Hoe kun je een alcoholist helpen?

Alcoholisme is een ernstige verslaving die grote gevolgen kan hebben voor zowel de persoon die lijdt aan de verslaving als zijn naaste omgeving. Het kan een moeilijk onderwerp zijn om over te praten, maar het is belangrijk om te weten dat er hulp beschikbaar is. In deze blog bespreken we hoe je een alcoholist kunt helpen.

Neem contact op

Een alcoholverslaving herkennen

Mensen met een alcoholverslaving hebben vaak moeite om toe te geven dat ze verslaafd zijn en zoeken vaak naar excuses om door te gaan met drinken. Bovendien onderschatten ze vaak de ernst van hun situatie en kunnen ze zich schamen dat ze in deze situatie zijn beland. Ontkenning is dan ook een veelvoorkomend kenmerk van iemand met een alcoholprobleem. Het is belangrijk om te benadrukken dat alcoholisme iedereen kan treffen, ongeacht zijn of haar sociale klasse, culturele achtergrond of intelligentie.

Symptomen van alcoholisme:

 • Last van het geheugen of zelfs een geheugenstoornis
 • Het afzeggen van afspraken, ziek melden op werk of telkens te laat komen
 • Enorme hoeveelheden alcohol kunnen drinken zonder onder invloed te raken
 • Terugtrekken en steeds meer vereenzamen (isolatie)
 • Uiterlijke kenmerken als wallen, een grauwe huid met zichtbare bloedvaatjes en verdikken of juist vermageren

hoe om te gaan met een alcoholist

Hoe kun omgaan met een alcoholist?

 • Stel grenzen: Wees empathisch en geef aan dat je graag wilt helpen. Het kan moeilijk zijn om deze gesprekken aan te gaan, maar het is belangrijk om open en eerlijk te zijn. Wees er ook op voorbereid dat de persoon in ontkenning kan zijn en dat het tijd kan kosten om hem of haar te overtuigen om hulp te zoeken.
 • Zoek professionele hulp: Als de alcoholist in jouw omgeving kampt met een ernstige verslaving, kan het verstandig zijn om professionele hulp in te schakelen. Een professional kan de alcoholist helpen bij het afkicken en het werken aan herstel. Dit kan bijvoorbeeld door middel van therapie, begeleiding bij zelfhulpgroepen of een detoxtraject.
 • Bied steun: Als naaste of familielid van een alcoholist is het belangrijk om steun te bieden tijdens het herstelproces. Dit kan door bijvoorbeeld aanwezig te zijn bij therapie- en groepssessies, aanmoediging te bieden en te helpen bij het opstellen van een behandelplan.

Samenwerking met Maarten Dammers

Het verheugt Team Peter ter Horst om de samenwerking met Maarten Dammers aan te kondigen, met wie Peter eerder heeft samengewerkt en die onze gedeelde visie en missie deelt om naasten en verslaafden te ondersteunen bij hun herstel van verslaving. Maarten, bekend van televisieprogramma’s zoals Verslaafd! en SolutionS, heeft lang gezocht naar een partnerschap vanwege zijn drukke agenda. Door onze kennis, vaardigheden en ervaring te combineren, streven we ernaar om nog meer mensen de kans te bieden op herstel, zoals Peter, Maarten en hun dierbaren hebben ervaren. Samen komen we tot de mooiste resultaten.

Team Peter ter Horst staat voor je klaar

Door op tijd in te grijpen bij alcoholisme, kan verdere schade worden voorkomen. Of je nu zelf verslaafd bent of een dierbare naaste van je: Team Peter ter Horst helpt je. Met een interventie kun je de verslaafde liefdevol confronteren en het probleem en de consequenties van zijn verslaving onder ogen laten komen. Daarnaast zorgen wij er met goede nazorg voor dat iemand blijvend in herstel is en de kans op een terugval zo klein mogelijk is. Wil jij graag hulp voor jouw alcoholprobleem of een alcoholist in jouw naaste omgeving helpen? Dat is moedig te prijzen. Wij zijn dagelijks bereikbaar van 9:00 tot 20:00 via 085 – 004 18 58 en info@peterterhorst.com. Ook kun je onderstaand contactformulier invullen. Je ontvangt dan spoedig en discreet een reactie van ons.

 • ”Peter is echt betrokken en goed op de hoogte van de situatie”

  Toen we als familie niet meer wisten hoe we mijn zwager van zijn geldproblemen en gedragsproblemen af konden helpen, ben ik op een zaterdag gaan Google’n. Al snel kwam ik bij …. Lees verder

 • ”Peter heeft verstand van zaken en levert adequaat hulp een echte aanrader dus”

  Toen de kogel door de kerk was en het duidelijk was dat mijn zoon te maken had met een serieus verslavingsprobleem ben ik gelijk aan de slag gegaan om hulp te zoeken. Ik kwam bij …. Lees verder

 • “Dankzij Peter heb ik weer verantwoording kunnen nemen voor mijn eigen leven”

  Mijn leven was onhanteerbaar geworden, de drugs en alcohol controleerde mijn gehele doen en laten. Jaren lang heb ik tegenslagen moeten verwerken door de keuzes die mijn …. Lees verder