Familie Counseling

Familiecounseling is hulp voor families waar verslaving voorkomt. Verslaving vernietigt niet alleen individuen, maar hele families. Het wonen met een verslaafde is hartverscheurend en vermoeiend. Keer op keer hoor je dat de verslaafde ermee stopt en je wilt er dolgraag in blijven geloven. Tegelijkertijd voel je je machteloos en verdrietig. Misschien ben je zelfs boos. Uit alle macht probeer je je verslaafde dierbare te helpen. Tegelijkertijd moet je erop letten dat je niet in zijn of haar problemen meegaat.

Weet jij niet hoe je moet helpen? Heb je alles al geprobeerd en krijg je telkens nul op het rekest? Onderschat het leven met een verslaafde dierbare niet. Het kan je zelfs lichamelijk en geestelijk ziek maken. Onthoud altijd:

 • jij hebt de verslaving niet veroorzaakt
 • jij kan de verslaving niet controleren
 • jij kan de verslaving niet genezen

Ondanks dat jij niet kan stoppen met drinken of drugs gebruiken voor iemand anders, zijn er wel een hoop andere dingen die je kan doen. Als ervaringsdeskundige en als Recovery Coach heb ik in de loop der jaren wat dingen ontdekt die je kunnen helpen. En uiteraard kan je me inschakelen als o.a. familiecounselor. Een kennismakinggesprek is gratis.

Wat kan jij doen voor een dierbare die verslaafd is?`

Het leven met een verslaafde dierbare is echt niet makkelijk. Om te beginnen raad ik je aan om jezelf in te lezen over verslaving en herstel. Stel duidelijke grenzen waar iedereen mee akkoord gaat omwille van het gezin, niet om te straffen. Tegelijkertijd kan jij je verslaafde dierbare niet tegen de consequenties van hun verslaving beschermen. Verslaafden maken meer kans écht te veranderen als ze negatieve consequenties hebben gevoeld.

Meer handvatten:

 • geef de verslaafde tijd naar meetings te gaan
 • probeer niet te beschuldigen of te veroordelen
 • maak geen excuses voor de verslaafde en verdoezel zijn gedrag niet
 • wil je materiele hulp bieden, koop dan alleen spullen die hij of zij dringend nodig heeft in plaats van contant geld te geven dat mogelijk opgaat aan drugs of alcohol
 • gedraag je alsof je dierbare een ernstige ziekte heeft; wat zou je doen als hij of zij kanker zou hebben?

Probeer te beseffen dat jullie leven verandert. Verlangen naar je oude leven heeft geen zin, want het is juist de bedoeling een nieuw leven te creëren waarin het makkelijker is geen alcohol of drugs te gebruiken. Hoewel je een omgeving moet creëren waarin triggers zeldzaam zijn, kan je er het beste wel voor zorgen dat er tijd is om samen plezier te hebben. Mensen die alcohol of drugs gebruiken doen dit als ontspanning, ontsnapping en beloning. Vind andere manieren om dit te realiseren. Dat is goed voor allebei!

Wat kan jij voor jezelf doen?

Allereerst: zorg goed voor jezelf. Het wonen met een verslaafde is erg vermoeiend. Je hebt het volste recht te herstellen en te ontspannen. Geef jezelf niet de schuld, want jij hebt helaas geen controle over beslissingen die een ander neemt. Ga ook niet in discussie als de verslaafde onder invloed is, want geloof me: dat werkt niet.

Meer dingen die je voor jezelf kan doen:

 • werk niet harder dan degene die je helpt, wees een voorbeeld van een evenwichtig persoon die goed voor zichzelf zorgt
 • onthoud dat je maar tot op zekere hoogte dingen kan doen om iemand te (proberen te) veranderen
 • vraag om hulp, ook van professionals of ondersteunende groepen
 • probeer niet negatief te zijn, want dat kan het schuldgevoel van de verslaafde versterken, waardoor hij of zij nog meer gaat gebruiken

Neem contact met me op als je graag hulp wilt van een ervaringsdeskundige. Je kan direct een afspraak maken of vragen stellen via telefoon of e-mail. Ik ben dagelijks van 09:00 tot 21:00 uur bereikbaar via 06-58969809 en info@peterterhorst.com.