Hoe bereid je je voor op een interventie bij verslaving?

Een interventie bij verslaving is geen makkelijke stap – maar vaak wel een noodzakelijke. Als je ziet dat iemand in je omgeving vastzit in middelengebruik of een gedragsverslaving, en zelf nog geen hulp zoekt, kun jij als naaste het verschil maken. Een interventie in samenwerking met team Peter ter Horst biedt de kans om jouw naaste in beweging te brengen richting hulp. 

Maar hoe bereid je je op zoiets voor? Ons team geeft je graag wat tips en inzichten die je helpen om je mentaal, emotioneel én praktisch voor te bereiden op een interventie bij verslaving.

Wat is een interventie bij verslaving?

Een interventie is een zorgvuldig begeleid proces waarbij naasten – zoals familie, vrienden of collega’s – samen met een van onze professionals in gesprek gaan met de kandidaat. Het doel is om de kandidaat op een respectvolle, niet-veroordelende manier te confronteren met de gevolgen van zijn of haar gedrag, en hulp aan te bieden.

Belangrijk: iemand met een verslaving vraagt zelden zelf om hulp. Een interventie wordt eigenlijk altijd geïnitieerd door mensen in de directe omgeving die zien dat het niet langer zo kan doorgaan.

Bij Peter ter Horst werken we met het bewezen effectieve FRICH-model (Family, Recovery, Intervention, Counseling, and Health), waarbij niet alleen de verslaafde, maar ook de naasten begeleiding krijgen. Deze unieke aanpak is ontwikkeld door ons eigen team en combineert elementen van het uitgebreide ARISE-model, maar dan toegankelijker.

1. Zoek professionele begeleiding

Een interventie is geen gesprek dat je ‘er even bij doet’. Het is intens en emotioneel beladen. Zonder begeleiding van een expert kan het al snel misgaan – met onbegrip, verwijten of zelfs het tegenovergestelde effect als gevolg. 

Schakel dus altijd een interventionist in met ervaring in de verslavingszorg. Iemand die structuur biedt, jullie voorbereidt en het gesprek in goede banen leidt.

2. Bereid je verhaal voor – en hou het bij jezelf

Een interventie draait niet om oordelen, maar om delen. Wat zie jij gebeuren? Wat voel jij daarbij? Hoe raakt het jouw leven?

Schrijf desnoods op wat je wilt zeggen. Zo voorkom je dat je tijdens het gesprek afwijkt of vanuit emotie reageert. Hou het persoonlijk: “Ik maak me zorgen…” werkt beter dan “Jij verwoest alles…”

3. Kies de juiste mensen

Een interventie werkt het beste in een veilige, vertrouwde setting. Denk goed na over wie er bij het gesprek aanwezig zijn. Kies mensen die oprechte betrokkenheid tonen en bereid zijn zich kwetsbaar op te stellen. 

Te veel mensen, of mensen met onopgeloste conflicten met de kandidaat, kunnen het proces onnodig belasten.

4. Informeer jezelf over verslaving

Begrip is kracht. Hoe beter je weet wat verslaving precies inhoudt – inclusief het gedrag, emoties en relaties – hoe beter je kunt reageren vanuit rust en empathie. 

Verslaving is een ziekte, geen zwakte of onwil. Door dat écht te begrijpen, verander je ook je houding en toon. Dat maakt het gesprek krachtiger.

5. Wees realistisch over de uitkomst

Een interventie betekent niet automatisch dat iemand direct ‘ja’ zegt tegen hulp. Soms is er tijd nodig om het gesprek te laten bezinken. Soms is herhaling nodig.

Maar: ook als de verslaafde in eerste instantie weigert, is er al iets in beweging gezet. En belangrijker nog: jij als naaste hebt stappen gezet om uit de machteloosheid te komen – en dat telt. 

6. Vergeet jezelf niet

De focus ligt al snel volledig op de kandidaat, maar jij doet dit óók voor jezelf. Voor rust, herstel en nieuwe grenzen.

Bij Peter ter Horst staan de naasten dan ook net zo centraal als de verslaafde zelf. Daarom bieden we begeleiding en counseling speciaal voor hen. Want jouw herstel is minstens zo belangrijk – je hoeft dit niet alleen te dragen.

Klaar voor de eerste stap naar een interventie?

Overweeg je een interventie bij verslaving, of heb je behoefte aan meer informatie? Dat is bewonderenswaardig en te prijzen. Maar liefst 85% van de verslaafde personen accepteert direct hulp. In sommige gevallen duurt het wat langer voordat hij de hulp accepteert. Als familie heb je direct baat bij een interventie bij verslaving. Jij krijgt handvatten aangereikt en je komt weer sterker in je schoenen te staan. Je wordt hierin intensief begeleid door 1 van onze familiecounselors, de interventionist en een casemanager.

Neem gerust contact op via 085 – 004 18 58 of info@peterterhorst.com of vul onderstaand formulier in. Wij zijn dagelijks bereikbaar van 9:00 uur tot 20:00 uur.

Contactformulier

Ervaringen van lotgenoten

Broer & zus van Sam
Lees verder
''Peter van Goor heeft zowel Sam als ons fantastisch begeleid en was in die periode onze steun en toeverlaat. ''
Ouders van Quentin
Lees verder
"Peter was te allen tijde beschikbaar om ons gerust te stellen, emotioneel te steunen en te coachen met een rationale uitleg zodat wij de juiste houding richting onze zoon konden aanleren en aannemen."
Géri
Lees verder
"Jullie zijn als team meedenkend in het hele proces. Door bereikbaar te zijn en de bijeenkomsten met onze familiecounselor/interventionist met elkaar en de continue afstemming zorgden voor een gevoel van veiligheid."
Anoniem
Lees verder
"Wij zijn als familie zeer goed ontvangen en is er heel goed geluisterd naar ons probleem met onze zoon. Hierna is het heel snel opgepakt en is gelijk alles in het werk gesteld om de zaak op te starten met als gevolg al snel een datum voor de interventie. Ook zijn wij regelmatig op de hoogte gehouden hoe het ermee stond op dat moment."
Rob
Lees verder
"Van Peter krijgen we nog steeds feedback als we dat nodig hebben en verdere begeleiding op het moment dat hij de kliniek verlaat. Zonder Peter hadden wij dit echt niet voor elkaar gekregen, zodat ik eenieder die hiermee te maken gaat krijgen het volgende aanraad. Grijp zo snel mogelijk in en roep professionele hulp in."
Vorige
Volgende