Hoe herken je een alcoholprobleem?

Alcoholgebruik is heel gewoon in onze samenleving en veel mensen genieten van een drankje op zijn tijd. Dit kan echter geleidelijk overgaan van sociaal drinken naar problematisch drinken. Er zijn bepaalde symptomen die kunnen duiden op een alcoholprobleem. Een verslaving aan alcohol kan ernstige problemen veroorzaken, maar hoe herken je een alcoholprobleem? 

Hoe herken je een alcoholverslaving?

Het herkennen van een alcoholprobleem kan lastig zijn, omdat het niet altijd duidelijk is wanneer er sprake is van af en toe een drankje te veel, probleem drinken of echt over alcoholisme. Uiteindelijk is elke vorm van verslaving schadelijk voor het lichaam, de geest en de omgeving. 

Gedrag van een alcoholverslaafde

Een alcoholist erkent vaak niet gemakkelijk dat hij of zij verslaafd is en bedenkt vaak excuses om te blijven drinken. Daarnaast ontkennen zij de ernst van de situatie schamen zij zich dat het zover is gekomen. Ontkenning is dan ook een veelvoorkomend kenmerk van iemand met een alcoholprobleem. Alcoholisme kan iedereen overkomen, ongeacht sociale klasse, cultuur of intelligentie.

Symptomen van een alcoholprobleem

  • last van het geheugen of zelfs een geheugenstoornis
  • het afzeggen van afspraken, ziek melden op werk of telkens te laat komen
  • enorme hoeveelheden alcohol kunnen drinken zonder onder invloed te raken
  • terugtrekken en steeds meer vereenzamen (isolatie)
  • uiterlijke kenmerken als wallen, een grauwe huid met zichtbare bloedvaatjes en verdikken of juist vermageren

Hulp bij alcoholisme

Door op tijd in te grijpen bij een alcoholprobleem, kan verdere schade worden voorkomen. Of je nu zelf verslaafd bent of een dierbare naaste van je: Team Peter ter Horst helpt je. Met een interventietraject kun je de verslaafde liefdevol confronteren en het probleem en de consequenties van zijn verslaving onder ogen laten komen. Daarnaast zorgen wij er met goede nazorg voor dat iemand blijvend in herstel is en de kans op een terugval zo klein mogelijk is. Wil jij graag hulp voor jouw alcoholprobleem of voor de verslaving van een naaste? Dat is moedig te prijzen. Wij zijn dagelijks bereikbaar van 9:00 tot 20:00 via 085 – 004 18 58 en info@peterterhorst.com. Ook kun je ons contactformulier invullen. Je ontvangt dan spoedig en discreet een reactie van ons.