Als naaste is het frustrerend om te zien hoe een verslaving het leven van iemand compleet ruïneert. En niet alleen dat van zichzelf, maar ook van zijn omgeving. Er zijn veel emoties, zoals verdriet, machteloosheid en boosheid, met als gevolg heftige gesprekken of zelfs ruzies. Kortom, omgaan met verslaving is nu eenmaal moeilijk, voor beide partijen. Hoe uitzichtloos de situatie ook mag lijken, er zijn altijd manieren waarop je de ander, maar ook jezelf kan helpen. Team Peter ter Horst staat voor jullie klaar wanneer jullie er zelf niet (meer) uitkomen, bijvoorbeeld met familiebegeleiding.
Kom in contact
1. Geef aan dat je je zorgen maakt
Logischerwijs maak je je zorgen over iemand en het is goed om dit bespreekbaar te maken. Zorg er wel voor dat er voorafgaand aan dit gesprek geen spanningen of ruzies zijn voorgevallen. Ook is het wenselijk dat de persoon aan wie je je zorgen kenbaar gaat maken nuchter is op dat moment.
Geef duidelijk aan welk gedrag je bij de ander ziet en wat je daaraan zorgelijk vindt. Belangrijk hierbij is dat deze zorgen vanuit jezelf komen en je geen oordeel uitspreekt. Dit doe je door zinnen te beginnen met ‘ik’. Bijvoorbeeld: ‘Ik vind het moeilijk om te zien dat je je steeds verder terugtrekt en dat doet mij verdriet.’ Daarnaast is het goed om op een rustige en duidelijke manier aan te geven wat de verslaving met jou doet. Denk aan: ‘Ik merk dat ik het lastig vind als je niet nuchter bent, omdat je dan nare dingen tegen mij zegt.’
Het is vooral van belang om tijdens dit gesprek niet in discussie te gaan over details. Zo doet het er niet toe hoeveel of hoe vaak iemand precies gebruikt. Het gaat erom dat je iemand wilt helpen zichzelf terug te vinden. Dit soort discussies leiden alleen maar af van het punt dat je probeert over te brengen.
In zo’n gesprek kun je ook vragen wat de reden is waarom iemand gebruikt. Let hierbij op niet veroordelend te klinken. Naar aanleiding hiervan kan het bijvoorbeeld duidelijk worden dat iemand niet goed in zijn vel zit, waardoor alcohol/drugs als een (tijdelijke) oplossing wordt gezien.
2. Stel grenzen
Hoewel je misschien de neiging hebt om jezelf weg te cijferen, hoef je niet te accepteren dat het gebruik van een naaste vervelende gevolgen heeft voor jou en voor anderen. Geef op een rustige manier aan welk gedrag je niet accepteert. Spreek je dit hardop uit, dan wordt het voor jezelf makkelijker je grenzen te bewaken. Het is hierbij wel belangrijk dat je redelijk blijft en dat je je aan je grenzen kunt houden.
Zo is het niet nodig te dreigen dat je de relatie verbreekt als je dit eigenlijk niet wilt. Dit is voor beide partijen niet eerlijk, en bovendien zal die persoon steeds jouw grens over kunnen gaan zonder dat er gevolgen zijn. Ga daarom op zoek naar consequenties waar jij achter staat en daadwerkelijk uit kunt voeren, bijvoorbeeld jezelf uit situaties verwijderen waarin je je niet op je gemak voelt en waarvan je vooraf hebt laten weten hier niet meer bij te willen zijn.
3. Steunen is goed, ondersteuning niet
Je naaste steunen die het moeilijk heeft is natuurlijk hartstikke goed. Dat wil echter niet zeggen dat je mee moet gaan in de angst voor hulp. Meeleven wil namelijk niet zeggen dat als iemand zeer tegen hulp van buitenaf is, je dit moet beamen. Steunen betekent ook niet dat je de problemen die de ander onder invloed heeft veroorzaakt moet oplossen. Een voorbeeld is je naaste ziek melden op werk of op school omdat hij of zij een kater heeft.
4. Leg de verantwoordelijkheid niet bij jezelf
Hoe graag jij zelf de situatie zou willen veranderen, onthoud dat iemand uiteindelijk alleen maar zelf kan bepalen of hij of zij ook echt wilt stoppen. We begrijpen maar al te goed dat het verleidelijk is om op zoek te gaan naar allerlei oplossingen en dat je bepaalde zaken die geregeld moeten worden van je naaste overneemt. Dit kan er echter voor zorgen dat diegene niet de behoefte voelt om zelf in beweging te komen.
Staat jouw naaste er wel voor open om geholpen te worden, vraag dan hoe je kunt helpen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld mee te gaan naar een afspraak met de huisarts of een andere professional. Let op, het is belangrijk dat iemand zichzelf aanmeldt bij een hulpinstelling, dit kan jij niet voor diegene doen. En heeft iemand eindelijk de stap genomen om hulp te zoeken, dan is het probleem niet meteen opgelost. Er bestaat een kans dat je naaste terugvalt. Dit kan horen bij het proces en is goed om rekening mee te houden.
5. Zoek zelf hulp
Als iemand met een verslaving niet wil of kan stoppen, is dat zwaar voor mensen in zijn of haar omgeving. Het is dan ook goed dat jijzelf met iemand over de situatie praat. Denk aan iemand in je omgeving die je vertrouwt, maar er zijn ook verschillende instanties welke hulp bieden voor naasten.
Is jouw naaste verslaafd en heb je behoefte aan meer informatie? Ben je benieuwd naar wat wij voor jullie kunnen betekenen? Neem contact op door onderstaand contactformulier in te vullen. Bellen of een mail een sturen kan natuurlijk ook. Wij zijn dagelijks bereikbaar van 9:00 uur tot 20:00 uur via 085 – 004 18 58 of info@peterterhorst.com.
Contactformulier
Lees eerdere ervaringen:
-
”Team Peter ter Horst betrokken en 200% energie gevende steun en toeverlaat en bron van wijsheid”
Mijn zoon (23) ging ten onder aan drugs en alcohol. Ten einde raad heb ik op een zondag Peter gebeld, Peter heeft mij en mijn man geconfronteerd en gevraagd om …. Lees verder
-
”Van Peter krijgen we nog steeds feedback als we dat nodig hebben”
Wij waren ten einde raad met onze zoon die verschijnselen vertoonde van een gokverslaving. Aangezien wij hier nog nooit mee in aanraking waren gekomen, was het voor ons moeilijk …. Lees verder
-
”Peter is echt betrokken en goed op de hoogte van de situatie”
Toen we als familie niet meer wisten hoe we mijn zwager van zijn geldproblemen en gedragsproblemen af konden helpen, ben ik op een zaterdag gaan Google’n. Al snel kwam ik bij …. Lees verder