Waarom is alcohol verslavend?

Alcohol heeft invloed op je beloningssysteem en zorgt hiermee voor een prettig gevoel. Het langdurig gebruik van alcohol kan zorgen voor tolerantie. Daarnaast zijn er verschillende oorzaken waardoor je verslaafd kunt raken aan alcohol. Maar waarom is alcohol eigenlijk verslavend?

De invloed op je beloningssysteem

Een aantal delen van de hersenen spelen een rol bij motivatie en het ervaren van plezier. We noemen deze delen samen het beloningssysteem. Wanneer iemand langdurig alcohol gebruikt dan worden de hersenen minder gevoelig voor de stof dopamine. Dopamine is een stof die hoort bij het beloningssysteem. Omdat er minder dopamine wordt vrijgemaakt is er meer alcohol nodig om hetzelfde gevoel weer te voelen. Iemand gaat hierdoor meer drinken en er is op deze manier steeds meer alcohol nodig om het effect (de beloning) te ervaren. Zo kan een alcoholverslaving ontstaan.

Alcohol heeft niet alleen een effect op de stof dopamine, maar ook op de stof serotonine. Serotonine is de stof die onder andere invloed heeft op je slaap, stemming en geheugen. Serotonine geeft een prettig gevoel en geeft daarnaast ook het gevoel van verbonden zijn met anderen.

Tolerantie voor alcohol

De hersenen zullen zich bij langdurig gebruik van alcohol aanpassen en minder gevoelig worden voor dopamine. Zo komt er met dezelfde hoeveelheid alcohol steeds minder dopamine vrij. Doordat je hersenen gewend raken, worden ze tolerant voor alcohol. Om steeds hetzelfde effect te blijven ervaren, zul je dus steeds meer alcohol moeten drinken. Bovendien neemt ook het aantal dopaminereceptoren (de ontvangers) af, waardoor er nog meer alcohol gedronken moet worden voor het belonende effect.

Andere oorzaken van verslaving

Genetische bepaling speelt een grote rol bij alcoholverslaving. Wanneer je ouders of andere familieleden verslaafd zijn, is de kans aanwezig dat jij ook verslavingsgevoelig bent. Daarnaast kunnen heftige gebeurtenissen in je leven ook een grote rol spelen bij het ontwikkelen van een verslaving. Ook omgevingsfactoren zoals vrienden, school en werk invloed op de verslavingsontwikkeling. Een alcoholverslaving kan dus verschillende oorzaken hebben.

Hulp bij alcoholverslaving

Door op tijd in te grijpen bij alcoholverslaving, voorkom je verdere schade. Team Peter ter Horst helpt je — of je nu zelf verslaafd bent of een dierbare van je. Niet alleen met een interventietraject waardoor de verslaafde het probleem en de consequenties onder ogen ziet. Ook met goede nazorg, waardoor de verslaafde blijvend in herstel is en de kans op een terugval zo minimaal mogelijk is. Wil jij graag hulp voor jouw alcoholverslaving of voor de verslaving van een naaste? Dat is moedig te prijzen. Wij zijn dagelijks bereikbaar van 9:00 tot 20:00 via 085 – 004 18 58 en info@peterterhorst.com. Ook kun je onderstaand formulier invullen. Je ontvangt dan spoedig en discreet een reactie van ons.

Ervaringen van lotgenoten

Broer & zus van Sam
Lees verder
''Peter van Goor heeft zowel Sam als ons fantastisch begeleid en was in die periode onze steun en toeverlaat. ''
Ouders van Quentin
Lees verder
"Peter was te allen tijde beschikbaar om ons gerust te stellen, emotioneel te steunen en te coachen met een rationale uitleg zodat wij de juiste houding richting onze zoon konden aanleren en aannemen."
Géri
Lees verder
"Jullie zijn als team meedenkend in het hele proces. Door bereikbaar te zijn en de bijeenkomsten met onze familiecounselor/interventionist met elkaar en de continue afstemming zorgden voor een gevoel van veiligheid."
Anoniem
Lees verder
"Wij zijn als familie zeer goed ontvangen en is er heel goed geluisterd naar ons probleem met onze zoon. Hierna is het heel snel opgepakt en is gelijk alles in het werk gesteld om de zaak op te starten met als gevolg al snel een datum voor de interventie. Ook zijn wij regelmatig op de hoogte gehouden hoe het ermee stond op dat moment."
Rob
Lees verder
"Van Peter krijgen we nog steeds feedback als we dat nodig hebben en verdere begeleiding op het moment dat hij de kliniek verlaat. Zonder Peter hadden wij dit echt niet voor elkaar gekregen, zodat ik eenieder die hiermee te maken gaat krijgen het volgende aanraad. Grijp zo snel mogelijk in en roep professionele hulp in."
Vorige
Volgende