geschikt. In dit traject worden veel zaken voorafgaand aan de interventie al geregeld.

Hoe weet je of een interventie nodig is?

Voordat je een interventietraject gaan starten, wil je zeker weten dat diegene daadwerkelijk verslaafd is. Of dat iemand verslaafd is, is lastig in te schatten omdat iemand met verslavingsproblematiek bagatelliseert of ontkent. Er gaat zo’n acht tot tien jaar aan vooraf, voordat iemand herkent dat hij een verslavingsprobleem heeft. De naaste omgeving weet dan vaak al langere tijd dat het niet goed gaat met diegene. Je kunt als naaste omgeving dan het beste kiezen voor een interventietraject en niet te wachten tot diegene zelf in ziet dat het niet goed gaat. Door middel van een intakegesprek bij ons op kantoor zal duidelijk worden of een interventietraject daadwerkelijk het traject is wat nodig is.

Hoe werkt een interventietraject?

Voor een interventietraject maken wij gebruik van diverse methodieken. Wat de beste passende methodiek is, bekijken we per situatie. Naast dat we methodieken los toepassen, maken we ook gebruik van een combinatie van methodieken.

Arise® model Interventie

In dit model worden directe naasten zoals familieleden onderdeel van een gezamenlijke aanpak. Jouw dierbare wordt uitgenodigd om vanaf het begin deel te nemen aan het geleidelijke proces van respectvolle en zachte familievergaderingen. Dit alles gebeurt vanuit liefde en respect. Deze interventiemethode is een langer traject en zal verspreid zijn over een aantal weken of maanden.

Johnson model Interventie

Dit model wordt ook wel “Tough Love” genoemd en heeft centraal staan dat een verslaafd persoon niet eerst alles kwijt hoeft te raken of een dieptepunt moet bereiken om hulp te accepteren. Juist door de liefdevolle confrontatie en het aangeven van een duidelijke grens, zorg je ervoor dat hij de kans heeft om de hulp eerder te accepteren. Gedurende dit traject worden naasten en familie intensief ondersteund door 1 van onze familiecounselors, een interventionist en een casemanager.

Wat kan jij als naaste van een verslaafd persoon doen?

Heb je behoefte aan meer informatie of wil je kennis maken? Je kunt contact met ons opnemen via telefoon of e-mail. Dagelijks zijn wij van 9:00 uur tot 20:00 uur bereikbaar via 085 – 004 18 58 of info@peterterhorst.com. Wanneer je ons contactformulier invult dan nemen wij spoedig en discreet contact met jou op.