Naasten in herstel: de vergeten helden in de strijd tegen verslaving

De strijd tegen verslaving wordt vaak geassocieerd met de verslaafde zelf, maar de impact reikt veel verder dan alleen de persoon die worstelt met de afhankelijkheid. Achter elke verslaafde staan naasten – ouders, partners, broers, zussen – die onzichtbaar strijden, emotioneel uitgeput raken en vaak vergeten worden in het proces van herstel. Team Peter ter Horst biedt deze naasten inzicht en ondersteuning voor hun eigen reis naar herstel.

De rol van naasten in verslaving

De naasten van een verslaafd persoon bevinden zich vaak in een vicieuze cirkel van zorg, boosheid, stress en wanhoop. Aanvankelijk proberen ze de verslaafde te redden van zijn ondergang, vaak met conflicten en kritiek als gevolg. Maar na verloop van tijd realiseren ze zich dat ze geen controle hebben over de situatie. Dit zal leiden tot gevoelens van machteloosheid, verdriet en onbegrip.

De last van zorgen, angst en machteloosheid

De verslaafde is volledig geabsorbeerd door zijn behoefte aan verdovende middelen, het overmatig gamen of obsessief gokken, waardoor naasten zich voortdurend zorgen maken en in een staat van angst en paniek verkeren. Ze raken verslaafd aan hun eigen gedrag en raken geobsedeerd met het leven van de verslaafde om zo de situatie voor hun gevoel te beheersen. Vaak voelen naasten zich machtelozer dan de verslaafde zelf. Ze beseffen dat ze niet verantwoordelijk zijn voor de verslaving van hun geliefde, maar toch blijft de angst voor ernstige situaties en een terugval aanwezig. Deze machteloosheid kan een zware last zijn.

familiebegeleiding naasten in herstel

Loslaten als weg naar herstel

Een belangrijke stap voor naasten is het losalten van de drang om de verslaafde te redden. Dit betekent niet dat de band verbroken moet worden, maar het op een manier onderhouden en vasthouden. Het loslaten brengt conflicterende gevoelens met zich mee, maar het is noodzakelijk voor het eigen herstel en het herstelproces van de verslaafde.

Ondersteuning en begrip

Naasten verdienen ondersteuning en begrip in hun eigen herstelproces. Het is van vitaal belang dat ze leren omgaan met hun emoties en verstoorde relaties. Meer kennis over verslaving en herstel kan helpen om onbegrip om te zetten in begrip, waardoor ruimte ontstaat voor verandering. Het herstel van naasten is net zo belangrijk als dat van de verslaafde zelf. Groei samen naar een gezonde relatie.

Hulp voor naasten in herstel

Familiebegeleiding bij Peter ter Horst, geleid door professionals, kan waardevolle ondersteuning bieden bij het omgaan met de gevolgen van verslaving binnen de familie of vriendenkring. Het begrijpen van het verleden, het omgaan met het heden en het vormgeven van een eigen toekomst zijn cruciale aspecten van deze ondersteuning. Voor een naaste is het niet mogelijk om het gebruik van een ander te stoppen. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die binnen de macht van de naaste liggen. Wij als ervaringsdeskundige kunnen jou handvatten en tips geven die jou kunnen ondersteunen in dit moeilijke proces.

Heb je behoefte aan een luisterend oor? Of wil je meer informatie over de familiebegeleiding? Neem contact op via telefoonnummer: 085-004 18 58 of stuur een mail naar: info@peterterhorst.com. Wij zijn dagelijks bereikbaar van 9:00 uur tot 20:00 uur. Liever onderstaand contactformulier invullen? Dat kan natuurlijk ook.

Contactformulier

Lees eerdere ervaringen:

“Er werd niet geoordeeld en er werd echt geluisterd”

In 2021 heb ik na lang overwegen het bureau van Peter ter Horst ingeschakeld om een interventie te organiseren voor mijn vader. Diezelfde dag nog werd ik …. Lees verder

“Ook na de interventie is er nazorg geweest wat als prettig werd ervaren”

Op 21 oktober 2021 hebben wij samen met het interventieteam van Peter ter Horst een interventie gedaan bij onze jongste zoon die al jaren verslaafd is aan …. Lees verder

“Mijn redding”

17 november 2021 werd ik wakker gemaakt door mijn neef. We moeten even praten zei hij…. Volledig in paniek trok ik snel een joggingbroek aan en dacht dat er iets ergs was …. Lees verder