Wat is typisch gedrag van een alcoholist?
In Nederland is een alcoholverslaving een van de meest voorkomende verslavingen. Daarentegen zijn de symptomen lang niet altijd gemakkelijk te herkennen, omdat de overgang van een sociale drinker naar een problematische drinker geleidelijk gaat. Bovendien zijn de symptomen bij ieder persoon anders. Toch zijn er een aantal symptomen die duiden op een alcoholverslaving. Wat is typisch gedrag van een alcoholist?
Hoe herken je een alcoholverslaving?
Een alcoholverslaving is soms moeilijk te herkennen. Want wanneer spreken we van af en toe een drankje of echt alcoholisme? Doordat een alcoholverslaving lastig te herkennen is, kan het jarenlang onopgemerkt blijven.
Typisch gedrag van een alcoholist
Iemand met een alcoholverslaving zal zijn ziekte niet makkelijk erkennen. Ontkenning is dan ook het meest voorkomende gedragskenmerk van een alcoholist. Iedereen kan te maken krijgen met een alcoholverslaving. Zo is er geen typische alcoholist. Toch zijn er een aantal gedragingen die typisch zijn voor een alcoholist:
- last van het geheugen of zelfs een geheugenstoornis;
- het afzeggen van afspraken, ziek melden op werk of telkens te laat komen;
- enorme hoeveelheden alcohol kunnen drinken zonder onder invloed te raken;
- terugtrekken en steeds meer vereenzamen (isoleren);
- uiterlijke kenmerken als wallen, een grauwe huid met zichtbare bloedvaatjes en verdikken of juist vermageren.
Het gedrag van een alcoholist kenmerkt zich door een verlies van controle, ontkenning, en een verschuiving van prioriteiten waarbij alcohol centraal komt te staan. Dit gedrag heeft niet alleen gevolgen voor de persoon zelf, maar ook voor de directe omgeving, zoals familie, vrienden en collega’s. Het is belangrijk om te beseffen dat alcoholisme een complexe ziekte is, waarbij professionele hulp vaak noodzakelijk is om het patroon te doorbreken. Herkenning van deze gedragingen kan een eerste stap zijn om iemand te helpen inzien dat er een probleem is en dat er hulp nodig is om te herstellen.
Samenwerking met Maarten Dammers
Team Peter ter Horst is verheugd om aan te kondigen dat we een samenwerking zijn aangegaan met Maarten Dammers, met wie Peter eerder heeft samengewerkt en een gedeelde visie en missie deelt om naasten en verslaafden te ondersteunen bij het herstel van verslaving.
Maarten, bekend van televisieprogramma’s zoals Verslaafd! en SolutionS, was al geruime tijd op zoek naar een samenwerking vanwege zijn drukke agenda. Door onze kennis, vaardigheden en ervaring te bundelen, streven we ernaar om nog meer mensen de kans te bieden op herstel, zoals Peter, Maarten en hun dierbaren hebben ervaren.
Hulp bij alcoholisme
Door op tijd in te grijpen bij alcoholverslaving, voorkom je verdere schade. Team Peter ter Horst helpt je — of je nu zelf verslaafd bent of een dierbare van je. Niet alleen met een interventietraject waardoor de verslaafde het probleem en de consequenties onder ogen ziet. Ook met goede nazorg, waardoor de verslaafde blijvend in herstel is en de kans op een terugval zo minimaal mogelijk is. Wil jij graag hulp voor jouw alcoholverslaving of voor de verslaving van een naaste? Dat is moedig te prijzen. Wij zijn dagelijks bereikbaar van 9:00 tot 20:00 via 085 – 004 18 58 en info@peterterhorst.com. Ook kun je onderstaand contactformulier invullen. Wij nemen dan spoedig en discreet contact met je op.
Lees eerdere ervaringen:
”Peter is echt betrokken en goed op de hoogte van de situatie”
Toen we als familie niet meer wisten hoe we mijn zwager van zijn geldproblemen en gedragsproblemen af konden helpen, ben ik op een zaterdag gaan Google’n. Al snel kwam ik bij …. Lees verder
”Peter heeft verstand van zaken en levert adequaat hulp een echte aanrader dus”
Toen de kogel door de kerk was en het duidelijk was dat mijn zoon te maken had met een serieus verslavingsprobleem ben ik gelijk aan de slag gegaan om hulp te zoeken. Ik kwam bij …. Lees verder
“Dankzij Peter heb ik weer verantwoording kunnen nemen voor mijn eigen leven”
Mijn leven was onhanteerbaar geworden, de drugs en alcohol controleerde mijn gehele doen en laten. Jaren lang heb ik tegenslagen moeten verwerken door de keuzes die mijn …. Lees verder