Waarom is alcohol verslavend?

Alcohol heeft invloed op je beloningssysteem en zorgt hiermee voor een prettig gevoel. Het langdurig gebruik van alcohol kan zorgen voor tolerantie. Daarnaast zijn er verschillende oorzaken waardoor je verslaafd kunt raken aan alcohol. Maar waarom is alcohol eigenlijk verslavend?

De invloed op je beloningssysteem

Een aantal delen van de hersenen spelen een rol bij motivatie en het ervaren van plezier. We noemen deze delen samen het beloningssysteem. Wanneer iemand langdurig alcohol gebruikt dan worden de hersenen minder gevoelig voor de stof dopamine. Dopamine is een stof die hoort bij het beloningssysteem. Omdat er minder dopamine wordt vrijgemaakt is er meer alcohol nodig om hetzelfde gevoel weer te voelen. Iemand gaat hierdoor meer drinken en er is op deze manier steeds meer alcohol nodig om het effect (de beloning) te ervaren. Zo kan een alcoholverslaving ontstaan.

Alcohol heeft niet alleen een effect op de stof dopamine, maar ook op de stof serotonine. Serotonine is de stof die onder andere invloed heeft op je slaap, stemming en geheugen. Serotonine geeft een prettig gevoel en geeft daarnaast ook het gevoel van verbonden zijn met anderen.

Tolerantie voor alcohol

De hersenen zullen zich bij langdurig gebruik van alcohol aanpassen en minder gevoelig worden voor dopamine. Zo komt er met dezelfde hoeveelheid alcohol steeds minder dopamine vrij. Doordat je hersenen gewend raken, worden ze tolerant voor alcohol. Om steeds hetzelfde effect te blijven ervaren, zul je dus steeds meer alcohol moeten drinken. Bovendien neemt ook het aantal dopaminereceptoren (de ontvangers) af, waardoor er nog meer alcohol gedronken moet worden voor het belonende effect.

Andere oorzaken van verslaving

Genetische bepaling speelt een grote rol bij alcoholverslaving. Wanneer je ouders of andere familieleden verslaafd zijn, is de kans aanwezig dat jij ook verslavingsgevoelig bent. Daarnaast kunnen heftige gebeurtenissen in je leven ook een grote rol spelen bij het ontwikkelen van een verslaving. Ook omgevingsfactoren zoals vrienden, school en werk invloed op de verslavingsontwikkeling. Een alcoholverslaving kan dus verschillende oorzaken hebben.

Hulp bij alcoholverslaving

Door op tijd in te grijpen bij alcoholverslaving, voorkom je verdere schade. Team Peter ter Horst helpt je — of je nu zelf verslaafd bent of een dierbare van je. Niet alleen met een interventietraject waardoor de verslaafde het probleem en de consequenties onder ogen ziet. Ook met goede nazorg, waardoor de verslaafde blijvend in herstel is en de kans op een terugval zo minimaal mogelijk is. Wil jij graag hulp voor jouw alcoholverslaving of voor de verslaving van een naaste? Dat is moedig te prijzen. Wij zijn dagelijks bereikbaar van 9:00 tot 20:00 via 085 – 004 18 58 en info@peterterhorst.com. Ook kun je ons contactformulier invullen. Je ontvangt dan spoedig en discreet een reactie van ons.

Voor vragen of het maken van een afspraak zijn wij dagelijks bereikbaar van 09:00 tot 20:00 uur.

Waarom kiezen voor Team Peter ter Horst?

  • Particuliere verslavingszorg, één-op-één
  • Adequate hulp binnen 24 uur
  • Werkt op locatie
  • Werkt discreet
  • Effectieve begeleiding op maat
  • Gecertificeerd
  • Werkte mee aan het tv-programma ‘Verslaafd!’

Teruggebeld worden door Team Peter ter Horst?