Alcohol detox: hoe werkt het

Het proces van detox alcohol, ook wel bekend als ontgiften, is mentaal en fysiek uitdagend. Het betekent afscheid nemen van een (vaak jarenlange) gewoonte, wat aanzienlijke kracht en discipline vereist. Fysiek gezien is een alcohol detox evenmin eenvoudig. Wanneer je alcoholverslaafd bent, is je lichaam afhankelijk geworden van dit middel. Stoppen met drinken betekent dat de stoffen in je hersenen die door alcohol werden gestimuleerd, zoals dopamine, plotseling ontbreken. Voordat je begint aan een detox, is het (h)erkennen van jouw verslaving cruciaal. Een detox vindt plaats in gespecialiseerde afkickkliniek. Team Peter ter Horst staat klaar voor jou en jouw naasten tijdens het interventieproces.
Kom in contact

Symptomen van alcohol ontgifting

Tijdens een alcohol detox ervaar je ontwenningsverschijnselen die niet te onderschatten zijn. Het is superbelangrijk om niet in je eentje een alcohol detox te proberen. Bij een afkickkliniek gespecialiseerd in hulp bij alcoholverslaving, beschikken ze vaak over jarenlange ervaring in de behandeling en ontgifting. In de kliniek ontvang je medische ondersteuning en professionele zorg om het ontgiftingsproces veilig te laten verlopen. Een alcohol detox duurt vaak 1 tot 2 weken.

Tijdens het detoxen van alcohol kunnen de volgende symptomen zich voordoen:

 • Koorts
 • Trillingen
 • Veel zweten
 • Slapeloosheid en nachtmerries
 • Misselijkheid
 • Verhoogde bloeddruk en snellere hartslag
 • Spierpijn en -kramp
 • Somberheid

Tijdens de ontgifting ontstaat ook een tekort aan vitamine B1, wat kan leiden tot vermoeidheid en soms zelfs tot zenuwontsteking of spierverlammingen. Soms kunnen er insulten optreden, dit zijn korte momenten van bewustzijnsverlies die gepaard gaan met krampen. In zeldzame gevallen kan een delirium optreden, gekenmerkt door hallucinaties en verminderd bewustzijn. Dit laatste komt gelukkig maar zelden voor, toch zijn het serieuze aandoeningen die je niet voor lief mag nemen.

Detox van alcohol protocol

Het standaardprotocol in de meeste verslavingsklinieken is ontworpen om abrupt te stoppen met drinken. Deze aanpak werkt niet alleen veel sneller dan geleidelijk afbouwen, maar vermindert ook de kans op terugval. Daarnaast zullen de afkickverschijnselen van alcohol sneller overgaan.

Binnen de kliniek is het detox alcohol protocol specifiek gericht op het veilig ontgiften onder medisch toezicht. Je wordt voortdurend geobserveerd door gespecialiseerde begeleiders en kunt, indien passend, medicatie krijgen om de ontwenningsverschijnselen te onderdrukken.

Tips voor alcohol detox

Om het lichaam succesvol te ontgiften van alcohol en de intensiteit van de ontwenningsverschijnselen te minimaliseren, is een goede voorbereiding essentieel. Dit zijn enkele tips:

 1. Verwijder alle verslavende middelen uit je directe omgeving voorafgaand aan de detox.
 2. Blijf goed gehydrateerd en kies bij voorkeur vloeistoffen met elektrolyten om misselijkheid te verminderen.
 3. Eet veel groenten en fruit. Alcohol wordt namelijk in het lichaam omgezet in suiker, zo houd je je suikerniveaus op peil.
 4. Omdat een alcohol detox een uitdagend proces is, is externe hulp nodig. Informeer vrienden of familie van tevoren en vraag om hun steun gedurende het proces.
 5. Ontwenningsverschijnselen kunnen enorm schommelen. Wees geduldig en geef niet te snel op, zelfs als de detox langer lijkt te duren dan verwacht.
 6. Houd je geest en lichaam bezig door bijvoorbeeld de natuur op te zoeken, een boek te lezen of te mediteren. Kom tot rust in jezelf.

De stap vóór het ontgiften: interventie

Overweeg jij een interventietraject te starten voor een verslaafd persoon in je directe omgeving? Dat is bewonderenswaardig en te prijzen. Maar liefst 85% van de verslaafde personen accepteert direct hulp. In sommige gevallen duurt het wat langer voordat hij de hulp accepteert. Als familie heb je direct baat bij een interventie bij verslaving. Jij krijgt handvatten aangereikt en je komt weer sterker in je schoenen te staan. Je wordt hierin intensief begeleid door 1 van onze familiecounselors, de interventionist en een casemanager.

Wij werken samen met Maarten Dammers, bekend van televisieprogramma’s zoals Verslaafd! en SolutionS. Hij zocht al geruime tijd naar een samenwerkingsverband vanwege zijn volle agenda. Door onze kennis, vaardigheden en ervaring te combineren, streven we ernaar om nog meer mensen de kans te bieden op herstel, zoals Peter, Maarten en hun dierbaren hebben ervaren.

Heb je behoefte aan meer informatie of wil je kennis maken? Je kan direct een afspraak maken of vragen stellen via telefoon of e-mail. Liever onderstaand contactformulier invullen? Dat kan natuurlijk ook. Wij zijn dagelijks bereikbaar van 9:00 uur tot 20:00 uur. Via 085 – 004 18 58 of info@peterterhorst.com.

Contactformulier

 

Lees eerdere ervaringen:

 • ”Team Peter ter Horst betrokken en 200% energie gevende steun en toeverlaat en bron van wijsheid”

  Mijn zoon (23) ging ten onder aan drugs en alcohol. Ten einde raad heb ik op een zondag Peter gebeld, Peter heeft mij en mijn man geconfronteerd en gevraagd om …. Lees verder

 • ”Van Peter krijgen we nog steeds feedback als we dat nodig hebben”

  Wij waren ten einde raad met onze zoon die verschijnselen vertoonde van een gokverslaving. Aangezien wij hier nog nooit mee in aanraking waren gekomen, was het voor ons moeilijk …. Lees verder

 • ”Peter is echt betrokken en goed op de hoogte van de situatie”

  Toen we als familie niet meer wisten hoe we mijn zwager van zijn geldproblemen en gedragsproblemen af konden helpen, ben ik op een zaterdag gaan Google’n. Al snel kwam ik bij …. Lees verder

Voor vragen of het maken van een afspraak zijn wij dagelijks bereikbaar van 09:00 tot 20:00 uur.

Waarom kiezen voor Team Peter ter Horst?

 • Particuliere verslavingszorg, één-op-één
 • Adequate hulp binnen 24 uur
 • Werkt op locatie
 • Werkt discreet
 • Effectieve begeleiding op maat
 • Gecertificeerd
 • Werkte mee aan het tv-programma ‘Verslaafd!’

Teruggebeld worden door Team Peter ter Horst?