Interventie

Samen zetten we de eerste stap

Interventie bij verslaving

Is jouw dierbare nog niet zo ver om zelf de stap naar hulp te zetten, maar is het wel nodig? Dan is een interventietraject een mooi proces om iemand wel tot inzicht te laten komen. Een interventietraject start de verslaafde dus nooit zelf. Het is de familie, een naaste of een zakelijke relatie die hiervoor een specialist inschakelt. Vaak komt de verslaafde pas tot inzicht als hij geheel aan de grond zit – geen enkele uitweg meer heeft. Hij raakt zijn baan, partner, gezonde vrienden of zijn huis kwijt. Vaak is dan het dieptepunt, ook wel ‘rock bottom’ genoemd, bereikt. Je hoeft niet te wachten tot het zover is – een interventietraject kunnen we al eerder starten.

Ons team ondersteunt bij interventie

Verslaving treft niet alleen de gebruiker, maar ook de mensen om hen heen. Het FRICH-model is een effectieve en respectvolle interventiemethode die zich richt op zowel de verslaafde als de naasten. Dit unieke model, ontwikkeld door ons team, biedt ondersteuning aan het hele systeem rondom de verslaafde, met als doel duurzaam herstel.

Wat is een FRICH interventie?

Bij Peter ter Horst werken wij met de FRICH methode. Net als het uitgebreide ARISE-model, geeft FRICH veel aandacht aan de familie en naasten. Door middel van motiverende gesprekken wordt de verslaafde uitgenodigd om samen te kijken naar de impact van de verslaving en om hulp te accepteren. De begeleiding voor naasten loopt vaak enkele maanden door, zodat ook zij kunnen herstellen en leren hoe ze op een gezonde manier kunnen ondersteunen.

FRICH staat voor: Family,  Recovery, Intervention, Counseling, and Health.

Dit model is toegankelijk voor iedereen die direct of indirect betrokken is bij iemand met een verslaving, zoals familieleden, vrienden of werkgevers. Dit model van interventie is een proces voor het herstel en de gezondheid van het gehele systeem, de verslaafde én de familie.

interventie bij verslaving

De stappen van een FRICH interventie

Een FRICH-interventie kent een aantal fasen:

  1. Aanmelding en kennismaken met interventionist en naasten.
  2. Gesprek om de problematiek te inventariseren.
  3. Bepalen van betrokkenen bij de interventie.
  4. Plan van aanpak bespreken en voorbereiden.
  5. Interventie gesprek(ken).
  6. Herstelbehandeling voor de verslaafde en counseling voor de naasten;
  7. Gezamenlijke gesprekken, dus met de verslaafde er weer bij, na de behandeling;
  8. Afsluitende bijeenkomt.

 

Voorafgaand aan deze fasen vindt er altijd een intakegesprek plaats bij ons op kantoor met de familie en/of naasten.

Waarom staan wij achter een FRICH interventie?

De impact van verslaving beperkt zich niet alleen tot de gebruiker. Middelengebruik (zoals alcohol, blowen, cocaïne en andere geest veranderende middelen) en gedragsverslavingen (zoals gokken of gamen) hebben vaak een progressieve ontwikkeling en steeds heftigere manifestatie van de gedragingen die als onontkoombare symptomen van de ziekte optreden. Familie en vrienden worden hierdoor ook in ernstige mate beïnvloed, wat vaak leidt tot emotionele en psychologische belasting.

Naasten verdienen ook herstel! Het is een misvatting dat alles vanzelf goed komt zodra de verslaafde in behandeling gaat. Daarom besteden we in een FRICH-interventie ruime aandacht aan de naasten. Niet zo uitgebreid als in het kostbare ARISE-model, maar wel voldoende om hen inzicht te geven en te ondersteunen in hun eigen herstelproces.

Counseling en begeleiding voor naasten

Wanneer naasten beter begrijpen wat verslaving inhoudt en hoe zij de verslaafde effectief kunnen ondersteunen, krijgen we merkbaar betere resultaten. Niet alleen is het plezieriger voor alle betrokkenen om er meer van te begrijpen, het helpt vaak ook om de juiste manier van ondersteunen vol te houden.

Via counseling leren naasten niet alleen hoe zij de verslaafde kunnen ondersteunen, maar ook wat zij eventueel zelf kunnen veranderen om hun eigen doelen te bereiken. Alhoewel de theorie vaak niet eens zo ingewikkeld is, hebben de meeste mensen vanzelfsprekend tijd en oefening nodig om nieuwe gedragingen en andere manieren van communiceren aan te leren. In ons FRICH model maken wij hier tijd voor. Daarnaast ontvangen naasten een overzicht van instanties die hen, indien gewenst, verder kunnen helpen met wat voor hen belangrijk is.

Een kennismakingsgesprek aanvragen

Overweeg jij een interventietraject te starten voor een verslaafd persoon in je directe omgeving? Dat is bewonderenswaardig en te prijzen. Maar liefst 85% van de verslaafde personen accepteert direct hulp. In sommige gevallen duurt het wat langer voordat hij de hulp accepteert. Als familie heb je direct baat bij een interventie bij verslaving. Jij krijgt handvatten aangereikt en je komt weer sterker in je schoenen te staan. Je wordt hierin intensief begeleid door 1 van onze familiecounselors, de interventionist en een casemanager.

Heb je behoefte aan meer informatie of wil je kennis maken? Je kan direct een afspraak maken of vragen stellen via telefoon of e-mail. Liever onderstaand contactformulier invullen? Dat kan natuurlijk ook. Wij zijn dagelijks bereikbaar van 9:00 uur tot 20:00 uur. Via 085 – 004 18 58 of info@peterterhorst.com.

