Verschillende gezichten van verslaving:
van middelengebruik tot gedragsverslaving

Verslaving is een complex probleem dat in vele vormen voorkomt. Vaak denken mensen bij verslaving aan alcohol of drugs, maar er zijn ook gedragsverslavingen zoals gokken, gamen of overmatig gebruik van sociale media. Wat al deze vormen van verslaving gemeen hebben, is dat ze niet alleen een zware tol eisen van de persoon die worstelt met de verslaving, maar ook van hun naasten. Partners, familie en vrienden worden vaak direct geraakt door de emotionele en zichtbare gevolgen van de verslaving. Relaties kunnen onder druk komen te staan, en gevoelens van machteloosheid en frustratie zijn niet ongewoon.

Een persoonlijke aanpak voor herstel?

Herstel begint met de belangrijke 1e stap: het erkennen van het probleem. Zonder die erkenning is verandering bijna onmogelijk. Wij begrijpen als geen ander hoe lastig deze stap kan zijn. Het is de sleutel tot een nieuw begin.

Bij ons staat jouw persoonlijke situatie centraal. We hanteren een aanpak die volledig is afgestemd op jouw behoeften, doelen en omstandigheden. Of het nu gaat om individuele begeleiding, ondersteuning voor jouw naasten, of het aanpakken van de onderliggende oorzaken van je verslaving, we bieden een maatwerktraject dat werkt voor jou. Samen zetten we stappen naar een leven waarin herstel mogelijk wordt – voor jou en voor degenen om je heen.

Middelenverslaving: wat is het en hoe ontstaat het

Middelenverslaving draait om het afhankelijk zijn van stoffen zoals alcohol, drugs, nicotine of medicijnen. Deze verslavingen ontstaan vaak door een combinatie van factoren, bijvoorbeeld genetische aanleg, psychologische kwetsbaarheid en omgevingsinvloeden.

Een voorbeeld; iemand die alcohol gebruikt om stress te verminderen, heeft na verloop van tijd steeds meer alcohol nodig om hetzelfde effect te bereiken. Dit leidt tot een groeiende afhankelijkheid. De stof verandert de chemie in de hersenen, waardoor het steeds moeilijker wordt om zonder te functioneren. Het lichaam vraagt om meer, terwijl de negatieve effecten op allerlei gebieden zoals gezondheid, werk en relaties toenemen.

Gedragsverslaving: onzichtbaar maar even destructief

Een gedragsverslaving is minder zichtbaar, maar minstens zo schadelijk. Denk aan een gokverslaving, waarbij de spanning van het gokken zorgt voor een ‘kick’, vergelijkbaar met de effecten van drugs. Gamen en overmatig gebruik van sociale media kunnen ook verslavend werken, omdat ze dopamine afgeven in de hersenen, wat leidt tot een constante behoefte aan meer.

Deze verslavingen worden vaak niet erkend als ‘echt probleem’, omdat er geen middelengebruik aan te pas komt. Toch kunnen ze, net zoals bij een middelenafhankelijkheid, zorgen voor controleverlies en negatieve gevolgen veroorzaken, zoals financiële problemen, sociale isolatie en mentale gezondheidsklachten.

middelengebruik hulp

De complexiteit van de oorzaak: ‘geen one-size-fits-all’

Een verslaving ontstaat niet van de een op andere dag. Het is een sluipmoordenaar die jou steeds meer en meer in zijn macht krijgt. Het wordt beïnvloed door een mix van persoonlijke, sociale en biologische factoren, welke voor iedereen uniek is. Trauma, stress, eenzaamheid en genetische aanleg kunnen bijdragen aan het ontstaan van een verslaving.

Omdat de oorzaken van persoon tot persoon verschillen, is een standaard aanpak vaak niet effectief. Wat voor de één werkt, kan voor een ander weinig betekenen. Daarom is een persoonlijke aanpak erg belangrijk. Een hersteltraject op maat biedt de ruimte om de kern van de problematiek aan te pakken en een duurzame weg naar herstel in te slaan.

Waarom een persoonlijke aanpak werkt

Wij begrijpen dat ieder verhaal anders is. Als ervaringsdeskundigen weten we hoe belangrijk het is om naar de unieke situatie van een individu te kijken. Daarom bieden we trajecten die volledig zijn afgestemd jouw persoonlijke behoeften en doelen.

Bij Peter ter Horst is herstelcoaching hands-on en op maat, met een praktische en actiegerichte aanpak. Samen met de kandidaat zoeken we naar valkuilen en uitdagingen, en ondernemen we concrete stappen om deze te overwinnen. We doorbreken destructieve patronen door zowel de fysieke als mentale aspecten van de verslaving aan te pakken. Het betrekken van naasten is hierbij cruciaal, zodat het herstel ook in de directe omgeving wordt begrepen en ondersteund.

Herstel is voor iedereen mogelijk

Of jij of een naaste nu te maken heeft met ernstig middelengebruik of een gedragsverslaving, het belangrijkste om te weten is dat herstel mogelijk is. Het pad naar herstel vraagt moed en doorzettingsvermogen, maar met onze begeleiding is het mogelijk om jouw pad van herstel te gaan bewandelen en te blijven bewandelen.

Bij ons is er altijd een luisterend oor en een team dat naast je staat in elke fase van jouw reis. Samen kijken we naar jouw situatie, bepalen we wat werkt, en begeleiden we je naar een leven waarin verslaving geen controle meer heeft. 

Wil je meer weten over hoe wij kunnen helpen? Neem gerust contact op via 085 – 004 18 58 of info@peterterhorst.com of vul onderstaand formulier in. Wij zijn dagelijks bereikbaar van 9:00 uur tot 20:00 uur.

Contactformulier

Lees eerdere ervaringen:

  • ”Peter is echt betrokken en goed op de hoogte van de situatie”

    Toen we als familie niet meer wisten hoe we mijn zwager van zijn geldproblemen en gedragsproblemen af konden helpen, ben ik op een zaterdag gaan Google’n. Al snel kwam ik bij …. Lees verder

  • ”Peter heeft verstand van zaken en levert adequaat hulp een echte aanrader dus”

    Toen de kogel door de kerk was en het duidelijk was dat mijn zoon te maken had met een serieus verslavingsprobleem ben ik gelijk aan de slag gegaan om hulp te zoeken. Ik kwam bij …. Lees verder

  • “Dankzij Peter heb ik weer verantwoording kunnen nemen voor mijn eigen leven”

    Mijn leven was onhanteerbaar geworden, de drugs en alcohol controleerde mijn gehele doen en laten. Jaren lang heb ik tegenslagen moeten verwerken door de keuzes die mijn …. Lees verder