Verslaafd interventie

Heb jij het vermoeden dat een van jouw dierbare naasten verslaafd is? Je kunt er dan voor kiezen om een interventietraject te starten. Een interventietraject wordt nooit door de verslaafde zelf gestart. Het is de familie of iemand anders uit de naaste omgeving die hiervoor de hulp van een professional inschakelt. Iemand die verslaafd is, laat zich over het algemeen alleen helpen als hij totaal aan de grond zit en geen andere uitweg ziet. Je hoeft niet te wachten totdat iemand een dieptepunt heeft bereikt. Doormiddel van interventie kunnen wij iemand die verslaafd is, handvatten bieden om weer regie te krijgen over zijn eigen leven.

Wat is een interventie?

Met een interventie wordt jouw dierbare geconfronteerd met de gevolgen van zijn verslaving. De confrontatie is altijd vanuit mededogen en liefde, om te laten zien dat het ook anders kan. Een interventie kun je kennen door het tv-programma Verslaafd!. Peter heeft aan de eerste twee seizoenen van dit programma meegewerkt. Hoe een interventie precies verloopt, hangt af van verschillende dingen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de verslaafde helemaal niet inziet dat het zo niet langer kan of de hoop op herstel allang heeft opgegeven. Voor wie in je omgeving je ook een interventietraject overweegt; een interventie is voor vrijwel iedereen geschikt.

Hoe weet je of een interventie nodig is?

Je wilt een interventietraject niet ingaan als je niet zeker weet of dat iemand verslaafd is. Het is lastig om in te schatten of iemand daadwerkelijk verslaafd is. Iemand die verslaafd is, ontkent en bagatelliseert namelijk. Voordat iemand herkent dat hij een verslavingsprobleem heeft, gaat er gemiddeld acht tot tien jaar voorbij. De directe omgeving heeft vaak al langere tijd in de gaten dat het niet goed gaat. Als dit het geval is dan kun je als directe omgeving het beste kiezen om een interventietraject te starten en niet te wachten tot degene met verslavingsproblemen zelf pas aan de bel trekt. Een intakegesprek bij ons op kantoor zal duidelijkheid geven of een interventietraject daadwerkelijk het traject is wat nodig is.

Hoe werkt een interventietraject?

Wanneer je verslaafd bent, is een interventie een van de eerste goede stappen. Wij maken bij een interventietraject gebruik van diverse methodieken. We bekijken als team wat per situatie de best passende methodiek is. Daarnaast passen we een combinatie van onderstaande methodieken toe.

Arise® model Interventie

In het Arise® model worden directe naasten zoals familieleden onderdeel van een gezamenlijke aanpak. Ook jouw dierbare wordt uitgenodigd om deel te nemen aan dit geleidelijke proces van respectvolle en zachte familie vergaderingen. Deze methode is een langer traject en zal verspreid zijn over een aantal weken of eventueel maanden. Dit traject vindt geheel plaats vanuit liefde en respect.

Johnson model Interventie

Het Johnson model wordt ook wel “Tough Love” genoemd en heeft centraal staan dat een verslaafd persoon niet alles kwijt hoeft te raken of een dieptepunt moet bereiken om hulp de accepteren. Het liefdevol confronteren van de verslaafde persoon en het aangeven van een duidelijke grens, zorgt ervoor dat hij de kans heet om de hulp eerder te accepteren. Familie en naasten worden in dit traject intensief ondersteund door 1 van onze familiecounselors, een interventionist en een casemanager.

Wat kan jij als naaste van een verslaafd persoon doen?

Overweeg jij om een interventietraject te starten voor een dierbare die verslaafd is? Dat is bewonderenswaardig te prijzen. 85% van de verslaafde personen accepteert de hulp meteen en in sommige gevallen duurt het wat langer voor hij de hulp accepteert. Je hebt als naasten direct baat bij een interventietraject. Je krijgt handvatten aangereikt en je komt ook weer sterker in je schoenen te staan. Heb je behoefte aan meer informatie of wil je een interventietraject starten? Je kunt contact met ons opnemen via telefoon of e-mail. Dagelijks zijn wij van 9:00 uur tot 20:00 uur bereikbaar via 085 – 004 18 58 of info@peterterhorst.com. Wanneer je ons contactformulier invult, nemen wij spoedig en discreet contact met jou op.