Mijn partner is verslaafd

In een relatie zijn er altijd uitdagingen waarmee je als koppel te maken kunt krijgen, maar een van de meest complexe en emotioneel veeleisende situaties is wanneer jouw partner kampt met een verslaving. Of het nu gaat om alcohol, drugs, gokken of andere verslavende gedragingen, het omgaan met een verslaafde partner kan een zware tol eisen van zowel de verslaafde als de niet-verslaafde partner. Het kan lastig zijn om hier samen uit te komen. ‘Mijn partner is verslaafd, wat moet ik doen?’ een vraag waar wij vaak mee te maken krijgen. Wij ondersteunen jullie hier dan ook graag bij door middel van een interventietraject.

Kom in contact

De eerste stap: erkenning

De eerste en vaak moeilijkste stap bij het herstellen van een verslaving is het erkennen van het probleem. Het confronteren van de realiteit is een belangrijke stap in de richting van herstel. Dit betekent open communicatie met je partner, zonder oordeel maar met mededogen. Pas wanneer je er zelf in gelooft en voelt dat er iets moet veranderen, niet alleen voor je dierbaren maar ook voor jou, ben je klaar voor het herstelproces na een verslaving.

Begrip en empathie

Verslaving is een aandoening die vaak diep geworteld is in emotionele pijn, trauma, genetische aanleg of andere psychologische factoren. Het is van essentieel belang om begrip te tonen, zelfs als het gedrag van je partner moeilijk te accepteren is. Als partner hoef je het gedrag zeker niet goed te keuren, maar eerder het proberen te begrijpen van de onderliggende oorzaken.

Mijn partner is verslaafd, wat te doen?

Hoe weet je of de hulp van team Peter ter Horst nodig is?

Voordat je besluit een interventietraject te starten, is het cruciaal om zeker te zijn van de verslaving van de betreffende persoon. Het inschatten of iemand daadwerkelijk worstelt met verslavingsproblematiek is lastig, omdat de persoon in kwestie vaak de ernst van de situatie minimaliseert of ontkent. Gemiddeld gaat er acht tot tien jaar voorbij voordat iemand erkent dat er sprake is van een verslavingsprobleem. Gedurende deze periode is de directe omgeving vaak al geruime tijd op de hoogte van de problemen.

Als naaste is het verstandig niet te wachten totdat de persoon zelf erkent dat er een probleem is. In plaats daarvan is het raadzaam te kiezen voor een interventietraject, zodat er eerder actie wordt ondernomen. Een intakegesprek op ons kantoor kan helderheid verschaffen over de noodzaak van een interventietraject en of dit daadwerkelijk het juiste pad is.

Wat is een interventie?

Bij een interventie stellen we jouw dierbare op liefdevolle en medelevende wijze bloot aan de gevolgen van zijn verslaving. Het doel van deze confrontatie is voornamelijk om te laten zien dat er alternatieven zijn en dat verandering mogelijk is.

Het verloop van een interventie varieert afhankelijk van verschillende factoren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de verslaafde de hoop op herstel al lang heeft opgegeven of zich niet bewust is van de onhoudbare situatie. Een interventie is echter geschikt voor bijna iedereen die in je omgeving overweegt om een interventietraject te starten.

Hulp nodig bij een verslaafde partner?

Overweeg jij om een interventie te starten voor jouw verslaafde partner? Dat is bewonderenswaardig te prijzen. 85% van de verslaafde personen accepteert de hulp meteen en in sommige gevallen duurt het wat langer voor hij de hulp accepteert. Je hebt als naasten direct baat bij een interventietraject. Je krijgt handvatten aangereikt en je komt ook weer sterker in je schoenen te staan. Heb je behoefte aan meer informatie of wil je een interventietraject starten? Je kunt contact met ons opnemen via telefoon of e-mail. Dagelijks zijn wij van 9:00 uur tot 20:00 uur bereikbaar via 085 – 004 18 58 of info@peterterhorst.com. Wanneer je ons contactformulier invult, nemen wij spoedig en discreet contact met jou op.