Interventie alcoholist

Een alcoholverslaving is de meest voorkomende verslaving in Nederland. Dit is omdat we het heel normaal vinden dat iemand drinkt en het meer opvalt wanneer iemand niet drinkt. Doordat het drinken van alcohol zo is ingeburgerd in onze maatschappij en we gewend zijn aan het gebruik van alcohol, is de grens tussen wel of niet verslaafd zijn aan alcohol erg vaag. Toch kan het zijn dat je het vermoeden hebt dat een van je dierbare naasten alcoholist is. Door het starten van een interventie kunnen we een alcoholist handvatten bieden om weer verantwoordelijk te zijn voor zijn eigen leven.

Wat zijn de symptomen van alcoholisme?

Er zijn diverse signalen waaraan je kunt merken dat iemand alcoholist is:

  • last van het geheugen of zelfs een geheugenstoornis
  • het afzeggen van afspraken, ziek melden op werk of telkens te laat komen
  • enorme hoeveelheden alcohol kunnen drinken zonder onder invloed te raken
  • terugtrekken en steeds meer vereenzamen
  • uiterlijke kenmerken als wallen, een grauwe huid met zichtbare bloedvaatjes en verdikken of juist vermageren

Het belang van ingrijpen bij een alcoholverslaving

Het is belangrijk om in te grijpen wanneer iemand met een alcoholverslaving kampt, zodat verdere schade aan het lichaam en psyche kan worden voorkomen.

Hoe werkt een interventietraject?

Bij een interventietraject maken wij gebruik van diverse methodieken. Per situatie kijken we welke van deze methodieken het beste past. Daarnaast maken we ook regelmatig gebruik van een combinatie van diverse methodieken in plaats dat we gebruik maken van één specifieke methodiek.

Arise® model Interventie

Bij dit model worden familieleden en andere direct betrokkenen, onderdeel van een gezamenlijke aanpak. Jouw dierbare naaste wordt hierbij uitgenodigd om deel te nemen aan het geleidelijke proces van respectvolle en zachte vergaderingen. Deze methode is een langer traject en is geheel vanuit liefde en respect.

Johnson model Interventie

Het Johnson model wordt ook wel “Tough Love” genoemd. Hierbij staat centraal dat een verslaafde niet eerst een dieptepunt moet bereiken of alles kwijt moet raken om hulp te accepteren. De liefdevolle confrontatie en het duidelijk aangeven van een grens zorgt ervoor dat de verslaafde persoon eerder hulp accepteert. Tijdens dit traject wordt je als naasten intensief ondersteund door 1 van onze familiecounselors, een interventionist en een casemanager.

Wat kan jij als naaste van een verslaafde doen?

Heb jij het vermoeden dat een van jouw dierbare naasten kampt met een alcoholverslaving? Bij mensen die alcoholist zijn, kan een interventie uitkomst bieden. Wil jij een interventietraject starten voor iemand of zou je meer informatie willen hebben? Team Peter ter Horst staat voor je klaar. Wij staan je zowel bij tijdens het interventietraject als in de nazorg. Doordat wij ook nazorg bieden, zal de verslaafde blijvend in herstel zijn en is de kans op een terugval zo klein mogelijk. Voor vragen of het maken van een afspraak zijn wij dagelijks van 09:00 tot 20:00 uur bereikbaar op 085 – 004 18 58 en via info@peterterhorst.com. Daarnaast kun je ook ons contactformulier invullen en dan nemen wij spoedig en discreet contact met je op.