Alcohol interventie jongeren

Het overmatig alcoholgebruik onder jongeren in Nederland ligt hoog. Bij jongeren tussen de 18 en 25 jaar ligt dat percentage zelfs op ruim 10%. Ook onder jongeren is het drinken van alcohol erg ingeburgerd en valt het eerder op wanneer je niet drinkt dan wanneer je wel alcohol drinkt. Doordat het drinken van alcohol onder jongeren zo genormaliseerd is, is de grens tussen wel of niet verslaafd zijn lastig te bepalen. Heb jij toch het vermoeden dat bijvoorbeeld je kind of een andere jongere in je omgeving zoals een vriend verslaafd is aan het drinken van alcohol? Met een interventie kunnen wij jongeren die overmatig gebruikmaken van alcohol handvatten bieden om weer verantwoordelijk te zijn voor hun eigen leven.

Wat zijn de symptomen van alcoholisme?

Er zijn diverse signalen waaraan je kunt merken dat iemand een probleem heeft met het gebruik van alcohol:

  • last van het geheugen of zelfs een geheugenstoornis
  • het afzeggen van afspraken, ziek melden op werk of telkens te laat komen
  • enorme hoeveelheden alcohol kunnen drinken zonder onder invloed te raken
  • terugtrekken en steeds meer vereenzamen
  • uiterlijke kenmerken als wallen, een grauwe huid met zichtbare bloedvaatjes en verdikken of juist vermageren

Het belang van ingrijpen bij een alcoholverslaving

Wanneer iemand met een alcoholverslaving kampt, dan is het van groot belang om in te grijpen. Vooral bij jongeren kan verdere schade aan het lichaam en psyche worden voorkomen.

Hoe werkt een interventietraject?

Wij maken bij een interventietraject gebruik van diverse methodieken. Omdat elke situatie anders is, kijken we per situatie welke van de methodieken het beste past. Naast dat we gebruik kunnen maken van één specifieke methodiek, maken we ook regelmatig gebruik van een combinatie van diverse methodieken.

Arise® model Interventie

In dit model worden direct betrokkenen zoals familieleden onderdeel van een gezamenlijke aanpak. Ook jouw dierbare naaste wordt hierbij uitgenodigd om deel te nemen aan het geleidelijke proces van respectvolle en zachte vergaderingen. Deze methode is een langer traject en is geheel vanuit liefde en respect.

Johnson model Interventie

Een andere benaming voor het Johnson model is “Tough Love”. Centraal staat dat een verslaafde niet eerst een dieptepunt hoeft te bereiken of alles kwijt moet raken om de hulp de accepteren. De liefdevolle manier van confronteren en het duidelijk aangeven van een grens zorgt ervoor dat de verslaafde persoon eerder hulp accepteert.  Tijdens dit traject word je als naasten intensief ondersteund door 1 van onze familiecounselors, een interventionist en een casemanager.

Wat kan jij als naaste van een verslaafde doen?

Heb jij het vermoeden dat je kind of een ander jong iemand in je omgeving zoals een vriend kampt met een alcohol verslaving? Een interventie kan bij zowel jongeren als ouderen die aan alcohol verslaafd zijn, uitkomst bieden. Wil jij een interventie voor jouw dierbare naasten starten of wil je eerst wat meer informatie hebben? Team Peter ter Horst staat voor je klaar. Wij staan je zowel bij tijdens het interventietraject als in de nazorg. Doordat wij ook nazorg bieden, zal de verslaafde blijvend in herstel zijn en is de kans op een terugval zo klein mogelijk. Voor vragen of het maken van een afspraak zijn wij dagelijks van 09:00 tot 20:00 uur bereikbaar op 085 – 004 18 58 en via info@peterterhorst.com. Daarnaast kun je ook ons contactformulier invullen en dan nemen wij spoedig en discreet contact met je op.