Wat is typisch gedrag van een alcoholist?

In Nederland is een alcoholverslaving een van de meest voorkomende verslavingen. Daarentegen zijn de symptomen lang niet altijd gemakkelijk te herkennen, omdat de overgang van een sociale drinker naar een problematische drinker geleidelijk gaat. Bovendien zijn de symptomen bij ieder persoon anders. Toch zijn er een aantal symptomen die duiden op een alcoholverslaving. Wat is typisch gedrag van een alcoholist?

Hoe herken je een alcoholverslaving?

Een alcoholverslaving is soms moeilijk te herkennen. Want wanneer spreken we van af en toe een drankje of echt alcoholisme? Doordat een alcoholverslaving lastig te herkennen is, kan het jarenlang onopgemerkt blijven. 

Typisch gedrag van een alcoholist

Iemand met een alcoholverslaving zal zijn ziekte niet makkelijk erkennen. Ontkenning is dan ook het meest voorkomende gedragskenmerk van een alcoholist. Iedereen kan te maken krijgen met een alcoholverslaving. Zo is er geen typische alcoholist. Toch zijn er een aantal gedragingen die typisch zijn voor een alcoholist:

  • last van het geheugen of zelfs een geheugenstoornis
  • het afzeggen van afspraken, ziek melden op werk of telkens te laat komen
  • enorme hoeveelheden alcohol kunnen drinken zonder onder invloed te raken
  • terugtrekken en steeds meer vereenzamen (isoleren)
  • uiterlijke kenmerken als wallen, een grauwe huid met zichtbare bloedvaatjes en verdikken of juist vermageren

Hulp bij alcoholisme

Door op tijd in te grijpen bij alcoholverslaving, voorkom je verdere schade. Team Peter ter Horst helpt je — of je nu zelf verslaafd bent of een dierbare van je. Niet alleen met een interventietraject waardoor de verslaafde het probleem en de consequenties onder ogen ziet. Ook met goede nazorg, waardoor de verslaafde blijvend in herstel is en de kans op een terugval zo minimaal mogelijk is. Wil jij graag hulp voor jouw alcoholverslaving of voor de verslaving van een naaste? Dat is moedig te prijzen. Wij zijn dagelijks bereikbaar van 9:00 tot 20:00 via 085 – 004 18 58 en info@peterterhorst.com. Ook kun je ons contactformulier invullen. Wij nemen dan spoedig en discreet contact met je op.