Interventie verslaafd

Als je het vermoeden hebt dat een van jouw naaste dierbare verslaafd is, kun je ervoor kiezen om een interventie te starten. Iemand die verslaafd is zal dit lange tijd ontkennen en zelf niet om hulp vragen. Bij een interventie is het nooit de verslaafde zelf die hulp zoekt, maar de naaste omgeving schakelt de hulp in van een professional. Over het algemeen laat iemand die verslaafd is zich alleen helpen als hij geen enkele andere uitweg ziet en totaal aan de grond zit. Met een interventie kunnen wij iemand die verslaafd is handvatten bieden om weer de regie te krijgen over zijn eigen leven. Dit kan zelfs al voordat iemand het dieptepunt heeft bereikt.

Wat is een interventie?

Bij een interventie confronteren wij jouw dierbare met de gevolgen van zijn verslaving. Deze confrontatie is altijd vanuit liefde en mededogen en is voornamelijk om te laten zien dat het ook anders kan. Je kunt een interventie kennen door het tv-programma Verslaafd!. Aan de eerste twee seizoenen van dit programma heeft Peter meegewerkt. Het precieze verloop van een interventie hangt af van verschillende dingen. Zo kan het zijn dat de verslaafde de hoop op herstel allang heeft op gegeven of helemaal niet inziet dat het op deze manier niet langer kan. Voor wie in je omgeving je ook een interventietraject overweegt; een interventie is voor vrijwel iedereen geschikt. Onderdeel van een interventietraject is dat veel zaken voorafgaand aan de interventie op de achtergrond al geregeld zijn. Hierdoor is bijvoorbeeld versnelde opname mogelijk.

Hoe weet je of een interventie nodig is?

Een interventietraject wil je niet starten als je niet zeker weet of dat iemand daadwerkelijk verslaafd is. Of iemand verslaafd is, is lastig in te schatten omdat iemand met een verslavingsprobleem ontkent of bagatelliseert. Het duurt gemiddeld acht tot tien jaar voordat iemand herkent dat hij een verslavingsprobleem heeft. De naaste omgeving heeft vaak al langere tijd in de gaten dat het niet goed gaat met diegene. Je kunt als directe omgeving dan het beste kiezen om een interventietraject te starten en in plaats van te wachten tot degene met verslavingsproblemen zelf aan de bel trekt. Door middel van een intakegesprek bij ons op kantoor zal duidelijk worden of een interventietraject daadwerkelijk het traject is wat nodig is.

Hoe werkt een interventietraject?

Wij maken bij een interventietraject gebruik van diverse methodieken. We bekijken als team wat per situatie de best passende methodiek is. Daarnaast passen we een combinatie van onderstaande methodieken toe.

Arise® model Interventie

In het Arise® model worden directe naasten zoals familieleden onderdeel van een gezamenlijke aanpak. Ook jouw dierbare wordt uitgenodigd om deel te nemen aan dit geleidelijke proces van respectvolle en zachte familie vergaderingen. Deze methode is een langer traject en zal verspreid zijn over een aantal weken of eventueel maanden. Dit traject vindt geheel plaats vanuit liefde en respect.

Johnson model Interventie

Het Johnson model wordt ook wel “Tough Love” genoemd en heeft centraal staan dat een verslaafd persoon niet alles kwijt hoeft te raken of een dieptepunt moet bereiken om hulp de accepteren. Het liefdevol confronteren van de verslaafde persoon en het aangeven van een duidelijke grens, zorgt ervoor dat hij de kans heet om de hulp eerder te accepteren. Familie en naasten worden in dit traject intensief ondersteund door 1 van onze familiecounselors, een interventionist en een casemanager.

Wat kan jij als naaste van een verslaafd persoon doen?

Overweeg jij om een interventie te starten voor een verslaafde dierbare? Dat is bewonderenswaardig te prijzen. 85% van de verslaafde personen accepteert de hulp meteen en in sommige gevallen duurt het wat langer voor hij de hulp accepteert. Je hebt als naasten direct baat bij een interventietraject. Je krijgt handvatten aangereikt en je komt ook weer sterker in je schoenen te staan. Heb je behoefte aan meer informatie of wil je een interventietraject starten? Je kunt contact met ons opnemen via telefoon of e-mail. Dagelijks zijn wij van 9:00 uur tot 20:00 uur bereikbaar via 085 – 004 18 58 of info@peterterhorst.com. Wanneer je ons contactformulier invult, nemen wij spoedig en discreet contact met jou op.