Hoe werkt een familie-interventie?

Heb jij het vermoeden dat een familielid hulp nodig heeft, maar zelf nog niet klaar is om de stap te zetten? Een familie-interventie zou hierin oplossing kunnen bieden. De verslaafde vraagt nooit zelf om hulp bij een interventie, maar juist een naaste schakelt de hulp in van een professional. Over het algemeen laat een verslaafde zich alleen laten helpen als hij echt aan de grond zit en geen enkele uitweg meer ziet. Gelukkig kunnen we een interventietraject al starten voordat diegene dit dieptepunt heeft bereikt.

Wat is een familie-interventie?

Bij een familie-interventietraject confronteren wij jouw familielid met de gevolgen van zijn verslaving. De confrontatie is bedoeld om te laten zien dat het ook anders kan en vindt altijd plaats vanuit liefde. Veel mensen zullen een interventie kennen door het programma Verslaafd!. De eerste twee seizoenen heeft Peter hieraan meegewerkt. Het maakt niet uit voor welk familielid je een interventie overweegt; een interventie is voor bijna iedereen geschikt. Daarnaast heb je als familielid ook baadt bij een familie-interventie, omdat je gedurende het traject als familie veel leert over de ziekte van verslaving en handvatten en ondersteuning ontvangt van een familiecounselor. Een verslaving is immers een familieziekte en is in sommige gevallen erfelijk of ligt de oorzaak in de omstandigheden waarin iemand is opgegroeid.

Hoe weet je of een familie-interventie nodig is?

Het is belangrijk om zeker te weten dat je familielid/dierbare verslaafd is, voordat je een interventietraject in gaat. Of dat iemand verslaafd is, is lastig in te schatten omdat iemand met verslavingsproblematiek bagatelliseert of ontkent. Er gaat gemiddeld zo’n acht tot tien jaar aan vooraf voordat iemand herkent dat hij een verslavingsprobleem heeft of voordat de familie hulp zoekt Als naaste omgeving heb je vaak al langere tijd in de gaten dat het niet goed gaat met diegene. Je kunt dan het beste kiezen om een interventietraject in te gaan in plaats van wachten tot dat diegene zelf inziet dat het niet goed gaat. Door middel van een intakegesprek bij ons op kantoor kunnen we bepalen of een interventietraject daadwerkelijk het nodige traject is.

Hoe werkt een interventietraject?

Wij maken bij een interventietraject gebruik van diverse methodieken. Welke van deze methodieken het beste past, bekijken we per situatie. Daarnaast kunnen we ook een combinatie toepassen van deze methodieken in plaats van gebruik te maken van één specifieke methodiek.

Arise® model Interventie

Bij dit model worden familieleden en andere direct betrokkenen onderdeel van een gezamenlijke aanpak. Jouw familielid wordt hierbij uitgenodigd om deel te nemen aan het geleidelijke proces van respectvolle en zachte familievergaderingen. Deze methode is een langer traject en is geheel vanuit liefde en respect.

Johnson model Interventie

Het Johnson model wordt ook wel “Tough Love” genoemd. Hierbij staat centraal dat een verslaafd familielied niet eerst een dieptepunt moet bereiken of alles kwijt moet raken om hulp te accepteren. De liefdevolle confrontatie en het duidelijk aangeven van een grens zorgt ervoor dat de verslaafde persoon eerder hulp accepteert. Tijdens dit traject wordt je als familie intensief ondersteund door 1 van onze familiecounselors, een interventionist en een casemanager.

Wat kan jij als familielid van een verslaafd persoon doen?

Heb je behoefte aan meer informatie of wil je graag kennis maken? Je kunt contact met ons opnemen via telefoon en e-mail. Wij zijn dagelijks bereikbaar van 9:00 uur tot 20:00 uur via 085 – 004 18 58 of info@peterterhorst.com. Wanneer je ons contactformulier invult nemen wij snel en discreet contact met jou op.