In Nederland hebben veel mensen te maken met de ziekte verslaving. Dit kan zijn omdat ze zelf een verslaving hebben of omdat een dierbare naaste kampt met een verslaving. De ontwikkeling van een verslaving gebeurt niet van de een op de andere dag, maar is een langer proces waar verschillende factoren een rol in spelen. Maar hoe kom je van een verslaving af?
Het ontstaan van een verslaving
De hersenen spelen een belangrijke rol in het ontstaan van een verslaving. Verslavende stoffen verhogen namelijk de afgifte van dopamine in hersenenen. Je voelt je hierdoor prettiger en dat vraagt naar meer. Na verloop van tijd veranderen de verslavende stoffen de vorm van zenuwcellen in het beloningssysteem en verandert het dopaminesysteem in het dan verslaafd geraakte brein.
Terugvalpreventie en nazorg
We proberen door middel van terugvalpreventie te voorkomen dat een verslaafde opnieuw gaat gebruiken. Stoppen met drugs, medicijnen, alcohol, gokken of gamen is vaak een proces van vallen en opstaan. In dit proces kan een terugval plaatsvinden. Wat de signalen van een terugval zijn, leren wij de verslaafde persoon en zijn naasten. Daarnaast leren wij ook wat je moet doen wanneer er ondanks de preventie toch een terugval plaatsvindt.
Hulp bij verslaving
Op tijd in grijpen bij alcoholverslaving zorgt ervoor dat verdere schade wordt voorkomen. Ben je zelf verslaafd of een dierbare naaste van je? Team Peter ter Horst staat voor je klaar. Wij staan niet alleen klaar met een interventietraject waardoor de verslaafd het probleem en de onder ogen ziet. Ook goede nazorg waardoor de kans op een terugval zo minimaal mogelijk is. Wil jij graag hulp voor jouw verslaving of voor de verslaving van een naaste? Dat is moedig te prijzen. Wij zijn dagelijks bereikbaar van 9:00 tot 20:00 via 085 – 004 18 58 en info@peterterhorst.com. Ook kun je ons contactformulier invullen. Wij nemen dan spoedig en discreet contact met je op.