Medicijnverslaving

Iedereen slikt weleens een paracetamol of een NSAID (non steroid anti inflammatory drug) als ibuprofen of diclofenac. We hebben allemaal weleens pijn die we willen of moeten onderdrukken en daar zijn pijnstillers heel erg geschikt voor. Maar een half miljoen Nederlanders gebruikt medicijnen op een andere manier: om de medicijnverslaving te stillen. Het gaat dan niet alleen om pijnstillers. De verslavende medicijnen zijn grofweg onder te verdelen in twee groepen: opiaten als morfine en benzodiazepinen als oxazepam.

Het is lastig — maar niet ondoenbaar — om van medicijnen af te kicken. Je bent om een reden begonnen met de pillen (pijn, slapeloosheid of angst) en als je stopt met het slikken van je medicijnen, komen de klachten in alle hevigheid terug. Toch is het belangrijk snel af te rekenen met je verslaving, zodat je verdere schade voorkomt.

Wanneer spreek je van medicijnverslaving?

Het lastige aan deze verslaving is dat iemand de medicijnen waarschijnlijk echt nodig had. Dit gebruik ging over in een chronisch gebruik en de gebruiker kan en durft niet meer te stoppen. Hetgeen waar hij of zij de medicijnen voor gebruikt, verergert alleen maar als je ermee stopt. De verslaving is geboren. En al lijkt het soms misschien onschuldig: maar liefst 20.000 mensen per jaar raken gewond door bijvoorbeeld een ongeluk dat veroorzaakt werd door kalmeringsmiddelen en 200 mensen sterven — in één jaar — aan een medicijnverslaving.

Gevolgen van medicijnverslaving

Wat de gevolgen van medicijnverslaving precies zijn, hangt natuurlijk af van welke medicijnen je slikt. De twee grootste medicijngroepen waar men verslaafd aan is: benzodiazepines en opiaten.

Risico’s verslaving benzodiapines

  • Schade aan je organen
  • Angstaanvallen
  • Overprikkeling door licht en geluid
  • Geheugenproblemen
  • Afgevlakt gevoel

Risico’s verslaving opiaten

  • Je raakt overgevoelig voor pijn
  • De gedachte aan stoppen met de medicijnen en de bijbehorende pijn, maken je angstig
  • Hoeveelheid testosteron daalt enorm

Stoppen met medicijnen?

We snappen heel goed dat het veel moed nodig heeft om te stoppen met de medicijnen. We helpen je met de juiste begeleiding om niet alleen af te rekenen met de medicijnen, maar ook met je verslaving. Je hoeft niet bang te zijn; wij kennen de klappen van de zweep en weten als geen ander hoe je je voelt. Wil je meer informatie? Neem contact op via telefoonnummer: 085-004 18 58 of stuur een mail naar: info@peterterhorst.com. Wij zijn dagelijks bereikbaar van 9:00 uur tot 20:00 uur.

Ervaringen van lotgenoten

Broer & zus van Sam
Lees verder
''Peter van Goor heeft zowel Sam als ons fantastisch begeleid en was in die periode onze steun en toeverlaat. ''
Ouders van Quentin
Lees verder
"Peter was te allen tijde beschikbaar om ons gerust te stellen, emotioneel te steunen en te coachen met een rationale uitleg zodat wij de juiste houding richting onze zoon konden aanleren en aannemen."
Géri
Lees verder
"Jullie zijn als team meedenkend in het hele proces. Door bereikbaar te zijn en de bijeenkomsten met onze familiecounselor/interventionist met elkaar en de continue afstemming zorgden voor een gevoel van veiligheid."
Anoniem
Lees verder
"Wij zijn als familie zeer goed ontvangen en is er heel goed geluisterd naar ons probleem met onze zoon. Hierna is het heel snel opgepakt en is gelijk alles in het werk gesteld om de zaak op te starten met als gevolg al snel een datum voor de interventie. Ook zijn wij regelmatig op de hoogte gehouden hoe het ermee stond op dat moment."
Rob
Lees verder
"Van Peter krijgen we nog steeds feedback als we dat nodig hebben en verdere begeleiding op het moment dat hij de kliniek verlaat. Zonder Peter hadden wij dit echt niet voor elkaar gekregen, zodat ik eenieder die hiermee te maken gaat krijgen het volgende aanraad. Grijp zo snel mogelijk in en roep professionele hulp in."
Vorige
Volgende