Hoe kun je een alcoholist helpen?

Alcoholisme is een ernstige verslaving die grote gevolgen kan hebben voor zowel de persoon die lijdt aan de verslaving als zijn naaste omgeving. Het kan een moeilijk onderwerp zijn om over te praten, maar het is belangrijk om te weten dat er hulp beschikbaar is. In deze blog bespreken we hoe je een alcoholist kunt helpen.

Een alcoholverslaving herkennen

Mensen met een alcoholverslaving hebben vaak moeite om toe te geven dat ze verslaafd zijn en zoeken vaak naar excuses om door te gaan met drinken. Bovendien onderschatten ze vaak de ernst van hun situatie en kunnen ze zich schamen dat ze in deze situatie zijn beland. Ontkenning is dan ook een veelvoorkomend kenmerk van iemand met een alcoholprobleem. Het is belangrijk om te benadrukken dat alcoholisme iedereen kan treffen, ongeacht zijn of haar sociale klasse, culturele achtergrond of intelligentie.

Symptomen van alcoholisme:

  • Last van het geheugen of zelfs een geheugenstoornis
  • Het afzeggen van afspraken, ziek melden op werk of telkens te laat komen
  • Enorme hoeveelheden alcohol kunnen drinken zonder onder invloed te raken
  • Terugtrekken en steeds meer vereenzamen (isolatie)
  • Uiterlijke kenmerken als wallen, een grauwe huid met zichtbare bloedvaatjes en verdikken of juist vermageren

Hoe kun omgaan met een alcoholist?

  • Stel grenzen: Wees empathisch en geef aan dat je graag wilt helpen. Het kan moeilijk zijn om deze gesprekken aan te gaan, maar het is belangrijk om open en eerlijk te zijn. Wees er ook op voorbereid dat de persoon in ontkenning kan zijn en dat het tijd kan kosten om hem of haar te overtuigen om hulp te zoeken.
  • Zoek professionele hulp: Als de alcoholist in jouw omgeving kampt met een ernstige verslaving, kan het verstandig zijn om professionele hulp in te schakelen. Een professional kan de alcoholist helpen bij het afkicken en het werken aan herstel. Dit kan bijvoorbeeld door middel van therapie, begeleiding bij zelfhulpgroepen of een detoxtraject.
  • Bied steun: Als naaste of familielid van een alcoholist is het belangrijk om steun te bieden tijdens het herstelproces. Dit kan door bijvoorbeeld aanwezig te zijn bij therapie- en groepssessies, aanmoediging te bieden en te helpen bij het opstellen van een behandelplan.

Team Peter ter Horst staat voor je klaar

Door op tijd in te grijpen bij alcoholisme, kan verdere schade worden voorkomen. Of je nu zelf verslaafd bent of een dierbare naaste van je: Team Peter ter Horst helpt je. Met een interventietraject kun je de verslaafde liefdevol confronteren en het probleem en de consequenties van zijn verslaving onder ogen laten komen. Daarnaast zorgen wij er met goede nazorg voor dat iemand blijvend in herstel is en de kans op een terugval zo klein mogelijk is. Wil jij graag hulp voor jouw alcoholprobleem of een alcoholist in jouw naaste omgeving helpen? Dat is moedig te prijzen. Wij zijn dagelijks bereikbaar van 9:00 tot 20:00 via 085 – 004 18 58 en info@peterterhorst.com. Ook kun je ons contactformulier invullen. Je ontvangt dan spoedig en discreet een reactie van ons.