Gedragsverslaving: als je niet meer zonder kunt

Als we het over verslaving hebben, denken we meestal aan middelen zoals alcohol, drugs of medicijnen. Maar verslaving gaat niet alleen over wat je inneemt. Het gaat ook over wat je doet – keer op keer, tegen beter weten in. Gamen, gokken, scrollen op je telefoon: gedrag dat je in eerste instantie een goed gevoel geeft, maar uiteindelijk steeds meer van je overneemt – en ongemerkt dingen van je afneemt. Dit is waar het bij gedragsverslaving om draait.

Wat is een gedragsverslaving?

Een gedragsverslaving is een terugkerende gewoonte die steeds moeilijker te doorbreken is, ondanks de negatieve gevolgen. Denk aan overmatig gamen tot diep in de nacht, social media, seks of eten. Het zijn gedragingen die in eerste instantie onschuldig lijken, of zelfs als ‘normaal’ of sociaal geaccepteerd worden gezien. Maar op een gegeven moment nemen ze het stuur over. 

Je móet het doen. Niet omdat je het leuk vindt, maar omdat je je anders leeg, onrustig of somber voelt. Het wordt een vlucht. Een manier om niet te hoeven voelen, weg te zijn van iets wat je liever niet onder ogen ziet.

Het draait niet om wat je doet, maar waarom je het doet

Gedragsverslaving is zelden het eerste “echte” probleem. Het is een symptoom. Een uitlaatklep. Het heeft een functie. Iets dat tijdelijk een uitvlucht biedt, maar op lange termijn juist meer schade aanricht. De vraag is dus niet: “Waarom kan ik niet stoppen met scrollen, gamen of gokken?”, maar: “Wat probeer ik te vermijden als ik dit doe?”

Vaak gaat het om het dempen van gevoelens zoals stress, onzekerheid, verdriet of leegte. Je zoekt houvast. Controle. Afleiding. En zolang je die gevoelens niet erkent, blijf je zoeken naar dat ene shot dopamine –  via gedrag.

Wanneer wordt gedrag een verslaving?

Gedrag wordt een verslaving als het je leven overneemt. Als je er niet meer zonder kunt. En als het ten koste gaat van belangrijke dingen: werk, relaties, gezondheid, zelfvertrouwen. de controle die je dacht te hebben, is ineens weg. Wat begon als ontspanning, voelt nu als dwang. Ondanks de negatieve gevolgen, blijf je zoeken naar een bepaald gevoel.

Ook is het niet meer zo makkelijk om “het gewoon minder te doen” of om “even af te kicken”. Net als bij een middelenverslaving is professionele hulp nodig om patronen te doorbreken die je in de loop der tijd hebt ontwikkeld.

Erkennen is de eerste stap

Niemand kiest bewust voor een gedragsverslaving. Het ontstaat vaak langzaam, stilletjes, op de achtergrond. En juist daarom is erkenning zo belangrijk. Durf eerlijk te kijken naar je gedrag, zonder oordeel. Stel jezelf simpele, maar misschien confronterende vragen:

  • Heb ik hier nog controle over?

  • Kan ik stoppen als ik wil?

  • Wat levert het me écht op?

  • Wat kost het me?

De antwoorden zijn soms pijnlijk, maar ook krachtig; want dáár begint verandering, en zet je de eerste stap richting herstel.

Hulp bij gedragsverslaving

Herken je jezelf in dit verhaal? Of maak je je zorgen om iemand in je omgeving? Weet: je bent niet alleen. En hulp vragen is geen zwakte, maar een teken van moed. Bij ons is er altijd een luisterend oor en een team dat naast je staat in elke fase van jouw reis. Samen kijken we naar jouw situatie, bepalen we wat werkt, en begeleiden we je naar een leven waarin verslaving geen controle meer heeft. 

Herken je jezelf in dit verhaal? Of maak je je zorgen om iemand in je omgeving? Weet: je bent niet alleen. Neem contact op door onderstaand formulier in te vullen. Bellen of mailen kan natuurlijk ook. Wij zijn dagelijks bereikbaar van 9:00 uur tot 20:00 uur via 085 – 004 18 58 of info@peterterhorst.com.

Contactformulier

Lees eerdere ervaringen:

  • ”Peter is echt betrokken en goed op de hoogte van de situatie”

    Toen we als familie niet meer wisten hoe we mijn zwager van zijn geldproblemen en gedragsproblemen af konden helpen, ben ik op een zaterdag gaan Google’n. Al snel kwam ik bij …. Lees verder

  • ”Peter heeft verstand van zaken en levert adequaat hulp een echte aanrader dus”

    Toen de kogel door de kerk was en het duidelijk was dat mijn zoon te maken had met een serieus verslavingsprobleem ben ik gelijk aan de slag gegaan om hulp te zoeken. Ik kwam bij …. Lees verder

  • “Dankzij Peter heb ik weer verantwoording kunnen nemen voor mijn eigen leven”

    Mijn leven was onhanteerbaar geworden, de drugs en alcohol controleerde mijn gehele doen en laten. Jaren lang heb ik tegenslagen moeten verwerken door de keuzes die mijn …. Lees verder