Interventie verslaving

Heb jij het gevoel dat een van jouw dierbare naasten kampt met een verslaving? Je kunt er dan voor kiezen om een interventie te starten. Bij een interventie is het nooit degene met de verslaving zelf die om hulp vraagt, maar juist de naaste omgeving die de hulp in schakelt van een professional. Iemand die verslaafd is, zal namelijk ontkennen dat hij verslaafd is en zelf dus niet om hulp vragen. Over het algemeen zal iemand die verslaafd is zich alleen laten helpen als hij geen andere uitweg meer ziet. Met een interventie kunnen we voordat iemand dit dieptepunt bereikt heeft al handvatten bieden om iemand weer de regie terug te laten nemen over zijn eigen leven.

Wat is een interventie?

Wellicht heb je een interventie al een keer gezien in het televisieprogramma Verslaafd!. Peter heeft aan de eerste twee seizoenen van het programma meegewerkt. Tijdens een interventie confronteren wij jouw dierbare met de gevolgen van zijn verslaving. Deze confrontatie is altijd vanuit liefde en mededogen en heeft als voornaamste doel, laten zien dat het ook anders kan. Hoe een interventie er precies uit zal zien, hangt van verschillende dingen af. Het kan namelijk zo zijn dat de verslaafde de hoop op herstel allang heeft opgegeven of helemaal niet inziet dat het op deze manier niet langer kan. Of dat je nu een interventie overweegt voor je partner, kind, collega of familielid; een interventie is voor vrijwel iedereen geschikt.

Hoe weet je of een interventie nodig is?

Voordat je een interventietraject gaat starten, wil je zeker weten of dat iemand daadwerkelijk verslaafd is. Het is vaak lastig om in te schatten of iemand verslaafd is, omdat iemand met een verslavingsprobleem bagatelliseert of ontkent. Voordat iemand herkent dat hij een verslavingsprobleem heeft gaat er gemiddeld zo’n acht tot 10 jaar aan vooraf. Daarentegen heeft de naaste omgeving vaak al langere tijd in de gaten dat het niet goed gaat met diegene. Als directe omgeving kun je er dan het beste voor kiezen om een interventietraject te starten in plaats van tot wachten tot diegene zelf aan de bel trekt. Door middel van een intakegesprek bij ons op kantoor zal duidelijk worden of een interventietraject daadwerkelijk het traject is wat nodig is.

Hoe werkt een interventietraject?

Gedurende een interventietraject maken wij gebruik van diverse methodieken. Per situatie bekijken wij als team wat de beste passende methodiek is. Ook een combinatie van onderstaande methodieken passen wij vaak toe.

Arise® model Interventie

In het Arise® model worden directe naasten zoals familieleden onderdeel van een gezamenlijke aanpak. Ook jouw dierbare wordt uitgenodigd om deel te nemen aan dit geleidelijke proces van respectvolle en zachte familie vergaderingen. Deze methode is een langer traject en zal verspreid zijn over een aantal weken of eventueel maanden. Dit traject vindt geheel plaats vanuit liefde en respect.

Johnson model Interventie

Het Johnson model wordt ook wel “Tough Love” genoemd en heeft centraal staan dat een verslaafd persoon niet alles kwijt hoeft te raken of een dieptepunt moet bereiken om hulp de accepteren. Het liefdevol confronteren van de verslaafde persoon en het aangeven van een duidelijke grens, zorgt ervoor dat hij de kans heet om de hulp eerder te accepteren. Familie en naasten worden in dit traject intensief ondersteund door 1 van onze familiecounselors, een interventionist en een casemanager.

Wat kan jij als naaste van een verslaafd persoon doen?

Wil jij een interventie starten voor een dierbare die kampt met een verslaving? Dat is bewonderenswaardig te prijzen. 85% van de verslaafde personen accepteert de hulp meteen en in sommige gevallen duurt het wat langer voor hij de hulp accepteert. Je hebt als naasten direct baat bij een interventietraject. Je krijgt handvatten aangereikt en je komt ook weer sterker in je schoenen te staan. Heb je behoefte aan meer informatie of wil je een interventietraject starten? Je kunt contact met ons opnemen via telefoon of e-mail. Dagelijks zijn wij van 9:00 uur tot 20:00 uur bereikbaar via 085 – 004 18 58 of info@peterterhorst.com. Wanneer je ons contactformulier invult, nemen wij spoedig en discreet contact met jou op.