Alcohol interventie

Een alcoholverslaving is in Nederland de meest voorkomende verslaving. Dit heeft ermee te maken dat we het allemaal erg normaal vinden dat iemand drinkt. Bovendien valt het meer op als iemand niet drinkt dan wanneer iemand wel drinkt. Het drinken van alcohol is zo ingeburgerd in onze maatschappij dat we gewend zijn aan het gebruik van alcohol. De grens tussen wanneer iemand wel of niet verslaafd is, is daardoor erg vaag. Wanneer jij het vermoeden hebt dat een van je dierbare naasten verslaafd is aan alcohol, dan kun je een interventietraject starten. Met het starten van een interventie zorgen we ervoor dat iemand die verslaafd is aan alcohol handvatten krijgt om weer verantwoordelijk te zijn voor zijn eigen leven.

Wat zijn de symptomen van alcoholisme?

Er zijn diverse signalen waaraan je kunt merken dat iemand alcoholist is:

 • last van het geheugen of zelfs een geheugenstoornis
 • het afzeggen van afspraken, ziek melden op werk of telkens te laat komen
 • enorme hoeveelheden alcohol kunnen drinken zonder onder invloed te raken
 • terugtrekken en steeds meer vereenzamen
 • uiterlijke kenmerken als wallen, een grauwe huid met zichtbare bloedvaatjes en verdikken of juist vermageren

Het belang van ingrijpen bij een alcoholverslaving

Het is heel belangrijk om in te grijpen wanneer iemand met een alcoholverslaving kampt. Door in te grijpen kan verder schade aan het lichaam en psyche namelijk voorkomen worden.

Hoe werkt een interventietraject?

Bij een interventietraject maken wij gebruik van diverse methodieken. Per situatie kijken we welke van deze methodieken het beste past. Daarnaast maken we ook regelmatig gebruik van een combinatie van diverse methodieken in plaats dat we gebruik maken van één specifieke methodiek.

Arise® model Interventie

Bij dit model worden familieleden en andere direct betrokkenen, onderdeel van een gezamenlijke aanpak. Jouw dierbare naaste wordt hierbij uitgenodigd om deel te nemen aan het geleidelijke proces van respectvolle en zachte vergaderingen. Deze methode is een langer traject en is geheel vanuit liefde en respect.

Johnson model Interventie

Het Johnson model wordt ook wel “Tough Love” genoemd. Hierbij staat centraal dat een verslaafde niet eerst een dieptepunt moet bereiken of alles kwijt moet raken om hulp te accepteren. De liefdevolle confrontatie en het duidelijk aangeven van een grens zorgt ervoor dat de verslaafde persoon eerder hulp accepteert. Tijdens dit traject wordt je als naasten intensief ondersteund door 1 van onze familiecounselors, een interventionist en een casemanager.

Wat kan jij als naaste van een verslaafde doen?

Vermoed jij dat een van jou dierbare naasten verslaafd is aan alcohol? Een interventie kan bij mensen die verslaafd zijn aan alcohol, uitkomst bieden. Wil jij een interventietraject starten voor iemand of zou je meer informatie willen hebben? Team Peter ter Horst staat voor je klaar. Wij staan je zowel bij tijdens het interventietraject als in de nazorg. Doordat wij ook nazorg bieden, zal de verslaafde blijvend in herstel zijn en is de kans op een terugval zo klein mogelijk.

Door onze samenwerking met Maarten Dammers, bekend van programma’s Verslaafd! en SolutionS, kunnen we onze kennis, vaardigheden en ervaring combineren. We streven er naar om nog meer mensen de kans te bieden op herstel. Samen komen we tot de mooiste resultaten tijdens de alcohol interventie.

Voor vragen of het maken van een afspraak zijn wij dagelijks van 09:00 tot 20:00 uur bereikbaar op 085 – 004 18 58 en via info@peterterhorst.com. Daarnaast kun je ook ons contactformulier invullen en dan nemen wij spoedig en discreet contact met je op.

Lees eerdere ervaringen:

 • ”Peter is echt betrokken en goed op de hoogte van de situatie”

  Toen we als familie niet meer wisten hoe we mijn zwager van zijn geldproblemen en gedragsproblemen af konden helpen, ben ik op een zaterdag gaan Google’n. Al snel kwam ik bij …. Lees verder

 • ”Peter heeft verstand van zaken en levert adequaat hulp een echte aanrader dus”

  Toen de kogel door de kerk was en het duidelijk was dat mijn zoon te maken had met een serieus verslavingsprobleem ben ik gelijk aan de slag gegaan om hulp te zoeken. Ik kwam bij …. Lees verder

 • “Dankzij Peter heb ik weer verantwoording kunnen nemen voor mijn eigen leven”

  Mijn leven was onhanteerbaar geworden, de drugs en alcohol controleerde mijn gehele doen en laten. Jaren lang heb ik tegenslagen moeten verwerken door de keuzes die mijn …. Lees verder