Medicijnverslaving

Iedereen slikt weleens een paracetamol of een NSAID (non steroid anti inflammatory drug) als ibuprofen of diclofenac. We hebben allemaal weleens pijn die we willen of moeten onderdrukken en daar zijn pijnstillers heel erg geschikt voor. Maar een half miljoen Nederlanders gebruikt medicijnen op een andere manier: om de medicijnverslaving te stillen. Het gaat dan niet alleen om pijnstillers. De verslavende medicijnen zijn grofweg onder te verdelen in twee groepen: opiaten als morfine en benzodiazepinen als oxazepam.

Het is lastig — maar niet ondoenbaar — om van medicijnen af te kicken. Je bent om een reden begonnen met de pillen (pijn, slapeloosheid of angst) en als je stopt met het slikken van je medicijnen, komen de klachten in alle hevigheid terug. Toch is het belangrijk snel af te rekenen met je verslaving, zodat je verdere schade voorkomt.

Wanneer spreek je van medicijnverslaving?

Het lastige aan deze verslaving is dat iemand de medicijnen waarschijnlijk echt nodig had. Dit gebruik ging over in een chronisch gebruik en de gebruiker kan en durft niet meer te stoppen. Hetgeen waar hij of zij de medicijnen voor gebruikt, verergert alleen maar als je ermee stopt. De verslaving is geboren. En al lijkt het soms misschien onschuldig: maar liefst 20.000 mensen per jaar raken gewond door bijvoorbeeld een ongeluk dat veroorzaakt werd door kalmeringsmiddelen en 200 mensen sterven — in één jaar — aan een medicijnverslaving.

Gevolgen van medicijnverslaving

Wat de gevolgen van medicijnverslaving precies zijn, hangt natuurlijk af van welke medicijnen je slikt. De twee grootste medicijngroepen waar men verslaafd aan is: benzodiazepines en opiaten.

Risico’s verslaving benzodiapines

  • Schade aan je organen
  • Angstaanvallen
  • Overprikkeling door licht en geluid
  • Geheugenproblemen
  • Afgevlakt gevoel

Risico’s verslaving opiaten

  • Je raakt overgevoelig voor pijn
  • De gedachte aan stoppen met de medicijnen en de bijbehorende pijn, maken je angstig
  • Hoeveelheid testosteron daalt enorm

Stoppen met medicijnen?

We snappen heel goed dat het veel moed nodig heeft om te stoppen met de medicijnen. We helpen je met de juiste begeleiding om niet alleen af te rekenen met de medicijnen, maar ook met je verslaving. Je hoeft niet bang te zijn; wij kennen de klappen van de zweep en weten als geen ander hoe je je voelt. Wil je meer informatie? Neem contact op via telefoonnummer: 085-004 18 58 of stuur een mail naar: info@peterterhorst.com. Wij zijn dagelijks bereikbaar van 9:00 uur tot 20:00 uur.