Met terugvalpreventie proberen we te voorkomen dat een verslaafde opnieuw gaat gebruiken. Het stoppen met alcohol, drugs, medicijnen, gamen of gokken is vaak een proces van vallen en opstaan. Ook een terugval kan in dit proces plaatsvinden. Tijdens de terugvalpreventie leren we de verslaafde persoon en zijn naasten wat de signalen van een terugval zijn. Ook leren we wat je moet doen als er ondanks de preventie toch een terugval plaatsvindt.
Het model van terugvalpreventie
Terugvalpreventie kent een model. Namelijk een model van een glijdende schaal. Het begint ermee dat iemand niet lekker in zijn vel zit. Iemand voelt zich dan bijvoorbeeld ongeduriger, heeft minder energie en heeft een korter lontje. Wanneer deze verschijnselen niet serieus worden genomen, dan kan iemand afglijden naar de volgende fase van een terugval, namelijk de emotionele fase. In deze fase is de verslaafde in herstel eerder geneigd om in lastige situaties de verkeerde beslissing te nemen, namelijk weer gebruiken. Dit is immers het oude patroon om met lastige situaties om te gaan. Als er op dit punt door de verslaafde zelf of door de omgeving nog steeds niet grondig wordt ingegrepen, dan volgt onvermijdelijk de volgende fase, de fysieke fase. In de fysieke fase komt de verslaafde in actie om aan zijn middel te komen.
Meer weten?
Bij al onze behandelingen hebben wij aandacht voor terugvalpreventie. Juist omdat goede nazorg zo belangrijk bij herstel. Juist omdat goede nazorg zo belangrijk is bij herstel. De juiste nazorg bij herstel zorgt er immers voor dat de kans op een terugval zo klein mogelijk gemaakt wordt. Wil je meer weten over terugvalpreventie of direct de hulp van een ervaren professional inschakelen? Neem dan contact met ons op. Wij zijn dagelijks van 9:00 tot 20:00 uur bereikbaar via telefoon en e-mail op 085 – 004 18 58 en info@peterterhorst.com. Als je ons contactformulier invult, zullen wij spoedig en discreet contact met je opnemen.