Hoe herken je een verslaving?

Een verslaving is een complexe en ingrijpende aandoening. Het kan zowel het fysieke als het mentale welzijn van een persoon beïnvloeden. Dit geldt niet alleen voor de verslaafde zelf, maar ook voor de naasten. Het is belangrijk om de tekenen van een verslaving te herkennen bij jezelf of bij anderen. Zo kun je tijdig op zoek naar hulp en de juiste stappen ondernemen. Maar hoe herken je een verslaving? Dat is niet eenvoudig. Lees hier enkele belangrijke aspecten om op te letten bij het signaleren van een verslaving.

Neem contact op

Verlies van controle

Een van de aspecten die het eerst zal opvallen is het verlies van controle over het gebruik van bijvoorbeeld alcohol of drugs. Mensen met een verslaving hebben vaak moeite met het beperken of stoppen met het gebruik, zelfs als ze dat willen.

Een toenemende tolerantie

Wanneer een persoon steeds grotere hoeveelheden van een bepaald middel nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken, treedt er tolerantie op. Iemand met een alcoholverslaving wordt vaak pas dronken na veel glazen. Bij gedragsverslavingen kan dit betekenen dat iemand steeds meer tij aan een bepaalde activiteit besteedt om dezelfde voldoening te ervaren.

Ontwenningsverschijnselen

Wanneer iemand abrupt stopt met het gebruik van een verslavende stof of gedrag, of een tijdje niet de kans krijgt tijdens bijvoorbeeld een verplichting, kunnen ontwenningsverschijnselen optreden. Deze kunnen variëren van fysieke symptomen zoals trillen en misselijkheid tot stemmingswisselingen, angst en somberheid.

Verminderde interesse

Een persoon met een verslaving kan geleidelijk aan interesse verliezen in activiteiten die vroeger belangrijk en plezierig waren. Ook naar de mensen om de verslaafde heen kan minder interesse worden getoond. Er wordt bijvoorbeeld niet meer gevraagd naar hoe het met jou gaat als dierbare. Het verslavende middel of het gedrag wordt vaak de primaire focus van hun leven.

Geheimhouding en ontkenning

Verslaafden kunnen proberen hun gedrag te verbergen voor anderen en ontkennen regelmatig dat ze een probleem hebben. Zelfs als ze geconfronteerd worden met hun gedrag en de negatieve gevolgen. Dit maakt het niet eenvoudig om de verslaving te (h)erkennen en hulp te zoeken.

Verslaving hulp bij team Peter ter Horst

Hoe herken je een verslaving? Dat is wellicht nu iets duidelijker. Het is van belang om vroegtijdig in te grijpen bij een verslaving. En je hoeft het niet alleen te doen. Team Peter ter Horst staat voor je klaar, of je nu zelf verslaafd bent of een dierbare bent van iemand die worstelt met een verslaving. Via ons interventietraject kunnen we de verslaafde confronteren met het probleem en de consequenties van zijn verslaving. Bovendien zorgen we voor een goede nazorg, zodat de verslaafde duurzaam herstelt en de kans op terugval minimaal wordt.

Ben jij op zoek naar hulp voor jouw verslaving of voor de verslaving van een dierbare naaste? Je kunt ons dagelijks bereiken van 9:00 tot 20:00 uur via 085 – 004 18 58 of stuur een e-mail naar info@peterterhorst.com. Als je liever hebt dat wij contact met jou opnemen, vul dan ons contactformulier in. Je ontvangt spoedig en discreet een reactie van ons.