Alcoholverslaving

Een biertje bij het eten, een wijntje tijdens het koken en een glas whisky als slaapmutsje. Alcohol is enorm ingeburgerd in onze maatschappij en we weten allemaal dat je, als je wat meer drinkt, je er een lekker roesje aan overhoudt. Je problemen verdwijnen wat meer naar de achtergrond. Een extra motivatie om de dag erna minstens zo veel te drinken.

Het probleem met een alcoholverslaving is niet maar één probleem. De problemen die je al had, verdwijnen niet en je krijgt er alleen maar meer problemen bij. Je krijgt onhandige ongelukjes, je meldt je vaak ziek of zegt afspraken af, je werkprestaties gaan achteruit en je maakt ruzie met je dierbaren.

Lukt het je niet om van de fles af te blijven en heb je de drank echt nodig? Dan is het tijd aan jezelf toe te geven dat je alcohol verslaafd bent.

Alcoholisme: de meest voorkomende verslaving. Maar waarom?

We vinden het allemaal heel normaal dat iemand drinkt. Sterker nog: als een vrouw een drankje op een verjaardag afslaat, vragen we meteen of ze zwanger is. Anders heb je geen reden om niet te drinken. Doordat we zo gewend zijn aan alcoholgebruik, is de grens tussen wel en niet verslaafd zijn vaag. En dat terwijl alcoholisme zo dodelijk is. Alcoholverslaving kan iedereen overkomen. Soms is het iets dat in je genen zit; als je familie verslavingsgevoelig is, heb je als kind grotere kans op latere leeftijd ook (alcohol)verslaafd te raken. Of giet je directe omgeving alcoholgebruik je met de paplepel in? Ook dat is een risico. Daarnaast zijn bijvoorbeeld stress en depressie van invloed op het ontstaan van een alcoholverslaving.

Wanneer ben je alcoholverslaafd?

Lukt het je echt niet de fles te laten staan? Grijp je sociale situaties aan om altijd net even te veel te drinken en heb je ook steeds meer alcohol nodig om hetzelfde effect te krijgen? Heeft je alcoholgebruik invloed op je functioneren en gaat je geheugen je parten spelen? Als je hier ‘ja’ op antwoordt en elke dag meer dan drie alcoholische dranken nuttigt — of periodiek heel veel —, dan is er sprake van alcoholisme.

alcoholverslaving

’Ik twijfel of een dierbare alcoholverslaafd is. Wat zijn de symptomen van alcoholisme?

Het gevaar van verslavingen is dat we vaak doen alsof er niets aan de hand is. Dat is dan ook direct het eerste symptoom: het alcoholprobleem ontkennen. Verder zijn dit signalen dat iemand met een alcoholverslaving kampt:

  • last van het geheugen of zelfs een geheugenstoornis
  • het afzeggen van afspraken, ziek melden op werk of telkens te laat komen
  • enorme hoeveelheden alcohol kunnen drinken zonder onder invloed te raken
  • terugtrekken en steeds meer vereenzamen
  • uiterlijke kenmerken als wallen, een grauwe huid met zichtbare bloedvaatjes en verdikken of juist vermageren

Waarom het belangrijk is in te grijpen bij alcoholverslaving

We hebben altijd wel een reden om een drankje te drinken. Toch is alcohol ontzettend schadelijk voor je psyche en je lichaam.

Psychische gevolgen van alcoholisme:

  • zelfkritiek verdwijnt, waardoor je veel ruzies krijgt
  • je concentratievermogen en geheugen verslechteren
  • je hebt geen remmingen meer, waardoor je dingen doet waar je als je nuchter bent absoluut niet achter staat
  • je wordt angstig en neerslachtig en je kan verward raken

Lichamelijke gevolgen van alcoholverslaving:

  • je wordt dik of juist dun
  • alcoholvergiftiging
  • hartinfarct, -falen of -ritmestoornissen
  • hersenbeschadigingen zoals Korsakov of dementie
  • psychoses
  • leverziekten
  • kanker
  • ontstoken maagslijmvlies

Hulp bij alcoholverslaving

Door op tijd in te grijpen bij alcoholverslaving, voorkom je verdere schade. Team Peter ter Horst helpt je — of je nu zelf verslaafd bent of een dierbare van je. Niet alleen met een interventietraject waardoor de verslaafde het probleem en de consequenties onder ogen ziet. Ook met goede nazorg, waardoor de verslaafde blijvend in herstel is en de kans op een terugval zo minimaal mogelijk is. Wil jij graag hulp voor jouw alcoholverslaving of voor de verslaving van een naaste? Dat is moedig te prijzen. Wij zijn dagelijks bereikbaar van 9:00 tot 20:00 via 085 – 004 18 58 en info@peterterhorst.com. Ook kun je onderstaand contactformulier invullen. Je ontvangt dan spoedig en discreet een reactie van ons.