Interventie alcohol

In Nederland is een alcoholverslaving de meest voorkomende verslaving. Dit komt doordat we het allemaal heel normaal vinden dat iemand drinkt en dat het meer opvalt wanneer iemand niet drinkt. Omdat alcohol drinken zo is ingeburgerd in onze maatschappij en we dus gewend zijn aan het gebruik van alcohol, is de grens tussen wanneer iemand wel of niet alcohol verslaafd is erg vaag. Wanneer jij toch het vermoeden hebt dat een van je dierbare naasten alcoholist is, kun je een interventietraject starten. Het starten van een interventie zorgt ervoor dat we iemand die verslaafd is aan alcohol, handvatten bieden om weer verantwoordelijk te zijn voor zijn eigen leven.
Kom in contact

Wat zijn de symptomen van alcoholisme?

Er zijn diverse signalen waaraan je kunt merken dat iemand alcoholist is:

 • last van het geheugen of zelfs een geheugenstoornis
 • het afzeggen van afspraken, ziek melden op werk of telkens te laat komen
 • enorme hoeveelheden alcohol kunnen drinken zonder onder invloed te raken
 • terugtrekken en steeds meer vereenzamen
 • uiterlijke kenmerken als wallen, een grauwe huid met zichtbare bloedvaatjes en verdikken of juist vermageren

Het belang van ingrijpen bij een alcoholverslaving

Wanneer iemand met een alcoholverslaving kampt, is het belangrijk om in te grijpen. Hierdoor kan verdere schade aan het lichaam en psyche voorkomen worden.

interventie alcoholist

Hoe werkt een interventietraject?

Bij een interventietraject maken wij gebruik van diverse methodieken. Per situatie kijken we welke van deze methodieken het beste past. Daarnaast maken we ook regelmatig gebruik van een combinatie van diverse methodieken in plaats dat we gebruik maken van één specifieke methodiek.

Arise® model Interventie

Bij dit model worden familieleden en andere direct betrokkenen, onderdeel van een gezamenlijke aanpak. Jouw dierbare naaste wordt hierbij uitgenodigd om deel te nemen aan het geleidelijke proces van respectvolle en zachte vergaderingen. Deze methode is een langer traject en is geheel vanuit liefde en respect.

Johnson model Interventie

Het Johnson model wordt ook wel “Tough Love” genoemd. Hierbij staat centraal dat een verslaafde niet eerst een dieptepunt moet bereiken of alles kwijt moet raken om hulp te accepteren. De liefdevolle confrontatie en het duidelijk aangeven van een grens zorgt ervoor dat de verslaafde persoon eerder hulp accepteert. Tijdens dit traject wordt je als naasten intensief ondersteund door 1 van onze familiecounselors, een interventionist en een casemanager.

Alcohol interventie ouderen

Bij ouderen komt alcohol misbruik veel voor. Dit komt omdat het vaak gebruikt wordt in combinatie met medicijnen. Onderzoek wijst uit dat minstens 5% van de ouderen een alcoholprobleem heeft. Bij ouderen is het extra belangrijk om te letten op alcoholgebruik omdat ouderen steeds gevoeliger worden voor alcohol. Alcohol wordt minder snel afgebroken door een steeds trager werkende stofwisseling. Heb jij het gevoel dat een van je ouders of een andere oudere in je omgeving kampt met een alcohol verslaving? Met een interventie kunnen wij ouderen die overmatig gebruikmaken van alcohol handvatten bieden om weer verantwoordelijk te zijn voor hun eigen leven.

Alcohol interventie jongeren

Het overmatig alcoholgebruik onder jongeren in Nederland ligt hoog. Bij jongeren tussen de 18 en 25 jaar ligt dat percentage zelfs op ruim 10%. Ook onder jongeren is het drinken van alcohol erg ingeburgerd en valt het eerder op wanneer je niet drinkt dan wanneer je wel alcohol drinkt. Doordat het drinken van alcohol onder jongeren zo genormaliseerd is, is de grens tussen wel of niet verslaafd zijn lastig te bepalen. Heb jij toch het vermoeden dat bijvoorbeeld je kind of een andere jongere in je omgeving zoals een vriend verslaafd is aan het drinken van alcohol? Met een interventie kunnen wij jongeren die overmatig gebruikmaken van alcohol handvatten bieden om weer verantwoordelijk te zijn voor hun eigen leven.

Wat kan jij als naaste van een verslaafde doen?

Heb jij het vermoeden dat een van jouw dierbare naasten verslaafd is aan alcohol? Bij mensen die verslaafd zijn aan alcohol kan een interventie uitkomst bieden. Wil jij een interventietraject starten voor iemand of zou je meer informatie willen hebben? Team Peter ter Horst staat voor je klaar. Wij staan je zowel bij tijdens het interventietraject als in de nazorg. Doordat wij ook nazorg bieden, zal de verslaafde blijvend in herstel zijn en is de kans op een terugval zo klein mogelijk. Voor vragen of het maken van een afspraak zijn wij dagelijks van 09:00 tot 20:00 uur bereikbaar op 085 – 004 18 58 en via info@peterterhorst.com. Daarnaast kun je ook onderstaand formulier invullen en dan nemen wij spoedig en discreet contact met je op.

Lees eerdere ervaringen:

 • ”Peter is echt betrokken en goed op de hoogte van de situatie”

  Toen we als familie niet meer wisten hoe we mijn zwager van zijn geldproblemen en gedragsproblemen af konden helpen, ben ik op een zaterdag gaan Google’n. Al snel kwam ik bij …. Lees verder

 • ”Peter heeft verstand van zaken en levert adequaat hulp een echte aanrader dus”

  Toen de kogel door de kerk was en het duidelijk was dat mijn zoon te maken had met een serieus verslavingsprobleem ben ik gelijk aan de slag gegaan om hulp te zoeken. Ik kwam bij …. Lees verder

 • “Dankzij Peter heb ik weer verantwoording kunnen nemen voor mijn eigen leven”

  Mijn leven was onhanteerbaar geworden, de drugs en alcohol controleerde mijn gehele doen en laten. Jaren lang heb ik tegenslagen moeten verwerken door de keuzes die mijn …. Lees verder

Voor vragen of het maken van een afspraak zijn wij dagelijks bereikbaar van 09:00 tot 20:00 uur.

Waarom kiezen voor Team Peter ter Horst?

 • Particuliere verslavingszorg, één-op-één
 • Adequate hulp binnen 24 uur
 • Werkt op locatie
 • Werkt discreet
 • Effectieve begeleiding op maat
 • Gecertificeerd
 • Werkte mee aan het tv-programma ‘Verslaafd!’

Teruggebeld worden door Team Peter ter Horst?