Wil je meer informatie of een afspraak maken?

Wij zijn dagelijks van 09:00 tot 20:00 uur bereikbaar voor vragen of voor het maken van een afspraak. Je kunt ons bellen op 085 – 004 18 58 of mailen via info@peterterhorst.com

Wat is een interventie?

Bij een interventie confronteren we jouw dierbare met de gevolgen van zijn verslaving. Dit gebeurt altijd vanuit liefde en mededogen; om te laten zien dat het ook anders kan. Veel mensen kennen de interventies van het tv-programma Verslaafd. Aan dit programma werkte Peter de eerste twee seizoenen mee.

Hoe een interventie precies verloopt, hangt af van verschillende dingen. Zo kan het zijn dat de verslaafde helemaal niet inziet dat het zo niet langer kan. Of dat hij de hoop op herstel – het vrij zijn van drugs, alcohol of problematisch gedrag – allang heeft opgegeven. Daarnaast zijn wij ook afhankelijk van het systeem om de verslaafde heen. Wij hebben jullie nodig om jullie dierbare in beweging te krijgen. Een interventie is voor de meeste mensen geschikt, of het nu je kind, partner, ouder of werknemer is. 

Familie-interventie

Bij familie-interventie is het doel om zowel de verslaafde persoon te helpen een behandeling aan te gaan als om de familie meer over de ziekte verslaving te leren, ze handvatten en meer inzichten te geven. De familiebegeleiding is belangrijk. Verslaving is een familieziekte. In sommige gevallen is het erfelijk, soms liggen de oorzaken in de omgeving en soms komt het door omstandigheden waarin iemand is opgegroeid. Ieder systeem heeft zijn eigen verhaal. Een combinatie  van het eerder genoemde is natuurlijk ook mogelijk.

Zakelijke interventie

Heb je als iemand van personeelszaken of manager het vermoeden dat iemand op het werk verslaafd is? Bijvoorbeeld doordat je het idee hebt dat het ziekteverzuim door verslavingsproblemen komt? We kunnen stapsgewijs naar een interventie toewerken. Wil je de naasten niet passeren? In goed overleg kunnen we natuurlijk de naasten in het interventietraject betrekken.

team peter ter horst - familiebegeleiding

Zo herken je verslavingsproblemen

Verslavingsproblemen herken je aan de volgende dingen:

  • iemand drinkt of gebruikt dagelijks of periodiek (binge-gebruik);
  • drinkt of gebruikt men niet, dan treden er onthoudingsverschijnselen op als onrust, sterke stemmingswisselingen en mogelijk depressieve gevoelens;
  • sommige mensen drinken of gebruiken niet dagelijks, maar als ze drinken of gebruiken, kost het heel veel moeite om maat te houden;
  • sociale contacten staan vaak in het teken van een legitieme reden om te drinken of te gebruiken en in een fase verder vereenzamen mensen juist, drinken en gebruiken ze stiekem en verstoppen ze de alcohol of drugs;
  • onverklaarbare ongelukjes, lichamelijke klachten, ziekteverzuim en gênante momenten komen steeds vaker voor.

 

Als familie heb je direct baat bij een interventietraject. Je krijgt handvatten aangereikt en je komt weer sterker in je schoenen te staan. Hierin wordt je intensief begeleid door 1 van onze familiecounselors, de interventionist en een casemanager.

Hoe weet je of een interventie nodig is?

We snappen dat je geen interventietraject in wilt gaan als je niet zeker weet of degene waar het om gaat verslaafd is. Het is lastig in te schatten, want iemand met een verslavingsprobleem ontkent of bagatelliseert. Gemiddeld duurt het acht tot tien jaar voordat iemand inziet dat hij een verslavingsprobleem heeft. Vaak weet de directe omgeving van iemand met verslavingsproblemen al langere tijd dat het niet goed gaat. Dan kun je het beste kiezen voor een interventie in plaats van wachten tot degene met verslavingsproblemen zelf aan de bel trekt. Dit kan namelijk nog jaren zo voort kabbelen. Middels een intakegesprek bij ons op kantoor zal er geleidelijk aan duidelijk worden of een interventietraject het traject is wat nodig zal zijn.

Ervaringen van lotgenoten

Broer & zus van Sam
Lees verder
''Peter van Goor heeft zowel Sam als ons fantastisch begeleid en was in die periode onze steun en toeverlaat. ''
Ouders van Quentin
Lees verder
"Peter was te allen tijde beschikbaar om ons gerust te stellen, emotioneel te steunen en te coachen met een rationale uitleg zodat wij de juiste houding richting onze zoon konden aanleren en aannemen."
Géri
Lees verder
"Jullie zijn als team meedenkend in het hele proces. Door bereikbaar te zijn en de bijeenkomsten met onze familiecounselor/interventionist met elkaar en de continue afstemming zorgden voor een gevoel van veiligheid."
Anoniem
Lees verder
"Wij zijn als familie zeer goed ontvangen en is er heel goed geluisterd naar ons probleem met onze zoon. Hierna is het heel snel opgepakt en is gelijk alles in het werk gesteld om de zaak op te starten met als gevolg al snel een datum voor de interventie. Ook zijn wij regelmatig op de hoogte gehouden hoe het ermee stond op dat moment."
Rob
Lees verder
"Van Peter krijgen we nog steeds feedback als we dat nodig hebben en verdere begeleiding op het moment dat hij de kliniek verlaat. Zonder Peter hadden wij dit echt niet voor elkaar gekregen, zodat ik eenieder die hiermee te maken gaat krijgen het volgende aanraad. Grijp zo snel mogelijk in en roep professionele hulp in."
Vorige
Volgende