Afkicken alcohol

In onze maatschappij is het drinken van alcohol sociaal geaccepteerd. Na een lange werkdag, op een feestje of bij andere speciale gelegenheden, bijna 8 op de 10 Nederlanders drinkt weleens alcohol. Zon 15 procent van deze drinkers bevindt zich echter in een van de fasen van een alcoholverslaving. Dit wil zeggen dat ze bovenmatig veel drinken en vaak lichamelijke en/of geestelijke problemen ondervinden als gevolg van dit alcoholgebruik. Afkicken van alcohol is dan ook essentieel om verdere problemen te voorkomen.

Wanneer drink je te veel?

In de praktijk is de grens tussen overmatig drinken en alcoholisme vaag. Over het algemeen geldt dat je te veel drinkt wanneer je dagelijks meer dan 1 à 2 glazen alcohol neemt en minder dan 2 dagen per week niet. Is dit jouw situatie, dan hoeft dit echter nog niet direct te betekenen dat je een alcoholprobleem hebt

Of iemand een alcoholverslaving ontwikkelt, hangt meer af van de redenen achter het drinken en de rol die alcohol speelt in het leven. Als je bijvoorbeeld regelmatig drinkt wanneer je je slecht voelt en het gevoel hebt dat je alcohol nodig hebt om je beter te voelen, kan dit wijzen op een probleem. Een alcoholverslaving ligt op de loer. Het is essentieel om je bewust te zijn van je alcoholconsumptie en jezelf af te vragen waarom je te veel drinkt.

Signalen van een alcoholverslaving

Bij alcoholisme wordt al gauw gedacht aan iemand die zichtbaar niet meer functioneert door het drinken. Toch kun je ook verslaafd zijn zonder dat je omgeving het door heeft. Kenmerken dat je te maken hebt met een alcoholverslaving zijn onder andere:

  • (Zelfstandig) stoppen met drinken is moeilijk.
  • Om hetzelfde effect te bereiken is er steeds meer alcohol nodig (tolerantie).
  • Steeds minder interesse in sociaal contact, werk en hobby’s.
  • Last van ontwenningsverschijnselen bij niet drinken.
  • Stiekem drinken.
  • Niet meer drinken in aanwezigheid van anderen, maar steeds meer alleen.

afkicken alcohol

Het belang van het afkicken van alcohol

Om schade aan je lichaam en psyche te voorkomen, is het belangrijk om tijdig in te grijpen. Overmatig drinken kan namelijk leiden tot aanzienlijke gezondheidsproblemen, zoals lever- en hersenschade. Op de lange termijn kan dit schadelijk zijn voor je geheugen en zelfs bijdragen aan vroegtijdige dementie.

Bovendien kan overmatig alcoholgebruik spanningen veroorzaken in je relaties met familie en vrienden, en het heeft vaak een negatieve impact op je werk of studie. Daarnaast vormt rijden onder invloed een groot risico, waarbij het veroorzaken van verkeersongevallen een reële bedreiging vormt.

Hulp bij het afkicken van alcohol

Het is belangrijk om op tijd aan de bel te trekken om verdere schade te voorkomen. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Het toegewijde team van Peter ter Horst staat voor je klaar, of je nu zelf worstelt met een verslaving of een dierbare bent van iemand die hiermee kampt. Via ons interventietraject kunnen we de verslaafde confronteren met het probleem en de gevolgen van zijn verslaving. Daarnaast zorgen we voor uitstekende nazorg, zodat de verslaafde duurzaam kan herstellen en de kans op terugval tot een minimum wordt beperkt.

Ben je op zoek naar hulp voor jouw eigen alcoholverslaving of voor de verslaving van een dierbare? We zijn bereikbaar op werkdagen van 9:00 tot 20:00 uur via 085 – 004 18 58. Je kunt ook een e-mail sturen naar info@peterterhorst.com. Als je liever hebt dat wij contact met jou opnemen, vul dan ons contactformulier in. Je kunt spoedig en vertrouwelijk een reactie van ons verwachten.

Contactformulier

Waarom kiezen voor Team Peter ter Horst?

  • Gecertificeerd en ervaringsdeskundig team
  • Meer dan 12 jaar ervaring
  • Geen wachttijden
  • 7 dagen per week bereikbaar
  • Begeleiding op locatie
  • Trajecten op maat
  • Focus op het hele systeem, inclusief de verslaafde
  • 1-op-1 begeleiding

Voor vragen of het maken van een afspraak zijn wij dagelijks bereikbaar van 09:00 tot 20:00 uur.