Interventies drugsgebruik

Wanneer iemand een drugsverslaving heeft, zal diegene dit lange tijd ontkennen en geen hulp vragen. Je kunt als naaste dan de stap zetten om een interventie traject te starten. Degene die verslaafd is aan drugs vraagt bij een interventie nooit zelf om hulp, maar de naaste omgeving schakelt de hulp in van een specialist. Iemand die verslaafd is laat zich meestal pas helpen als hij geen enkele uitweg meer ziet en geheel aan de grond zit. Interventies bij drugsgebruik kunnen gelukkig al gestart worden voordat diegene helemaal aan de grond zit.

Wat is een interventie?

In het interventietraject confronteren wij jouw dierbare met de gevolgen van zijn verslaving. Zo’n confrontatie vindt plaats vanuit liefde om diegene te laten zien dat het ook anders kan. Een interventie zou je ken je misschien wel door het programma Verslaafd!. Peter heeft hier de eerste twee seizoenen aan meegewerkt. Of dat je nu een interventie wilt voor de drugsverslaving van je ouder, kind, werknemer of partner: een interventie is voor vrijwel iedereen geschikt. Doordat er voorafgaand aan de interventie al veel zaken zijn geregeld, is bijvoorbeeld een versnelde opname mogelijk.

Hoe weet je of een interventie nodig is?

Een interventietraject wil je pas starten als je er zeker van bent dat diegene ook daadwerkelijk verslaafd is. Inschatten of iemand verslaafd is aan drugs is lastig, omdat iemand met verslavingsproblematiek bagatelliseert of ontkent. Voordat iemand herkent dat hij een verslavingsprobleem heeft of voordat de naaste omgeving hulp zoekt, gaat er gemiddeld zo’n 8 tot 10 jaar aan vooraf. Toch hebben naasten vaak al veel langer in de gaten dat het niet goed gaat met diegene en dat hij hulp nodig heeft. Tijdens een intakegesprek bij ons op kantoor zal duidelijk worden of een interventietraject echt het nodige traject is.

Hoe werkt een interventietraject?

Bij interventies die drugsgebruik betreffen maken wij gebruik van diverse methodieken. Wat de beste passende methodiek is, bekijken we per situatie. Naast dat we methodieken los toepassen, maken we ook gebruik van een combinatie van deze methodieken.

Arise® model Interventie

In dit model worden de directe naasten van jouw dierbare onderdeel van de gezamenlijke aanpak. Het is een proces van zachte en respectvolle familievergaderingen. Liefde en respect staat bij in dit gehele proces centraal. Deze methode is een langer traject dat verspreid zal zijn over een aantal weken of eventueel maanden.

Johnson model Interventie

Het Johnson model wordt ook wel “Tough Love” genoemd. In dit model staat centraal dat een verslaafd persoon niet eerst een diepte punt hoeft te bereiken of alles kwijt hoeft te raken om hulp te accepteren. Deze liefdevolle confrontatie en het duidelijk aangeven van een grens, maakt de kans groter dat hij de hulp eerder zal accepteren. Tijdens dit traject worden naasten intensief ondersteund door 1 van onze familiecounselors, een interventionist en een casemanager.

Wat kan jij als naaste van een verslaafd persoon doen?

Als je het idee hebt dat een van jouw dierbare naasten verslaafd is aan drugs, dan kan een interventie uitkomst bieden. Team Peter ter Horst bestaat uit ervaringsdeskundige professionals op onder andere het gebied van interventies bij drugsgebruik. Wil je weten wat wij voor jou en je dierbare kunnen betekenen? Of wil je meteen een interventietraject starten? Wij staan voor je klaar. Naast dat wij je bijstaan tijdens het interventietraject, staan wij je ook bij in de nazorg. Het bieden van de juiste nazorg zorgt ervoor dat jouw dierbare naaste in herstel zal blijven en de kans op een terugval wordt zo klein mogelijk. Je kunt ons dagelijks bereiken van 09:00 tot 20:00 uur op 085 – 004 18 58 en via info@peterterhorst.com. Daarnaast kun je ook ons contactformulier invullen, dan nemen wij spoedig en discreet contact met je op.