Interventie drugs

Iemand die kampt met een drugsverslaving zal dit lange tijd ontkennen en geen hulp vragen. Als naaste kun je dan de stap zetten om een interventietraject te starten. Bij een interventie vraagt degene die verslaafd is aan drugs nooit zelf om hulp, maar schakelt een naaste de hulp in van een specialist. Over het algemeen laat een verslaafde zich pas helpen wanneer hij geheel aan de grond zit en geen enkele uitweg meer ziet. Gelukkig kan een interventietraject al gestart worden voordat diegene helemaal aan de grond zit.

Wat is een interventie?

Met een interventietraject confronteren wij jouw dierbare met de gevolgen van zijn verslaving. Dit gebeurt altijd vanuit liefde en is om diegene te laten zien dat het ook anders kan. Je kunt een interventie kennen door het programma Verslaafd!. In de eerste twee seizoenen heeft Peter hier aan meegewerkt. Of dat je nu een interventie wilt voor je partner, kind, ouder of werknemer die drugs gebruikt; een interventie is voor bijna iedereen geschikt. Voorafgaand aan de interventie worden er al veel zaken geregeld. Hierdoor is versnelde opname bijvoorbeeld mogelijk.

Hoe weet je of een interventie nodig is?

Voordat je van start gaat met een interventietraject, wil je er zeker van zijn dat diegene verslaafd is. Het is echter wel lastig om in te schatten of iemand verslaafd is aan drugs, omdat iemand met verslavingsproblematiek bagatelliseert of ontkent. Er gaat gemiddeld zo’n acht tot 10 jaar aan vooraf, voordat iemand herkent dat hij een verslavingsprobleem heeft of voordat de naaste omgeving hulp zoekt. Dat terwijl naasten vaak al langere tijd in de gaten hebben dat het niet goed gaat met diegene. Met een intakegesprek bij ons op kantoor zal duidelijk worden of een interventietraject daadwerkelijk het nodige traject is.

Hoe werkt een interventietraject?

Bij een interventietraject maken wij gebruik van diverse methodieken. Wat de beste passende methodiek is, bekijken we per situatie. Naast dat we methodieken los toepassen, maken we ook gebruik van een combinatie van deze methodieken.

Arise® model Interventie

Bij dit model worden directe naasten onderdeel van de gezamenlijke aanpak. Ook je dierbare wordt uitgenodigd om deel te nemen aan het proces van zachte en respectvolle familievergaderingen. In dit gehele proces staan liefde en respect centraal. Deze methode is een langer traject die verspreid zal zijn over een aantal weken of maanden.

Johnson model Interventie

Het Johnson model wordt ook wel “Tough Love” genoemd. In dit model staat centraal dat een verslaafd persoon niet eerst een diepte punt hoeft te bereiken of alles kwijt hoeft te raken om hulp te accepteren. Deze liefdevolle confrontatie en het duidelijk aangeven van een grens, maakt de kans groter dat hij de hulp eerder zal accepteren. Tijdens dit traject worden naasten intensief ondersteund door 1 van onze familiecounselors, een interventionist en een casemanager.

Wat kan jij als naaste van een verslaafd persoon doen?

Wil jij een interventie voor een dierbare naasten die verslaafd is aan drugs? Dat is moedig te prijzen. Je kunt ons dagelijks van 9:00 tot en 20:00 uur bereiken via 085 – 004 18 58 en info@peterterhorst.com. Ook kun je ons contactformulier invullen en dan nemen wij spoedig en discreet contact met je op.