Radicaal stoppen met alcohol

De poging om radicaal te stoppen met alcohol is lastig in een samenleving waar het drinken van alcohol sociaal geaccepteerd is, maar zeker niet onmogelijk. Bijna 8 op de 10 Nederlanders consumeert op enig moment alcohol. Verontrustend genoeg bevindt zo’n 15 procent van deze drinkers zich in een van de fasen van alcoholverslaving. Dit betekent dat ze buitengewoon veel drinken en vaak fysieke en mentale problemen ervaren als gevolg van hun alcoholgebruik. Radicaal stoppen met alcohol is belangrijk om verdere complicaties te voorkomen en weer te kunnen genieten van het leven. Medisch toezicht tijdens het radicaal stoppen met alcohol wordt ten strengste aangeraden. Neem contact op

Wanneer is het alcoholgebruik te veel?

De grens tussen veel drinken en alcoholisme is niet altijd even goed te herkennen. Over het algemeen wordt gesteld dat je te veel drinkt wanneer je dagelijks meer dan 1 à 2 glazen alcohol drinkt en minder dan 2 dagen per week nuchter blijft. Maar dit hoeft nog niet te betekenen dat je een alcoholprobleem hebt.

Of iemand een alcoholverslaving ontwikkelt, hangt af van de redenen achter het drinken en de rol die alcohol speelt in iemands leven. Daarnaast speelt het genetisch aspect ook een grote rol. Het bewust worden van je alcoholconsumptie en jezelf afvragen waarom je te veel drinkt, is stap één van het herstel.

Signalen om radicaal te stoppen met alcohol

Bij alcoholisme wordt vaak gedacht aan zichtbaar disfunctioneren door overmatig drinken. Echter, verslaving kan ook onopgemerkt blijven. Signalen dat je te maken hebt met een alcoholverslaving en wanneer het hoognodig is om radicaal te stoppen met alcohol zijn onder andere:

  • (Onafhankelijk) stoppen met alcoholconsumptie is moeilijk.
  • Er is een groeiende behoefte aan meer alcohol om hetzelfde gewenste effect te bereiken.
  • Er is een merkbare afname van belangstelling voor sociale contacten, werk en hobby’s.
  • Er treden ontwenningsverschijnselen op bij het niet consumeren van alcohol.
  • Alcoholgebruik wordt verborgen en stiekem.
  • Sociaal drinken gaat over in alleen drinken.

radicaal stoppen met alcohol

Het belang van radicaal stoppen met alcohol

Om schade aan je mentale en fysieke gezondheid te voorkomen, is het van cruciaal belang om tijdig in te grijpen. Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals lever- en hersenschade, met op lange termijn geheugenverlies en zelfs vroegtijdige dementie. Denk daarbij aan het Korsakov-syndroom, een ernstige vorm van amnestisch syndroom, een aandoening die het geheugen en het vermogen om nieuwe herinneringen te vormen aantast. Dit wordt meestal veroorzaakt door een langdurig ernstig tekort aan vitamine B1, vaak geassocieerd met overmatig alcoholgebruik. Daarnaast is de kans op verschrikkelijke ziekten zoals kanker aanzienlijk groter.

Ook kan overmatig alcoholgebruik spanningen en conflicten veroorzaken in de relatie met je partner, familie en vrienden, en heeft het vaak een negatieve impact op je werk of studie. Dit kan resulteren in depressies, stress en psychische stoornissen. Ernstige gevolgen die het belang van radicaal stoppen met alcohol in kaart brengen.

Interventie en nazorg: duurzaam herstel

Het is belangrijk om op tijd aan de bel te trekken om verdere schade te voorkomen. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Het toegewijde team van Peter ter Horst staat voor je klaar, of je nu zelf worstelt met een verslaving of een dierbare bent van iemand die hiermee kampt. Via ons interventietraject kunnen we de verslaafde liefdevol confronteren met het probleem en de gevolgen van zijn verslaving. Daarnaast zorgen we voor uitstekende nazorg, zodat de verslaafde duurzaam kan herstellen en de kans op terugval tot een minimum wordt beperkt.

Ben je op zoek naar hulp voor jouw eigen alcoholverslaving of voor de verslaving van een dierbare? We zijn bereikbaar op werkdagen van 9:00 tot 20:00 uur via 085 – 004 18 58. Je kunt ook een e-mail sturen naar info@peterterhorst.com. Als je liever hebt dat wij contact met jou opnemen, vul dan onderstaand contactformulier in. Je zult spoedig en vertrouwelijk een reactie van ons verwachten.