Hulp bij het stoppen met alcohol

Zou je graag je drinkgewoonten willen veranderen? Bijvoorbeeld omdat je het idee hebt dat het steeds meer je dagelijks leven begint te beïnvloeden? Omdat je de relatie met je partner of andere dierbaren wilt verbeteren? Of simpelweg omdat je je gezonder, fitter en sterker wilt voelen? Wat de reden ook is, geen alcohol meer willen drinken is een belangrijk besluit. Dit zelfstandig realiseren kan een behoorlijke uitdaging zijn. Wij bieden je dan ook graag de hulp bij het stoppen met alcohol drinken.

Wanneer is er sprake van een probleem?

Het kan best moeilijk zijn om te bepalen of je te maken hebt met een alcoholverslaving. Want wanneer is het nog af en toe een drankje te veel en op welk moment spreken we van een daadwerkelijk probleem? Bij sommigen kan het overmatig drinken van alcohol jarenlang onopgemerkt blijven.

Je bent verslaafd aan alcohol als jij of een naaste de volgende signalen herkent:

  • (Zelfstandig) stoppen met drinken is moeilijk.
  • Om hetzelfde effect te bereiken is er steeds meer alcohol nodig (tolerantie).
  • Steeds minder interesse in sociaal contact, werk en hobby’s.
  • Last van ontwenningsverschijnselen bij niet drinken.
  • Stiekem drinken.
  • Niet meer drinken in aanwezigheid van anderen, maar steeds meer alleen.

Waarom het stoppen met drinken zo moeilijk is

Het drinken van alcohol is sociaal geaccepteerd in onze samenleving. Velen zullen zelfs beweren dat het er gewoon bij hoort: op een feestje, na een lange dag werken of op een terras bij lekker weer. Hier is natuurlijk ook niets mis mee.

Het wordt pas een probleem wanneer je steeds meer gaat drinken en je op een gegeven moment alleen nog maar kunt denken aan je volgende glas bier, wijn of sterke drank. Op deze manier kun je door de jaren heen langzaam een alcoholverslaving hebben ontwikkeld met alle gevolgen van dien. Het doorbreken van deze vicieuze cirkel is vaak lastig.

De effecten van geen alcohol meer drinken

Afkicken van alcohol is niet eenvoudig. Zeker wanneer iemand langdurig en overmatig veel alcohol heeft gedronken, kunnen er bij het stoppen met drinken ontwenningsverschijnselen optreden. De ontwenning begint ongeveer zes tot acht uur nadat je bent gestopt. De verschijnselen die hierbij horen verschillen van persoon tot persoon en zijn afhankelijk van de mate van verslaving.

Veelal is er eerst sprake van trillende handen en misselijkheid, gevolgd door spier-/hoofdpijn, zweten en onrust. Bovendien kan het stoppen met drinken zorgen voor hartkloppingen en slaapproblemen, met in het ergste geval depressie, delirium of zelfs een hartaanval tot gevolg.  Echter, hoe langer je volhoudt, hoe fijner en zelfverzekerder jij je weer gaat voelen. Je leert weer te genieten zonder alcohol.

Krijg hulp bij het stoppen met alcohol

Maak je je zorgen over een familielid of naaste die mogelijk worstelt met een verslaving? Vaak herken je als naaste de symptomen eerder en ben je in staat om actie te ondernemen. Als je jezelf hierin herkent en je partner of dierbare hulp nodig heeft, kun je rekenen op Team Peter ter Horst. Wij bieden niet alleen een gepast interventietraject aan om de verslaafde te helpen de problemen en consequenties onder ogen te zien, maar we zorgen ook voor kwalitatieve nazorg om ervoor te zorgen dat het herstel duurzaam is en het risico op terugval zo klein mogelijk wordt.

Als je meer informatie wenst, kun je uiteraard contact met ons opnemen. Je kunt ons bereiken op 085 – 004 18 58 of via info@peterterhorst.com. Je kunt ook ons contactformulier invullen, waarna je spoedig en discreet een reactie van ons ontvangt.