is verslaving een ziekte

Een verslaving start vrijwel altijd vanuit een keuze. In de meeste gevallen begint het met recreatief gebruik. Iemand besluit zelf om een drankje te nemen tijdens een feestje, een pilletje te slikken tijdens een festival of een gokje te wagen in een (online) casino. Verslaving ontstaat wanneer door deze middelen de structuur van het beloningssysteem in onze hersenen verandert. Bijvoorbeeld dat prettige gevoel dat je krijgt na een productieve werkdag of een intensieve sportsessie. 

Bij een verslaving raakt je beloningssysteem in de war. Door middelen zoals een joint of biertje, moet dit systeem keer op keer harder werken en heb je steeds meer nodig om dat fijne gevoel te ervaren. Uiteindelijk kun je niet meer zonder en raak je verslaafd. Het beloningssysteem in onze hersenen krijgt kortsluiting, waardoor het op den duur niet meer normaal functioneert zonder verslavende middelen en je geen voldoening meer haalt uit gewone dingen in het leven.

Beloningsysteem resetten, ofwel herstellen van je verslaving

De enige manier om hiermee af te rekenen – en dus te herstellen van je verslaving –  is door het beloningssysteem te resetten en het niet meer bloot te stellen aan verslavende middelen. Dit vergt niet alleen doorzettingsvermogen en discipline, maar vooral veel moed. Het kan namelijk wel een jaar duren voordat dat deel van de hersenen weer normaal functioneert. De weg naar herstel begint met het vermijden van verslavende stoffen. Gebruik je deze middelen opnieuw, kan de verslaving snel terugkeren. 

Let op, dit geldt niet alleen voor het middel waar je verslaafd aan was. Stel dat iemand na behandeling voor een drugsverslaving obsessief gaat sporten, kan dit leiden tot een nieuwe verslaving. Dit wordt ook wel ‘cross addiction’ genoemd. De hersenen kunnen geen onderscheid maken in de bron van de prikkel, waardoor overmatig sporten of werken ook verslavend kan zijn. 

Kunnen wij je helpen?

Mogelijke oorzaken van verslaving 

Waarom kan de ene persoon na één pilletje al niet meer zonder, terwijl de ander het bij eentje kan laten? Dit komt door een combinatie van verschillende factoren. Denk aan achtergrond, opvoeding, persoonlijkheid en leefomgeving, maar ook aan biologische en genetische aspecten. Er is niet één specifiek gen dat verslaving veroorzaakt, maar genetische aanleg kan wel invloed hebben op hoe je hersenen functioneren en hoe je reageert op bepaalde situaties.

Als je bijvoorbeeld genetisch gezien gevoelig bent voor stress en veel prikkels, kan dit je vatbaarder maken voor verslaving. Misschien reageert jouw lichaam zo dat je alles wat je begint, in één keer moet afmaken – zoals het leegdrinken van een fles wijn in één avond – terwijl iemand anders het zonder problemen een week op het aanrecht kan laten staan. Ook kan je biologische aanleg ervoor zorgen dat je goed tegen alcohol kunt, minder snel last hebt van een kater en grotere hoeveelheden kunt drinken, wat ook kan bijdragen aan een verhoogd risico op verslaving.

Chronische ziekte

Onthoud dat je altijd de mogelijkheid hebt om de controle over je leven terug te nemen. Hoewel verslaving een ziekte is die je niet kiest, begint het herstel met een bewuste beslissing. Je bent misschien ooit begonnen met gebruiken, maar nu heb je de keuze om actief aan je herstel te werken. Hoewel je niet verantwoordelijk bent voor het ontstaan van de verslaving, ben je wel verantwoordelijk voor jouw herstelproces. Je kunt een fijn en goed leven leiden als je de juiste keuzes blijft maken.

Wil je na het lezen hiervan de stap zetten om te herstellen van je verslaving? Vergeet niet dat je er niet alleen voor staat. Wij staan klaar om je te ondersteunen waar nodig. Pak jij deze kans ook aan? Je kunt direct een afspraak maken of vragen stellen via telefoon of e-mail. Liever onderstaand contactformulier invullen? Dat kan natuurlijk ook. Wij zijn dagelijks bereikbaar van 9:00 uur tot 20:00 uur. Via 085 – 004 18 58 of info@peterterhorst.com.

Lees eerdere ervaringen:

“Er werd niet geoordeeld en er werd echt geluisterd”

In 2021 heb ik na lang overwegen het bureau van Peter ter Horst ingeschakeld om een interventie te organiseren voor mijn vader. Diezelfde dag nog werd ik …. Lees verder

“Ook na de interventie is er nazorg geweest wat als prettig werd ervaren”

Op 21 oktober 2021 hebben wij samen met het interventieteam van Peter ter Horst een interventie gedaan bij onze jongste zoon die al jaren verslaafd is aan …. Lees verder

“Mijn redding”

17 november 2021 werd ik wakker gemaakt door mijn neef. We moeten even praten zei hij…. Volledig in paniek trok ik snel een joggingbroek aan en dacht dat er iets ergs was …. Lees verder