Interventies alcoholgebruik

De meest voorkomende verslaving in Nederland is een alcoholverslaving. Eén van de redenen hiervoor is dat het drinken van alcohol helemaal ingeburgerd is in onze maatschappij en we gewend zijn aan het gebruik van alcohol. Het valt eerder op wanneer iemand niet drinkt, dan wanneer iemand wel drinkt. Omdat we zo gewend zijn aan het gebruik van alcohol is de grens tussen wel en niet verslaafd zijn aan alcohol erg vaag. Wanneer je het vermoeden hebt dat een van je dierbare naasten een alcoholverslaving heeft, kunnen wij door middel van een interventie hulp bieden. Door middel van interventies bij alcoholgebruik bieden wij verslaafden handvatten om weer verantwoordelijk te zijn voor hun eigen leven zonder alcoholgebruik. Maar hoe herken je alcoholisme?

Wat zijn de symptomen van alcoholisme?

Er zijn diverse signalen waaraan je kunt merken dat iemand overmatig alcohol gebruikt:

  • last van het geheugen of zelfs een geheugenstoornis
  • het afzeggen van afspraken, ziek melden op werk of telkens te laat komen
  • enorme hoeveelheden alcohol kunnen drinken zonder onder invloed te raken
  • terugtrekken en steeds meer vereenzamen
  • uiterlijke kenmerken als wallen, een grauwe huid met zichtbare bloedvaatjes en verdikken of juist vermageren

Het belang van ingrijpen bij overmatig alcoholgebruik

Wanneer iemand overmatig alcohol drinkt, is het belangrijk om in te grijpen. Langdurig overmatig alcoholgebruik kan namelijk aanleiding geven tot ernstige lichamelijke en psychische problemen.

interventies alcoholgebruik

Hoe werkt een interventietraject?

In een interventietraject maken wij gebruik van verschillende methodieken. Omdat elke situatie anders is kijken wij per situatie welke van deze methodieken het best passend. Ook maken wij regelmatig gebruik van een combinatie van methodieken in plaats van gebruik te maken van maar één specifieke methodiek.

Arise® model Interventie

Familieleden en andere direct betrokken worden in dit model onderdeel van een gezamenlijke aanpak. Jouw dierbare naaste wordt hierbij uitgenodigd om deel te nemen aan het geleidelijke proces van respectvolle en zachte vergaderingen. Het Arise® model is een langer traject en is geheel vanuit liefde en respect.

Johnson model Interventie

Het Johnson model staat ook wel bekend als het “Tough Love” model. Centraal staat dat een verslaafde niet eerst alles kwijt hoeft te raken of een dieptepunt moet bereiken om de hulp te accepteren. De liefdevolle manier van confronteren en het duidelijk aangeven van een grens zorgen ervoor dat de verslaafde persoon eerder hulp accepteert. In het traject wordt je intensief ondersteund door 1 van onze familiecounselors, een interventionist en een casemanager.

Wat kan jij als naaste van een verslaafde doen?

Wanneer je het vermoeden hebt dat een van jouw dierbare naasten verslaafd is aan alcohol, kan een interventie uitkomst bieden. Team Peter ter Horst bestaat uit een team van (ervaringsdeskundige) professionals op onder andere het gebied van interventies bij alcoholgebruik. Wil je meer informatie over wat wij voor jou en je dierbare kunnen betekenen of wil je meteen van start met een interventie? Ons team staat voor je klaar. Wij staan je niet alleen bij tijdens het interventietraject, maar ook in de nazorg. Door het bieden van de juiste nazorg zal jouw dierbare naaste in herstel blijven en maken we de kans op een terugval zo klein mogelijk. Voor vragen of het maken van een afspraak zijn wij dagelijks van 09:00 tot 20:00 uur bereikbaar op 085 – 004 18 58 en via info@peterterhorst.com. Daarnaast kun je ook onderstaand contactformulier invullen, dan nemen wij spoedig en discreet contact met je op.