Alcohol interventie ouderen

Bij ouderen komt alcohol misbruik veel voor. Dit komt omdat het vaak gebruikt wordt in combinatie met medicijnen. Onderzoek wijst uit dat minstens 5% van de ouderen een alcoholprobleem heeft. Bij ouderen is het extra belangrijk om te letten op alcoholgebruik omdat ouderen steeds gevoeliger worden voor alcohol. Alcohol wordt minder snel afgebroken door een steeds trager werkende stofwisseling. Heb jij het gevoel dat een van je ouders of een andere oudere in je omgeving kampt met een alcohol verslaving? Met een interventie kunnen wij ouderen die overmatig gebruikmaken van alcohol handvatten bieden om weer verantwoordelijk te zijn voor hun eigen leven.

Wat zijn de symptomen van alcoholisme?

Er zijn diverse signalen waaraan je kunt merken dat iemand een probleem heeft met het gebruik van alcohol:

  • last van het geheugen of zelfs een geheugenstoornis
  • het afzeggen van afspraken, ziek melden op werk of telkens te laat komen
  • enorme hoeveelheden alcohol kunnen drinken zonder onder invloed te raken
  • terugtrekken en steeds meer vereenzamen
  • uiterlijke kenmerken als wallen, een grauwe huid met zichtbare bloedvaatjes en verdikken of juist vermageren

Het belang van ingrijpen bij een alcoholverslaving

Wanneer iemand met een alcoholverslaving kampt, dan is het van groot belang om in te grijpen. Vooral bij ouderen kan verdere schade aan het lichaam en psyche worden voorkomen.

Hoe werkt een interventietraject?

Wij maken bij een interventietraject gebruik van diverse methodieken. Omdat elke situatie anders is, kijken we per situatie welke van de methodieken het beste past. Naast dat we gebruik kunnen maken van één specifieke methodiek, maken we ook regelmatig gebruik van een combinatie van diverse methodieken.

Arise® model Interventie

In dit model worden direct betrokkenen zoals familieleden onderdeel van een gezamenlijke aanpak. Ook jouw dierbare naaste wordt hierbij uitgenodigd om deel te nemen aan het geleidelijke proces van respectvolle en zachte vergaderingen. Deze methode is een langer traject en is geheel vanuit liefde en respect.

Johnson model Interventie

Een andere benaming voor het Johnson model is “Tough Love”. Centraal staat dat een verslaafde niet eerst een dieptepunt hoeft te bereiken of alles kwijt moet raken om de hulp de accepteren. De liefdevolle manier van confronteren en het duidelijk aangeven van een grens zorgt ervoor dat de verslaafde persoon eerder hulp accepteert.  Tijdens dit traject word je als naasten intensief ondersteund door 1 van onze familiecounselors, een interventionist en een casemanager.

Wat kan jij als naaste van een verslaafde doen?

Heb jij het vermoeden dat een van je ouders of een ander ouder iemand in je omgeving zoals je oom of je oma te maken heeft met een alcoholverslaving? Een interventie kan bij zowel ouderen als jongeren die aan alcohol verslaafd zijn, uitkomst bieden. Wil jij een interventie voor jouw dierbare naasten starten of wil je eerst wat meer informatie hebben? Team Peter ter Horst staat voor je klaar. Wij staan je zowel bij tijdens het interventietraject als in de nazorg. Doordat wij ook nazorg bieden, zal de verslaafde blijvend in herstel zijn en is de kans op een terugval zo klein mogelijk. Voor vragen of het maken van een afspraak zijn wij dagelijks van 09:00 tot 20:00 uur bereikbaar op 085 – 004 18 58 en via info@peterterhorst.com. Daarnaast kun je ook ons contactformulier invullen en dan nemen wij spoedig en discreet contact met je op.