De functionerende alcoholist: als succes de schijn ophoudt

Ze staan ’s ochtends vroeg paraat. Leidinggeven, presenteren, verkopen, lesgeven.
Ze rijden in dure (lease) auto’s, hebben een druk gezinsleven, sporten trouw en lijken alles onder controle te hebben. Maar zodra de werkdag voorbij is, gaat de fles open. Of de fles staat al langer klaar;  in de la van het bureau, in de kofferbak van de auto of stilletjes thuis.

Dit is het leven van de functionerende alcoholist.

De onzichtbare verslaving

Een functionerende alcoholist valt zelden op. Ze presteren. Ze zijn succesvol. Ze komen op tijd. Alles lijkt ‘normaal’. En juist daarom is dit type alcoholverslaving zo verraderlijk, want de omgeving ziet geen probleem. Misschien drinkt hij of zij wat veel, maar ‘dat hoort erbij’, toch? Een borrel met klanten, een glas wijn bij het eten, nog eentje om te ontspannen. Geen man overboord.

Maar de realiteit is anders. Achter de sterke buitenkant schuilt vermijding, controleverlies en vaak ook schaamte. Er wordt gedacht: “Als ik blijf doen wat ik altijd doe, zal het niemand opvallen”
Totdat het niet meer lukt.

De stille strijd

Veel ondernemers, professionals en leidinggevenden die bij team Peter ter Horst terechtkomen, herkennen dit dubbelleven. Overdag sterk, zelfverzekerd en daadkrachtig. ’s Avonds steeds afhankelijker van alcohol om te ontspannen, om te slapen, om te vergeten.

Diep van binnen weten ze vaak allang dat het niet klopt. Maar zolang de business draait, de cijfers goed zijn en het gezin functioneert, lijkt stoppen geen optie. De angst om het toe te geven is groot. Angst voor gezichtsverlies. Angst voor de mening van collega’s of vrienden.
Maar die angst maakt de negatieve spiraal alleen maar sterker.

Tot de klap komt

Wat we vaak zien bij de functionerende alcoholist, is dat de angst om open te zijn richting de buitenwereld groter is dan de erkenning van het probleem voor zichzelf. Wat zullen collega’s denken? Vrienden? Zakenpartners? De vrees voor imagoschade houdt velen jarenlang stil.

Maar wat is uiteindelijk schadelijker? Eerlijkheid over je worsteling, of doorgaan tot het écht misgaat? Tot je onder invloed fouten maakt, schade veroorzaakt, je rijbewijs kwijt bent of zelfs anderen in gevaar brengt? Vroeg of laat komt dat besef. Vaak pas als de gevolgen niet langer te negeren zijn.

Maar je hoeft het niet alleen te doen. Bij Peter ter Horst bieden we herstelcoaching aan: persoonlijke en praktische begeleiding die helpt om herstel echt onderdeel te maken van het dagelijks leven. Na een behandeling of interventie is het namelijk niet vanzelfsprekend dat iemand meteen zijn draai vindt; oude gewoontes kunnen hardnekkig zijn en terugval kan gebeuren. Een herstelcoach helpt bij het opbouwen van structuur, het versterken van motivatie en het ontwikkelen van nieuwe, gezonde patronen. Ook is er aandacht voor het sociale netwerk en werkgerelateerde uitdagingen, zodat iemand stap voor stap weer regie krijgt over zijn of haar leven –  op een manier die bij jouw situatie past en duurzaam is.

Waarom team Peter ter Horst jou als geen ander begrijpt

Binnen het team van Peter ter Horst werken mensen die zelf hebben ervaren hoe verradelijk verslaving kan zijn. Hoe lang je de buitenwereld ook kunt laten geloven dat alles onder controle is – de onrust en schaamte groeien van binnen gewoon door.

Juist omdat ons team de strijd van dichtbij kent, begrijpen we hoe moeilijk het is om de eerste stap te zetten. Om toe te geven dat je een probleem hebt. Maar we weten dat die stap uiteindelijk alles voor je kan veranderen. 

Geen excuses meer verzinnen. Geen dubbele werkelijkheid meer volhouden. Geen angst meer dat iemand ‘erachter komt’. Eerlijkheid geeft je rust, ruimte en lucht. Het opent de weg naar jouw herstel en een leven dat niet langer in het teken staat van afhankelijkheid, leugens en bedrog.

Wat kun je als naaste doen?

Het is belangrijk om niet alleen naar iemands goede prestaties te kijken. Succes en een goedlopend leven aan de buitenkant zeggen niets over hoe iemand zich van binnen voelt en waar diegene mee worstelt. Juist daarom is het waardevol om het gesprek aan te gaan, zonder oordeel maar met oprechte aandacht en zorg. 

Een functionerende alcoholist is geen uitzondering; ook zeer intelligente, zelfverzekerde en succesvolle mensen kunnen ongemerkt in een verslaving verstrikt raken. Maak je je zorgen over jezelf of iemand in je omgeving? Wacht dan niet te lang met hulp zoeken. Herstel is echt mogelijk, ook voor jou.

naasten van de functionerende alcoholist

Professionele hulp van team Peter ter Horst

Je hoeft dit niet alleen te doen. Bij Peter ter Horst bieden we gespecialiseerde hulp voor verslaving. Van een interventie tot herstelcoaching: we staan naast je in elke fase van het proces.

Is jouw naaste verslaafd en heb je behoefte aan meer informatie? Ben je benieuwd naar wat wij voor jullie kunnen betekenen? Neem contact op door onderstaand contactformulier in te vullen. Bellen of een mail sturen kan natuurlijk ook. Wij zijn dagelijks bereikbaar van 9:00 uur tot 20:00 uur via 085 – 004 18 58 of info@peterterhorst.com.

Ervaringen van lotgenoten

Broer & zus van Sam
Lees verder
''Peter van Goor heeft zowel Sam als ons fantastisch begeleid en was in die periode onze steun en toeverlaat. ''
Ouders van Quentin
Lees verder
"Peter was te allen tijde beschikbaar om ons gerust te stellen, emotioneel te steunen en te coachen met een rationale uitleg zodat wij de juiste houding richting onze zoon konden aanleren en aannemen."
Géri
Lees verder
"Jullie zijn als team meedenkend in het hele proces. Door bereikbaar te zijn en de bijeenkomsten met onze familiecounselor/interventionist met elkaar en de continue afstemming zorgden voor een gevoel van veiligheid."
Anoniem
Lees verder
"Wij zijn als familie zeer goed ontvangen en is er heel goed geluisterd naar ons probleem met onze zoon. Hierna is het heel snel opgepakt en is gelijk alles in het werk gesteld om de zaak op te starten met als gevolg al snel een datum voor de interventie. Ook zijn wij regelmatig op de hoogte gehouden hoe het ermee stond op dat moment."
Rob
Lees verder
"Van Peter krijgen we nog steeds feedback als we dat nodig hebben en verdere begeleiding op het moment dat hij de kliniek verlaat. Zonder Peter hadden wij dit echt niet voor elkaar gekregen, zodat ik eenieder die hiermee te maken gaat krijgen het volgende aanraad. Grijp zo snel mogelijk in en roep professionele hulp in."
Vorige
Volgende